Reklama ant autobusų iškėlė klausimų

Svarbu, Transportas

Nors uostamiesčio Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos atliktas UAB Klaipėdos autobusų parkas (KAP) auditas ir sulaukė kritikos, tačiau kartu jis atskleidė teisinę spragą – gali būti, kad jau netrukus visi viešojo transporto savininkai privalės gauti leidimus tokiai reklamai ir mokėti rinkliavas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Auditorių nuomone, reklama ant KAP autobusų buvo talpinama neturint atitinkamo leidimo, o į Savivaldybės biudžetą nemokėta atitinkama rinkliava. Audituotu laikotarpiu – 2015-2016 m. ir per aštuonis 2017 m. mėnesius –  KAP už reklamą ant 71 miesto autobuso iš 23 bendrovių gavo 94 088 Eur pajamų. Kiek Savivaldybė negavo pinigų dėl nesumokėtos rinkliavos, auditorės nevertino.

Savo išvadas dėl neteisėtos reklamos auditorės grindė ir Reklamos bei Rinkliavų įstatymais, ir ūkio bei susisiekimo ministrų įsakymais, ir miesto Tarybos sprendimu, kuriuo buvo patvirtinti atitinkami vietinės rinkliavos už reklamą nuostatai.

Audituotu laikotarpiu KAP vadovavusi Jelizaveta Daugininkienė „Atvirai Klaipėdai” sakė nesutinkanti su tokiomis išvadomis, nes esą buvo išsiaiškinta, kad leidimo reklamai ant įmonės turto – autobusų – nereikia.

Kai „Atvira Klaipėda” pasiteiravo reklamos kontrolę mieste vykdančio Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, kas visgi yra teisus, paaiškėjo, kad situacija yra gana komplikuota.

„Akivaizdu, kad yra prieštaringas ir ne itin išsamus teisinis reglamentavimas. Mano nuomone, leidimai tokiai reklamai yra privalomi, tačiau kreipsimės į Savivaldybės administracijos direktorių, kad būtų patikslinti visi galiojantys teisės aktai. Galbūt reikės tikslinti ir miesto Tarybos sprendimą. Tad jau imtumėmės kontrolės”, – po pasitarimo ir dabartinių teisės aktų analizės „Atvirai Klaipėdai” sakė K. Vintilaitė.

Reklamomis savo transporto priemones yra „papuošę” visi vežėjai – taip pat ir naujųjų maršrutinių taksi savininkai. Martyno Vainoriaus nuotr.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktoriaus Gintaro Neniškio teigimu, bendrieji viso viešojo transporto – taip pat ir naujųjų mikroautobusų – apipavidalinimo sprendiniai buvo patvirtinti miesto Tarybos sprendimu, o detalizuoti Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Būtent šie teisės aktai ir numato, kad reklama yra leistina ant galinės transporto priemonės dalies. Socialinei reklamai yra padarytos išimtys – Kultūros metams skirta reklama buvo klijuojama ir ant KAP autobusų šonų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This