Mėlynieji Vasiukai arba kaip Klaipėdoje rojus buvo kuriamas

Nuomonės

Na štai ir sulaukėme žadėtosios dangaus manos – pagaliau baigtas pristatyti „Mėlynojo proveržio – 2030“ komplektas – strategija ir priemonių planas. Ką dabar jaučiame? Džiugesį? Viltį? Palengvėjimą? Pasididžiavimą? Visgi pusantrų metų darbavosi per 300 klaipėdiečių rengdami šį šviesios ateities planą Klaipėdai. Ką gi tokio svarbaus pavyko išgirsti šiame pristatyme dalyvavusiems klaipėdiečiams?

Pirmiausia, kad bus sukurtos darbo vietos šio plano koordinavimui: Miesto ekonominės plėtros taryba, strategijos įgyvendinimo grupė, programų valdymo biuras.

Toliau sužinojome, kad nėra aišku, iš kur bus imami pinigai šiai strategijai įgyvendinti, nes neužteks nei miesto biudžeto, nei uosto, kaip strateginio partnerio, pinigėlių.

Dar išgirdome, kad norima pritraukti 40 000 naujų gyventojų, tačiau juos teks importuoti iš užsienio, nes visame regione neatsiras tiek laisvų lietuvių.

Dar pakalbėjo LEZ pardavimų vadovas, paaiškinęs, kad neįmanoma Klaipėdoje tiek paruošti specialistų, kiek jų reikia šiai strategijai įgyvendinti (reikės sukurti 25 000 darbo vietų). Teks vėl importuoti žmones. (Beje, girdėjau, kad „Yazaki” vis neranda 200 darbuotojų savo naujajai laidų gamybos linijai.)

Tada V. Grubliauskas aiškino V. Kroliui, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriui, kad tai, jog programoje visiškai neminimas turizmas „nieko nereiškia“. Turizmas kaip tik susilauks „daugiau dėmesio“.

Atsakydamas į Girulių seniūnaičio klausimą apie tai, kaip turizmą padaryti 12, o ne 3 mėnesius trunkantį veiksmą, vienas pagrindinių proveržio rengėjų pasiūlė plėsti sveikatinimo turizmą (pvz., nutiesti kokybišką dviračių taką Šilutės plente?).

Dar sužinojome, jog verslas labai spaudė rengėjus, kad savivalda greičiau spręstų klausimus ir tą patvirtino vicemerė, teigdama, kad „demokratijos negalime pamiršti, bet…laikas spaudžia“.

Į klausimą apie kone katastrofišką ekologinę būklę Klaipėdoje ir ar uosto plėtra dar nepablogins situacijos, L. Dičpetris atsakė, kad šie klausimai buvo nagrinėjami, žiūrimi taršos žemėlapiai ir kuriami apvažiavimai. (Anądien per Darnaus judumo plano pristatymą „Kultūros fabrike“ sužinojome, kad pagal uosto sieną, po kelių Švyturio gatvės daugiabučių langais, „Vitės“ mokyklos, „Bitutės“ darželio langais Bendrajame miesto plane yra numatytas 4 juostų sunkiojo transporto koridorius, sujungsiantis P. Lideikio gatvę su Naująja Uosto gatve. O rajono gyventojai kaip tik ten planavo žaliąją zoną kurti drauge su AB „Klasco“, uosto taršai mažinti. Dzin.)

Į klausimą apie Būtingės alternatyvą Melnragei buvo tradiciškai atsakyta, kad negalime trukdyti valstybei vystytis. (Keista, kaip į šį klausimą visada atsakoma vienodai, nors klausimas keliamas visai ne dėl to, ar ne/leisti vystytis valstybei ir uostui, bet siekiant, kad tai būtų daroma tvariai, nenaikinant Klaipėdos pajūrio, nedidinant jame taršos ir neapkraunant miesto centro keturiskart didesne krova).

Kas čia dar? Kažkoks megaobjektas dar turėtų būti.

Taigi, buvo pristatyta daug dalykų, leista užduoti keletą klausimų, į kuriuos buvo atsakyta tomis pačiomis frazėmis. Check. Dėl to ne vienas klaipėdietis boikotavo šį pristatymą. Tam, kad nelegitimuotų pateiktų siūlymų ir valdžios troškimų.

Jau net per daug savivaldybės kuriamomis vizijomis nesidomintys klaipėdiečiai kalba apie Mėlynuosius Vasiukus.

Pinigų nėra, darbuotojų trūksta, kultūrinis gyvenimas – dvi alaus pripampusios megašventės. Gyventojai išsilaksto, nes dūsta nuo taršos ir naftos smarvės. Nesugebama kelių autobusų nusipirkti be skandalo, bet miestas sėkmingai vieną po kito perka tuščiagarbius titulus, vadindamas tai ambicijomis.

O dabar planuojama, kad Klaipėda bus antras po Roterdamo uostas. Ir dar norima tramvajaus liniją nutiesti.

Linas Andronovas, Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją (KIDE)

5 Comments

  1. Petras

    Pagaliau Klaipėdoje gimsta laisva spauda. Anos dvi parsidavė politikams ir dabar debilizuoja gyventojus putinistiškais straipsniais. Dar labai patiko straipsnis ir komentarai apie sporto metų viešinimą, rekomenduoju. Mano 2 % garantuoti ir paraginsiu draugus remti ketvirtos valdžios užgimimq.

    Reply
  2. Melnragė

    Me taip pat džiaugiamės Atvira Klaipėda ir žmonėmis, rašančiais tokius straipsnius. AČIŪ

    Reply
  3. Gražvydas

    Skaitau skaitau ir leipstu iš juoko ir tuo pačiu iš pykčio, akivaizdus Š….malimas ir pinigų leidimas į orą. Akivaizdus dabartinės valdžios pasiklydimas savo fantazijose ir pasakose, bet iš kitos pusės kai pamąstai tai juk šios kadencijos miesto valdžia jau nieko ir nebestebina su savo Pasakaitėmis iš rūsio…..

    Reply
  4. Petras

    Ar vis dar rinksim titulų pirkėją ir afmosferos gadintoją Grubliauską? Reiktų kuo skubiau jo paprašyt trauktis, nes jo ambicijos tik nusipirkti titulai, super miestas, kultūros sostinė, sporto sostinė. Jazz festas miesto prioritetas?!! Turėjo 10 metų kurt miestą, liberalai virš 20! Ką turim?! Artėja rinkimai, reik uodegas sukt. Apgailėtina!

    Reply
  5. Ačiū Atvira Klaipėda

    Negaliu atsidžiaugti – Atvira Klaipeda

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Dėl Krovinių terminalo veiklos išplėtimo*

Susipažinome su poveikio aplinkai vertinimo ataskaita dėl Klaipėdos miesto UAB Krovinių terminalas vykdomos veiklos išplėtimo. UAB Krovinių terminalas planuoja teritorijoje ...
2023-01-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Savivaldybė nepritaria „Klasco” norams

Klaipėdos savivaldybės administracija parengė miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo būtų išreikštas nepritarimas naujiems AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ („Klasco”) krovos ...
2022-04-14
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Klasco" planuojama krova vėl darys neigiamą poveikį aplinkai ir gyvenimo kokybei

Aplinkos apsaugos agentūra 2022 04 01 paskelbė apie gautą poveikio aplinkai vertinimo programą. Susipažinome su programoje nurodyta KLASCO veikla, kuria planuojama ...
2022-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This