Bronislavui Vyšniauskui – įtarimai platinus dopingą

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Bronislavas Vyšniauskas įtariamas dopingo medžiagų platinimu.

Naktį Klaipėdos areštinėje praleidęs treneris neigia tokius kaltinimus ir sako, jog pareigūnų rastos bei paimtos medžiagos buvo naudojamos jo paties.

„Sąlygos naujojoje areštinėje Kauno gatvėje tikrai puikios, būtinai ją pagirkite”, – sakė treneris. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tyrimas pradėtas pagal Lietuvos antidopingo agentūros kreipimąsi, kad galbūt Vyšniauskas platina medžiagas. Aš visada turiu tvirtą nuomonę, tai galbūt ir nepatiko, todėl taip ir elgiamasi”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė B. Vyšniauskas.

Jis patvirtino, kad buvo kurį laiką suimtas.

„Pamiegojau lyg keturių žvaigždučių viešbutyje. Pamaitino. Sąlygos naujojoje areštinėje Kauno gatvėje tikrai puikios, būtinai ją pagirkite”, – sakė treneris.

Pasak jo, pareigūnai atlikto kratas, paėmė įvairius vaistus, kuriuos dabar tirs. Kai kurie iš jų esą tikrai gali būti neleistini vartoti sportininkams, tačiau šie vaistai, anot B. Vyšniausko, buvo jo asmeniniai ir niekam jų jis neplatino.

Neteisėtas disponavimas Tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytomis medžiagomis turint tikslą jas platinti užtraukia baudą arba areštą, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Išplatino pranešimą

Vėlų penktadienio vakarą Lietuvos sunkiosios atletikos federacija išplatino ir oficialų pranešimą.

„Su manimi nori susidoroti. Kito paaiškinimo neturiu. Niekam jokio dopingo niekada nedaviau ir neplatinau, net atvirkščiai – visada savo auklėtiniams kartojau, kad nieko neleistino negalima vartoti“, – jame cituojamas B. Vyšniauskas.

Pranešime minimas ir raštas, kuriame esą rašoma apie tai, kad prokuroro prašymas yra tenkintinas, kadangi 2017 metų birželio 10 dieną Lietuvos antidopingo agentūra, atlikusi marijampliečio Domanto Kmieliausko mėginio tyrimą, nustatė, kad asmens organizme aptikta medžiaga, kuri įtraukta į draudžiamų medžiagų sąrašą. Neva dėl to yra pagrindo atlikti kratas B. Vyšniausko namuose ir sporto salėje.

„Manau, kad visas tas spektaklis yra užsakytas konkurentų. Visas puolimas prasidėjo nuo tada, kad 2017 metų vasarą neleistinų sporte medžiagų buvo aptikta marijampoliečio Domanto Kmieliausko organizme. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija visais įmanomais būdais bandė išsiaiškinti, kaip jo organizme galėjo atsirasti dopingui priskiriamų medžiagų. Jis pats prisipažino, kad internete susirado dopingo platintojus, slapčia nusipirko draudžiamų preparatų ir juos slapčia vartojo. Negi aš galiu sukontroliuoti kiekvieną sportininką, negi su kiekvienu turiu eiti į tualetą ir žiūrėti, ką jis daro po treniruotės? Tai tiesiog neįmanoma… Tai, taip išeina, kai mokykloje moksleivis yra pagaunamas vartojęs narkotikus, reikia kaltinti mokytoją? Kažkoks absurdas. Juk visų nesužiūrėsi ir neperprasi. Po to įvykio žurnalistai ėmė kaltinti mane, neva aš galėjau Domantui duoti dopingo. Visada savo auklėtiniams kartojau ir kartoju, kad rezultatų galima pasiekti ir be dopingo, tiesiog reikia kantriai dirbti ir visko pasieksite. Man labai keista, kad kai kurie žurnalistai po dešimt kartų deda tas pačias nuotraukas ir straipsnius apie dopingą. Visur deda mano veidą. Negi redaktoriai nemato, kad specialiai tokiu būdu yra daromas puolimas ir spaudimas bei norima su manimi susidoroti? Ir dar tie žurnalistai, kurie nuolat  puola, manęs klausinėja: „Ar nesiruošiate atsistatydinti?“. Aš jiems atsakau: „Nei jūs mane rinkote, nei jūs ir mane atstatinėkite“. Yra Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos nariai ir, jei bus reikalas, jie spręs šį klausimą. Nors pagal tuos žurnalistus, kurie nuolat apie mane stengiasi rašyti tik neigiamai, akivaizdžiai jaučiasi, kad jie trokšta mano kraujo. Aš visiškai nesijaučiu kaltas. Tačiau tie žurnalistai, kažkieno užsakymu, net įtariu kieno, nuolat mane kaltina ir taip bando žmonėms sudaryti neigiamą apie mane nuomonę. Laikas viską parodys… Visi treneriai ir sportininkai supranta, kokį aš atlieku darbą ir kiek atiduodu sunkiajai atletikai“, – toliau cituojamas B. Vyšniauskas.

Jis tikina, kad jei reikės, bylinėsis ir teismuose bei bandys įrodyti savo tiesą.

Pranešime taip pat cituojamas D. Kmieliausko interviu portalui ve.lt.

„Aš pats savavališkai norėjau pagudrauti. Siekiau geresnių rezultatų, norėjau sporto salėje smagiau jaustis tarp kitų sunkiaatlečių. Nebuvau tarp lyderių, tad maniau, kad mano mėginio niekas neims ir ta mano klasta neišaiškės. Labai gailiuosi dėl šio savo poelgio. Prieš vartodamas nepamąsčiau apie pasekmes. Per savo kvailumą apjuodinau sunkiosios atletikos sporto šaką, federaciją ir trenerius – Alvydą Kirkliauską ir Bronių Vyšniauską, nors jie yra nė kiek nekalti, kaip tik aiškino ir šimtą kartų kartojo, kad vartoti dopingo negalima. Man dėl to gėda. Prašau tiek jūsų, tiek kitų žurnalistų dėl mano dopingo atvejo nekaltinti mano pirmojo trenerio Alvydo Kirkliausko ir trenerio Broniaus Vyšniausko, jie čia visai ne prie ko, tai tik mano vienintelio klaida. Treneris B. Vyšniauskas auklėtiniais rūpinasi lyg savo vaikais, labai daug padeda, o aš taip už nugaros jam pasielgiau… Dėl to man skaudą širdį. Labai atsiprašau tiek trenerių, tiek visų sportininkų. Tai mano skaudi jaunystės klaida“, – cituojamas dabar užsienyje uždarbiaujantis marijampolietis D. Kmieliauskas.

Istorija

B. Vyšniausko auklėtiniai ne kartą yra susilaukę sankcijų dėl dopingo vartojimo. Ramūno Vyšniausko organizme 1997 metais buvo rasta testosterono, o 2015 m. – dehistochlorometilo.

Sausį Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) pranešė apie teigiamą Lietuvos sunkiaatlečio, klaipėdiečio Aurimo Didžbalio dopingo testą. 2012 metais jis jau buvo diskvalifikuotas dvejiems metams už dopingo vartojimą ir prarado Europos vicečempiono titulą bei teisę dalyvauti Londono olimpiadoje.

Pernai ketveriems metams diskvalifikuotas ir dar vienas B. Vyšniausko auklėtinis Domantas Kmieliauskas. Jo  organizme buvo aptikta drostanolono ir norandrosterono.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Lietuvos sunkiajai atletikai – 100 metų: ruošiamas didžiulis turnyras ir šventė

Lietuvos sunkioji atletika švenčia 100 metų sukaktį ir šią progą iškilmingai ruošiamasi paminėti jau šį savaitgalį Klaipėdoje – vyks didžiulis ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

Sportas

Klaipėdoje grumsis sunkiaatlečiai

Šeštadienį į Klaipėdą susirinks keturių šalių – Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos sunkiosios atletikos meistrai. Čia nuo ryto iki vakaro ...
2022-12-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Nuteistam treneriui - papildomos išlaidos

Visose teismų instancijose tą patį apkaltinamąjį nuosprendį dėl neteisėto dopingo medžiagų gabenimo ir laikymo, turint tikslą jas platinti, išgirdusiam klaipėdiečiui ...
2021-11-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This