Kalvių dovana per kančias artėja prie Žardės

Miestas, Svarbu

Po diskusijų apie tai, kad miestas nebegali priimti visų jam dovanojamų menininkų akcentų Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija balsų dauguma penktadienį visgi palaimino dailininkų ir architektų kritikos sulaukusią Lietuvos kalvių sąjungos idėją pernai uostamiestyje  vykusio XI tarptautinio kalvystės simpoziumo „Keturi vėjai“ metu sukurtą Piliakalnių metams skirtą skulptūrą pastatyti Žardės aikštėje.

Už pasisakė 5 komisijos nariai, susilaikė jos pirmininkė Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė, o prieš buvo architektas Vladas Balsys.

Posėdžio metu kilo klausimas, ar skulptūrai numatyta tinkama vieta – ar nėra ties sklypų riba ar privačiame sklype, tačiau buvo sutarta, jog šią aplinkybę išsiaiškins atsakingi Savivaldybės administracijos darbuotojai, o komisijos funkcija yra tik išreikšti savo patariamąją nuomone, ar tinka pati idėja.

„Man jau gaila Lino (Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Lesčiauskas – aut. past.), kad kai tik jie sukuria ką ir dovanoja, mes visada diskutuojame. Šįkart jie pasirinko simbolį, pagonišką artefaktą. Jis visiškai gali egzistuoti, yra universalus, jis pagoniškos kultūros simbolis. Tai yra tiesmukiška sąsaja su šiuo gyvenamuoju rajonu.  Susiejimas su Žarde yra geras. Man patiktų, kad jis atsirastų prie Žardės piliakalnio, bet autorių idėja yra kita. Geras dalykas yra, kai atsiranda legenda. Reikėtų paaiškinti, kad čia gyveno Pilsoto žmonės, už kilometro ar dviejų yra piliakalnis, kuriam irgi dedikuota ši skulptūra. Reikėtų paaiškinimo, jog nebūtų taip, kad pastato arką, o žmonės pavadina kartuvėmis. Galvoju, kad ji tiktų ir kaip Bandužių kapinyno įamžinimas, bet gal kitąmet kalviai sugalvos, kaip tą vietą įamžinti”, – dėstė komisijos narys, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Istorikė Silva Pocytė sakė palaikanti kolegos poziciją, nes, anot jos, tokių akcentų pietinėje miesto dalyje dabar trūksta.

Tuo metu architektas Vladas Balsys priminė, kad tokiai idėjai nepritarė ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba, ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius.

Žardės aikštė šiuo metu, Palmiros Mart nuotr.

„Kodėl jos negalima statyti prie Žardės piliakalnio? Nematau nieko bendro su ta vieta. Ji stovės šalia boulingo, ar nebus tapatinama su juo, nes primena kamuolį? Bus daug dviprasmybių”, – teigė jis.

Taip pat nuskambėjo pastebėjimas, kad tokia skulptūra esą kur kas geriau žiūrėtųsi, jei stovėtų žaliojoje vejoje.

L. Lesčiauskas savo ruožtu teigė, kad dalyvaujant kompetentingiems žmonėms statant skulptūrą galima parinkti patį tinkamiausią jos pasukimo kampą.

„Turi pasibaigti tos dovanos, kad atsiranda viešosiose erdvėje menkaverčiai dalykai. Kritikuoja visa meninė bendruomenė, ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos. To netaikau šiam atvejui. Visgi meniniai akcentai viešosiose erdvėse turi atsirasti tik konkurso būdu, o dabar vėl esame pastatyti prieš faktą. Manau, kad ateityje reikėtų elgtis principingai ir nebesvarstyti tokių dalykų”, – teigė komisijos pirmininkė N. Laužikienė ir išreiškė poziciją, kad Savivaldybės administracija turėtų pagaliau pasitvirtinti atitinkamą tvarką.

Visgi vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis išreiškė nuomonę, kad jau ir dabar viskas yra tinkamai reglamentuota ir nereikėtų kurti „naują tvarką dėl tvarkos”. Kaip pavyzdį jis minėjo ir tai, kad Klaipėdos pramonininkų konfederacija skelbė konkursą dėl Mažvydo alėjos suoliukų apipavidalinimo.

Galiausiai komisija nusprendė balsuoti dėl kalvių idėjos ir penkiems nariams pasisakius už, o po vieną susilaikius ir balsavus prieš, ji buvo palaiminta.

1 Comment

  1. juvelyrika

    Geras yra lietuvos kalvių darbas. Turiu draugelį kalvį, dažnai mums su žmona kokį nors papuošalą namams pagamina. Aišku jei žmona nori pasipuošti tai tenka pirkti iš parduotuvės, nes tokių dalykų jis daryti nelabai moka, nors manau jei pabandytų ir pats nustebtų. Kai sugalvoju kaip nors pradžiuginti žmoną, jei dovanoju juvelyrikos dirbinius. Auksą ji labai pamėgusi, todėl visada džiaugiasi kokiais nors žiedeliais ar auskariukais. O ir parduotuvę žinau kur juos galiu įsigyti pigiau, o kokybė kaip ji minėjo dar nenuvylė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Gimnazistams pristatė parodą „Trys Vasario 16-osios prasmės"

Ketvirtadienį, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenei pristatyta Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This