Einantis laikas: 100 menininkų – 100 laikrodžių

Kultūra

Balandžio 5 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) vyks parodos „Einantis laikas” atidarymas.

„Einantis laikas“ – paroda, skirta Nepriklausomos Lietuvos valstybės šimtmečiui, kurioje šimtą laikrodžių meniškai apipavidalino šimtas Lietuvos menininkų.

Dar 2017 metais šimtui įvairioms kartoms ir požiūriams į meną atstovaujantiems menininkams buvo įteikta po laikrodžio mechanizmą su vienodo dydžio (30 cm skersmens) ciferblatu, ant kurio pasiūlyta laisvai interpretuoti šimtmečio, nepriklausomybės temas.

Kita vertus, žinant, kad bet koks proginis užsakymas bei atlikimas įpareigoja ir sukausto menininką, kiekvienam iš jų buvo suteikta visiška veiksmų laisvė, tikintis, kad per tematiką ir formą žinomi kūrėjai pirmiausia atskleis save pačius. Nes kūrybinė laisvė lemia ir skatina visas kitas, tarp jų net visuomenių ir valstybių nepriklausomybes, sakoma galerijos pranešime.

Šiame projekte labiau koncentruotasi (turint įvairių „ideologijų“, netgi skirtingų medijų menininkų skalę ir pačią įpareigojančią temą) į simbolinę laikrodžio, kaip laiką skaičiuojančio mechanizmo, teikiama prasmė. Beveik visi laikrodžiai parodoje eina ir skaičiuoja naujo šimtmečio laiką, išskyrus kelis – Mindaugo Skudučio laikrodis laiką skaičiuoja atgal, o Eugenijaus Cukermano yra be rodyklių.

Ekspozicijoje galima bus išvysti Stasio Eidrigevičiaus, Mikalojaus Povilo Vilučio, Giedriaus Jonaičio, Jono Daniliausko, Birutės Zokaitytės, Sauliaus Vaitiekūno ir kt. darbus. Skulptorius Arvydas Ališanka – vienas iš nedaugelio eksponuoja laikrodį kaip skulptūrinį objektą.

Vienas Nepriklausomos Lietuvos šimtmetis jau baigiasi, laikrodžiai nenumaldomai skaičiuoja antrąjį.

Parodos organizatoriai Aistė Gabrielė Černiūtė (idėjos autorė),  Rimvidas Stankevičius, Rūta Eidukaitytė.

Paroda veiks iki gegužės 3 d.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

Aušra Jasiukevičiūtė: „Kūrybos esmė – įkvėpti kitus“

Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) iki sausio 8 d. eksponuojama skulptorės Aušros Jasiukevičiūtės bendra paroda su tapytoja Rūta Eidukaityte bei ...
2021-12-14
Skaityti daugiau

Kultūra

„Klaipėdos galerijoje“ - paroda „3“

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) gruodžio 10 d., penktadienį, 17 val., atidaroma Rūtos Eidukaitytės, Aušros ...
2021-12-06
Skaityti daugiau

Regionas

„Ramybės“ galerijoje – tapyba be nuobodulio štrichų

„Ši karta – tai jau ne ta storaodė, randuota aliejinė tapyba ir ne tie rusvai pilkai melancholiški, nuobodulio štrichai“, – ...
2020-08-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This