Junkitės į „Klaipėdiečių dialogo tinklą”

Politika, Svarbu

„Atvira Klaipėda” kviečia savo skaitytojus prisijungti prie kuriamos socialinio tinklo „Facebook” grupės „Klaipėdiečių dialogo tinklas”.

Vienas iš pagrindinių šios grupės uždavinių – kurti erdvę, kurioje, taupydami savo brangų laiką ir nesiblaškydami per šimtus feisbuko paskyrų, klaipėdiečiai galėtų pažinti ir lyginant vertinti kuo platesnį Klaipėdos politikų ir visuomenininkų ratą.

Grupės idėją lėmusios priežastys

Klaipėdos – trečiojo pagal dydį Lietuvos miesto, miesto-uosto, efektyvaus valstybės biudžeto formuotojo – savivaldybės tarybą eilę metų renka tik trečdalis balso teisę turinčių klaipėdiečių. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys: 1995 m. rinko 40,93%; 1997 m. – 32,99%;  2000 m. – 51,71%; 2002 m. – 49,41%; 2007 m. – 30,56 %;  2011 m. – 33,55% ;  2015 m. – 36,88% balso teisę turėjusių asmenų.

O 2015 m. antrajame mero rinkimų ture dalyvavo vos 25,97% balso teisę turėjusių klaipėdiečių. Dera paminėti ir tai, kad 2015 metų Klaipėdos rinkėjų sąraše mūsų buvo 134 641, gi 1995 metais balso teisę turinčių klaipėdiečių buvo net kiek mažiau – 132 657.

Visi šie skaičiai puikiai iliustruoja klaipėdiečių požiūrį į demokratinę savivaldą. O ar tiek pasyvi miesto bendruomenė yra pajėgi užtikrinti pilietinę valdžios priežiūrą, užkardyti politikų klaidas ir savivales, galinčias atsiliepti kiekvieno mūsų gyvenimo kokybei, gimtojo miesto ir visos Lietuvos gerovei?

2019 m. pradžioje – savivaldybių tarybų rinkimai, o klaipėdiečių bendruomenė – skilusi. Ir abi jos pusės – tiek politiškai aktyvūs, tiek politiškai pasyvūs turi gausų kritikos viena kitai bagažą. Bet vietoje pastangų keisti susiklosčiusią situaciją dažniau galima stebėti jos įtvirtinimo apraiškas, užkardant visų su visais ir politikų su visais dialogo galimybę.

Betgi išsižadėdami gebėjimo kalbėtis drauge, mes spėriai tolstame nuo pačios demokratijos!

Internetinės žiniasklaidos komentarų skiltys vis dažniau paliekamos valdomiems anonimams ir Kremliaus troliams. Partiniuose tinklaraščiuose – cenzūra. Ne tik viešiesiems asmenims, vengiantiems nepatogių klausimų ir ginčų, feisbuke sudarytos visos galimybės eliminuoti oponentus etc.

Manome, kad bent jau kol kas feisbuke dominuoja tik stipriai vienašališki Klaipėdos politikų ir miesto visuomenės atstovų monologai, surežisuoti nuomonių lyderių manifestai, o dialogas, kaip argumentacijos forma, yra laidojamas. Laidojamas kertinis visuomeninės veiklos akmuo ir būtina sąlyga bendruomenės savivaldai. Vedantiems gilesnio suvokimo ir bendro supratimo link klaipėdiečių tarpusavio ryšiams nelieka vietos. Kaip nelieka vietos ir konsensusui, priimant politinius sprendimus.

KLAIPĖDIEČIŲ DIALOGO TINKLAS – bandymas kurti alternatyvą susiklosčiusiai situacijai, patiems grupės nariams savanoriškai išsižadant savo monologų ir keičiant juos neišvengiamu dialogu, visų su visais ir politikų su visais, Klaipėdą kuriančiu dialogu.

Jei Jūs esate pajėgus to imtis – kviečiame į šią grupę.

Uždaviniai

Jei 2015 m. rinkimuose į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą dalyvavo 11 partijų ir 2 visuomeniniai komitetai (ių viso 421 kandidatas), dar 12 kandidatų į mero postą. Tad į kokį skaičių politinių feisbuko paskyrų, siekiančių klaipėdiečių dėmesio, visa tai išvirs vis labiau artėjant naujiems savivaldybių tarybų, prezidento, Europos parlamento rinkimams?

Tad vienas iš pagrindinių šios grupės uždavinių – kurti erdvę, kurioje, taupydami savo brangų laiką ir nesiblaškydami per šimtus feisbuko paskyrų ir puslapių, klaipėdiečiai galėtų pažinti ir lyginant vertinti kuo platesnį Klaipėdos politikų ir visuomenininkų ratą.

O ar gali klaipėdietis norėti dalyvauti rinkimuose, rinktis ir rinkti, jei neturi galimybės Jūsų nuolat lyginti, gerbiamieji politikai ir visuomenininkai?

Kaip dažnai ir kiek gausios auditorijos akiratyje Tamstos sukryžiuojate tarpusavyje špagas? Suteikite galimybę laiką taupančiam klaipėdiečiui užduoti tą patį klausimą vienu ypu visiems Jums, vietoje to, kad kartoti jį kiekvienam Jūsų atskirai ir be garantijos sulaukti atsakymo.

O ir kaip dažnai ir kiek gausios auditorijos akiratyje dialogui sueina patys oponuojančių Klaipėdos politikų sekėjai?

Dialogo formos ir turinys

Klausimo kėlimas ir atsakymo radimas yra menas, be kurio dialogas nelabai ir įmanomas. Tad grupės narius kviečiame išsiskirti minčių kokybę, o ne kiekybe.

Ši grupė – atvira visoms dialogo formoms (ginčui, diskusijai, disputui, polemikai etc.) ir turiniui, neprieštaraujančiam Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir įstatymams, feisbuko bendruomenės standartams.

Karštoms galvoms primename Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnį (Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę). Už minimų nuostatų nesilaikymą iš grupės yra šalinama, o informacija gali būti perduota atitinkamoms institucijoms.

Dėl galimai nekorektiškų įrašų visuomet galite kreiptis į grupės administratorius. Grupės administratoriams visi grupės nariai – lygiateisiai. Bet tai nereiškia, kad grupės administratoriai negali turėti savo nuomonės, jos reikšti ir ginti.

Narystė grupėje

Lietuvos Respublikoje vykstančiuose rinkimuose dalyvauja – kandidatuoja ir renka – tik realūs žmonės. Lygiai taip – ir šioje grupėje. Neidentifikuojamos paskyros čia nėra laukiamos.

Čia taip pat nėra laukiami ketinantys skleisti Lietuvos rytų kaimynės propagandą.

Dėl politinės reklamos

Šiuo metu tiesioginė politinė reklama grupėje – leidžiama ir nemokama.

Grupės sumanytojai Arūnas MarčauskasMartynas Vainorius

1 Comment

  1. Dalia

    2017.12.09 d. išsiunčiau merui ir 2 sav. tarybos komitetams laišką” IDEJA KLAIPĖDAI”. Esant Klaipėdoje katastrofiškoje demografinėje situacijoje (sumažėjo 50 tūkst. gyventojų)
    siūlau per Jūros šventę rengti EMIGRANTO DIENĄ. Šiandien yra 2018 m. 04.05 d. t.y. praėjo 4 mėn nuo mano idėjos pasiūlymo dienos tačiau iki šiol neturiu atsakymo.
    Jau kalbėjau su 8 savivaldybės tarnautojais (jų ir mano iniciatyva). Vienas kitam siuntinėja mano laišką, kažką prižada , bet netęsi…
    Netikėjau, bet pasirodo kad savivaldybė nič nieko nedirba opiausia miesto problema. Savivaldybėjė nėra net vieno specialisto ar skyriaus kurie bandytų domėtis išvykusiųjų ,gal-būt, suviliojimu sugrįžti ir pn. Mano troškimas saugoti Klaipėdą nuo begalinio gyventojų mažėjimo didelis. Todėl toliau ieškau savivaldybėjė , sav. Taryboje galimybių iš esmės kalbėti apie mano IDĖJĄ.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Buvo sutrikusios socialinių tinklų paskyros

Antradienį antroje dienos pusėje sutriko socialinių tinklų „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“ veikla. Naudotojams nepavyksta prisijungti prie savo paskyrų bei naudotis ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

ELTA

Rusijos informacinės atakos: nuo NATO iki rinkimų

Praėjusiais metais Lietuvos kariuomenė (LK) fiksavo daugiau nei 3,5 tūkst. priešiškų valstybių inicijuotų ir prieš Lietuvą nukreiptų informacinių atvejų, rodo ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Herodoto dvasia papasakota tarpukario Klaipėdos istorija greičiausiai turės ir tęsinį

„Mūsų istorikai rašo giliai ir nepriekaištingai, bet nepasiruošusiam žmogui istorikų knygos gali būti sunkios ir sprangios skaitymui. O Herodoto dvasia ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This