Miestų kultūrų tyrinėtojai rinksis į Klaipėdą

Kultūra

Balandžio 18–20 dienomis Klaipėdoje vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Miestų kultūros Baltijos regione: nuo viduramžių iki XX amžiaus“.

Tyrinėtojai iš Austrijos, Estijos, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos ir Vokietijos rinksis į šį mokslinį forumą aptarti permainų, kurios pastaraisiais metais įvyko moksle suvokiant daugiakultūrį Baltijos regiono miestų pobūdį.

„Baltijos regione miesto kaip vietos, kurioje sąveikauja skirtingos kultūros, samprata šiandien jau mažai ką stebina. Visgi iki šiol neaišku, kiek miestų daugiakultūriškumo samprata pati savaime prisideda prie to, kaip suvokiame „urbanistinę erdvę“, kurioje gyvename, „miestiškumą“ bei „urbanizaciją“, – teigia konferencijos organizatorius, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyr. mokslo darbuotojas, profesorius Vasilijus Safronovas.

Siekdami atsakyti į šį klausimą ir suprobleminti pastarąsias sąvokas, konferencijos organizatoriai nutarė esant tikslinga diskutuoti apie mokslinėje literatūroje nemažiau dviprasmybių keliančią „miestų kultūrų“ (angl. urban cultures) sampratą, kuri dažnai tapatinama su „miestiškumu“, t. y. miesto esme.

Įvairių mokslų atstovus, daugiausia istorikus ir archeologus, jie pakvietė aptarti šią sampratą iš įvairių – tarpusavyje dažnai nesutampančių – perspektyvų, tokiu būdu tikėdamiesi sugeneruoti siauras ribas peržengiantį žinojimą apie tai, kas yra miestų kultūra(-os).

Klaipėdoje vykstanti konferencija – trečioji iš Baltijos šalių miestų istorijai skirto mokslo renginių ciklo. Jį 2012 m. inicijavo Herderio institutas Marburge (Vokietija) – viena stipriausių Vidurio Rytų Europos ir Baltijos regiono istorijos tyrimo institucijų Europoje.

Pirmoji konferencija, tais metais vykusi Rygoje, sukvietė dalyvius aptarti klausimo, kiek giliai ir kokios temos Baltijos regiono miestų istorijoje yra ištirtos. Antroji konferencija 2015 m. vyko Taline. Joje plėtota urbanistinių tinklų (angl. urban networks) tematika, aptariant tiek istorinius miestų tarpusavio ryšius Baltijos regione, tiek ir socialinius tinklus, kadaise veikusius konkrečiuose miestuose.

Trečiosios konferencijos vieta, organizatoriams iš Vokietijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos sutarus, nuspręsta pasirinkti ne Lietuvos sostinę Vilnių, bet Klaipėdą. Šį sprendimą nulėmė tiek gilesni istoriniai Klaipėdos ryšiai su Baltijos regionu, tiek ir pasitikėjimas dalyvius priimsiančio Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto patirtimi organizuojant panašius renginius, skleidžiant jų rezultatus mokslo bendruomenei ir plačiajai visuomenei.

Konferencija vyks tris dienas Klaipėdos etnokultūros centre anglų ir vokiečių kalbomis (be vertimo).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This