Psichikos sveikatą paskelbs nacionaliniu prioritetu?

Sveikata

Po Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų apsilankymo Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) susirūpinta Lietuvos gyventojų psichine sveikatos būkle.

SAM praneša, kad ypač didelį dėmesį žadama skirti savižudybių prevencijai.

Pasak PSO eksperto dr. Dan Chisholm, psichikos sveikata turi būti kiekvienos šalies nacionalinis prioritetas. Todėl šių problemų prevencija turi būti nuosekli, stabili, tvari, ir tam turi susitelkti ne tik valstybės institucijos, įvairios organizacijos, bet ir visuomenė.

Teigiama, kad norint pasiekti proveržį, turi būti vykdoma universali, atrankinė ir tikslinė prevencija tiek sveikatos priežiūros, tiek švietimo srityje, taip pat darbo vietose ir vietos bendruomenėse. Anot dr. D. Chisholm, teigiamų rezultatų Airijoje ir Suomijoje pasiekta dėl to, kad šiose šalyse įgyvendinamos ne vienadienės, o ilgalaikės priemonės, parengtos atsižvelgiant į situaciją šalyje.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, pristatydamas Lietuvoje šiuo metu vykdomas psichikos sveikatos stiprinimo veiklas, akcentavo Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis finansuotus 15 projektų, skirtų bendruomenių gebėjimams savižudybių prevencijos srityje stiprinti savivaldybėse, kuriose mirtingumo dėl savižudybių rodiklis 100 tūkst. gyventojų viršija 50 atvejų. Numatoma, kad iki 2018 m. pabaigos tokiuose mokymuose dalyvaus apie 4 tūkst. žmonių.

Pranešama, kad siekiant labiau padėti apie savižudybę galvojantiems žmonėms ir jų šeimoms, netrukus numatoma pradėti teikti jiems naujas individualias ar grupines psichologines-psichoterapines paslaugas. Tam 2018 m. iš PSDF papildomai skirta 4 mln. eurų. Be to, rengiami dokumentai, kuriuose bus numatyta, kaip teikiama pagalba pacientui, kai jis išrašomas iš stacionaro.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 114 psichikos sveikatos centrų, kurie teikia nemokamas psichologų ir psichiatrų konsultacijas ir pagalbą. Be to, gydymo įstaigų priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose nuo praėjusių metų teikiama nemokama emocinė pagalba.

Per pastaruosius dvidešimt metų savižudybių skaičius Lietuvoje reikšmingai sumažėjo nuo daugiau nei 45 iki beveik 30 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tačiau savižudybių rodiklis šalyje išlieka beveik 3 kartus didesnis nei Europos Sąjungos (ES) valstybių vidurkis, o 2017 m. išankstiniais duomenimis mūsų šalyje nusižudė 728 asmenys.

INFORMACIJA

„Atvira Klaipėda“ jau rašė apie tai, kad nuo kovo mėnesio Klaipėdoje pradėjo veikti nemokami Priklausomybių konsultaciniai punktai. Į juos gali kreiptis visi Klaipėdos miesto ir rajono gyventojai, kurie patys ar kurių šeimos nariai kenčia dėl priklausomybės nuo psichoaktyviųjų medžiagų (pirmiausia – alkoholio, narkotikų) ar elgesio (bihevioristinių) priklausomybių.

Išsamesnė informacija – čia.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas, Svarbu

KUL liko tik kelios laisvos palatos, netrukus su COVID-19 kovos ir Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Nors Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojas Vinsas Janušonis prieš porą savaičių buvo teigęs, kad esant užsikrėtusiems koronavirusu bus paruošta iki ...
2020-03-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Atplaukiantiems keltais - kraujo testai, keleivių srautus nutrauks Vyriausybė

Vėlų sekmadienio vakarą Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pranešė, kad nuo antradienio visiems į Klaipėdą atplaukiantiems keltų keleiviams turėtų būti atliekami „express ...
2020-03-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Dėl regentų trūkumo trumpina mobiliųjų postų darbo laiką, Klaipėdoje - 4 nauji susirgimai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nutarė mobiliųjų punktų veiklą perjungti „į racionalaus veikimo režimą”, nes užsakyti reagentai, reikalingi ėminiams dėl koronaviruso (COVID-19) ištirti, ...
2020-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This