KU studentai prisiekė ginti Tėvynę

Švietimas

Šiais metais Lietuvos valstybei prisiekė jau penktoji Lietuvos karo akademijos ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų (JKVM) klausytojų laida. Šeši iš 64 ceremonijoje prisiekusių karių šiuo metu mokosi arba jau yra baigę Klaipėdos universitetą (KU).

Leonardo Skirpsto nuotr.

Aš, (…) be išlygų prisiekiu: ištikimai tarnauti Lietuvos Respublikai, negailėdamas jėgų ir gyvybės ginti Lietuvos valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę, sąžiningai vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją, įstatymus ir savo vadų įsakymus, saugoti visas man patikėtas paslaptis; pasižadu būti doras ir garbingas Lietuvos karys. Tepadeda man Dievas“ – šiuos priesaikos žodžius ištarė KU logistikos studentai Dovilė Manauskaitė (1 kursas) ir Deividas Zajarskas (2 kursas), istorijos studentai Martynas Gramauskas (3 kursas) ir Julius Jakas (4 kursas), politikos mokslų absolventė Jolanta Raugaitė bei žurnalistikos studentė, šio straipsnio autorė Rita Skirpstaitė (2 kursas).

Priesaikos ceremonijoje Vilniuje dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Akademijos viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas, Karo akademijos vadovybė, instruktoriai, prisiekiančiųjų tėvai, broliai, seserys, draugai ir kt. artimieji.

Sveikindamas prisiekusius JKVM klausytojus, R. Karoblis pažymėjo, jog jie prisiekė reikšmingu laikotarpiu, švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, kada visi gali atsigręžti į praeitį bei iš jos pasisemti žinių ir patirties. „Džiaugiuosi matydamas tiek daug jaunų veidų, kurie konkrečiu veiksmu įrodo savo pasiryžimą tarnauti Tėvynės labui. Per ateinančius trejus metus įgysite karybos žinių ir praktinių įgūdžių, karinę specialybę ir, viliuosi, jog tapsite pavyzdžiu ir įkvėpimu daugeliui kitų Lietuvos jaunų vyrų ir moterų“, – kalbėjo ministras.

D. Manauskaitė sako, kad davus priesaiką ji prisiėmė įsipareigojimą vykdyti visus priesaikoje ištartus žodžius. „Priesaika man reiškia, kad savo žodžio laužyti negaliu, esu tvirtai pasiryžusi eiti iki galo, baigti JKVM kursus bei sieti savo ateitį su kariuomene. Šiais mokymais aš iš tikrųjų džiaugiuosi labiau negu tikėjausi. Jų metu išmokstu labai daug naudingų ir įdomių dalykų, tenka išbandyti savo jėgas ir vis labiau pažinti save“, – sako KU pirmakursė.

Algimanto Barzdžiaus nuotr.

JKVM pirmo kurso klausytojai mokymus pradėjo 2017 m. rugsėjo 9 d., tačiau trylika iš jų prisiekę tėvynei buvo jau anksčiau kaip kariai savanoriai, bazinių karinių mokymų dalyviai ar atlikę nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Tarp jų ir KU kūno kultūros ir sporto pedagogikos studentas Audrius Jasaitis (2 kursas), kuris labai džiaugiasi, jog mokosi JKVM: „Matau savo, kaip karininko, ateitį. Priesaika tėvynei man reiškia labai daug, visus savo noru prisiekusius tėvynei karius laikau tikrais patriotais“.

Kad JKVM klausytojai nusiteikę rimtai vykdyti priesaiką liudija ir žinomo foto žurnalisto Leonardo Skirpsto komentaras. „Beveik visi buvote geležiniais veidais, žiauriai įsitempę. Toks jausmas, kad tuoj tikrai į karą žygiuosite“, – sakė humoro jausmo nestokojantis fotografas.

JKVM – tai viena iš privalomosios pradinės karo tarnybos formų, kurią atlikdami 18-32 metų aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai įgyja pagrindinį karinį parengimą, išmoksta veikti karinio vieneto sudėtyje ir jam vadovauti. Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai buvo atnaujinti 2012 m., siekiant stiprinti šalies gynybinius pajėgumus – rengti karininkus (būrių vadus) Lietuvos kariuomenės rezervui, jam reikalingus specialistus, ugdyti Lietuvos pilietį, pasirengusį atlikti konstitucinę pareigą – ginklu ginti savo valstybę.

Šiuo metu Klaipėdoje iš viso mokosi 69 JKVM klausytojai. Sėkmingai baigusiems trejų metų trukmės kursą JKVM absolventams suteikiamas atsargos jaunesniojo karininko (leitenanto) laipsnis ir rezervo būrio vado kvalifikacija.

                                                                                                                                                                                                    Rita Skirpstaitė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Diplomatų atgimimo traumos

Tarp įvairių pranešimų, straipsnių pandemijos tema žiniasklaidoje jau kelias savaites neužtyla diskusija apie tai, kad du Sauliaus Skvernelio vyriausybės narius ...
2021-02-06
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

COVID-19 įsisuko ir Seime

Ketvirtadienio rytą Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas portalui „Delfi“ patvirtino, kad COVID- 19 užsikrėtė jų bendrapartietis Viktoras Pranckietis, kuriam ...
2020-11-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Naujasis Lietuvos KJP vadas – jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas

Antradienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje Klaipėdoje vyko iškilminga Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadų pasikeitimo ceremonija. Penkerius ...
2020-08-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This