Skaidrumui užteks deklaracijų?

Kultūra, Svarbu

Nors ir Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis, ir miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas buvo pritarę opozicijos atstovės Ninos Puteikienės siūlymams dėl naujų Kultūros ir meno tarybos nuostatų, Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė sugebėjo įtikinti daugumą politikų, kad tokie pakeitimai būtų pertekliniai.

Teigiama, kad galutinį žodį dėl kultūrinių projektų finansavimo tariantys šios tarybos nariai esą užtektinai įsipareigoja pasirašydami tipines nešališkumo deklaracijas.

Minėto komiteto nariai po diskusijų buvo sutarę, kad nuostatuose turėtų atsirasti įpareigojimas Kultūros ir meno tarybos pirmininkui supažindinti šį komitetą su einamųjų metų projektų konkurso finansavimo rezultatais. Buvo pritarta ir N. Putiekienės siūlymui, kad tarybos narys privalo nusišalinti nuo bet kokių tos srities projektų svarstymo, jei yra pateikęs tokio pobūdžio paraišką. Palaimintas ir siūlymas, kad tarybos pirmininkas iš viso negalėtų teikti projektų.

Tačiau N. Laužikienė ketvirtadienį pareiškė, kad Savivaldybės administracijos nuomone, tokie siūlymai yra pertekliniai.

„Manome, kad nurodymas pirmininkui supažindinti su rezultatais yra perteklinis, nes finansavimo konkurso rezultatai ir taip yra viešai skelbiami. Nemanome, kad reikia įrašyti ir siūlymą nusišalinti, nes yra nuostatų punktas, kuris kiekvieną tarybos narų įpareigoja pasirašyti nešališkumo ir konfidencialumo deklaraciją, kurioje detaliai viskas yra išdėstyta. Pirmininkas yra toks pat narys, pasirašantis deklaraciją”, – aiškino N. Laužikienė.

„Kodėl komitetas neturi teisės net diskusijai su taryba? Net neetiškas toks administracijos siūlymas. Kodėl norite tęsti ydingą tvarką, kai patys tarybos nariai teikia paraiškas, išeina 5 minutėms iš posėdžio, palikdami balsuoti savo draugus?” – išgirdusi tokius siūlymus sakė N. Puteikienė.

N. Laužikienė tikino, kad taikomos vienodos nuostatos įvairių sričių projektams.

„Kultūriniai projektai yra vertinami samdomų ekspertų. O diskusija nekeičiant rezultato yra netikslinga”, – teigė ji.

„Sakoma, kad viskas susitvarkys pagal deklaracijas, kurių mes nematėme. Dabar tris mėnesius nepaskirstytas finansavimas, nes du ekspertai nušalinti. Žmogus, pretenduojantis į pirmininkus, turi pasirinkti arba garbė, arba pinigai. O dabar Godos Giedraitytės projektai finansuojami, ji vadovauja tarybai nebe pirmą kadenciją. Nešališkumo deklaracijos nemato nei projektų teikėjai, nei visuomenė. Norima slaptumo užuolaidos, už kurios tvarkysis Laužikienė, Kultūros skyrius ir Savivaldybės administracijos direktorius”, – dėstė N. Puteikienė.

„Antikorupcinis įvertinimas padarytas ir man Savivaldybės administracijos siūlymas nekelia abejonių. Maišantis politikams kaip tik atsirastų daugiau korupcinių elementų”, – teigė vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Tačiau N. Puteikienė tikino, kad N. Laužikienė sako netiesą, nes deklaracijoje nėra parašyta, kad Kultūros ir meno tarybos pirmininkas negali teikti projektų.

„Deklaracijoje nėra parašyta, kad tarybos nariai turi nusišalinti nuo visos srities projektų svarstymo. Būtų logiškas ir pagarbus elgesys su politikais, jei jiems būtų pristatomi finansavimo rezultatai. O su deklaracijomis miestiečiai nesusipažins”, – argumentavo N. Puteikienė.

Visgi po Liberalų sąjūdžio frakcijos pasitarimo, kuriame dalyvavo ir N. Laužikienė, vykusio balsavimo metu dauguma miesto Tarybos narių pasisakė už Savivaldybės administracijos, o ne Kultūros, švietimo ir sporto komiteto siūlytą nuostatų variantą. Jį palaikė 19 politikų, prieš balsavo 3, penki susilaikė.

„Dabar Kultūros ir meno taryba net neįrašo posėdžių į Savivaldybės darbotvarkę, o jūs cementuojate tokį dalyką”, – po balsavimo pareiškė N. Puteikienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This