Toliau planuoja kvapų „medžioklę”

Svarbu, Uostas ir jūra

Naftos produktus uoste perpilanti bendrovė Krovinių terminalas taip pat sutinka prisidėti prie modernios kvapų matavimo stotelės, kuri identifikuotų kvapų šaltinį, įrengimo. Tai po trečiadienį vykusio susitikimo su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku žiniasklaidai patvirtino jos vadovas Albertas Gimbutas.

Krovinių terminalo vadovas tikina, kad šioje įmonėje kvapai „lygiai tokie, kaip ir benzino kolonėlėje”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Meras savo ruožtu žada dar kalbėtis ir su aplinkosaugininkais, kad jie išsakytų savo nuomonę, kiek yra efektyvi  dabar naftos produktų krova užsiimančių bendrovių naudojama įranga.

Apie galimas tokios stotelės statybas buvo pranešta praėjusią savaitę, kai su meru susitiko AB „Klaipėdos nafta” vadovas Mindaugas Jusius.

„Mes jau trejus metus krauname tik benziną ir jo komponentus. Ir matuojame tik angliavandenilius, nes tai ir yra benzinas. Normų viršijimo pas mus nėra užfiksuota. Pas mus kvapai lygiai tokie, kaip ir benzino kolonėlėje. Sutarėme, kad stotelę būtų logiška įrengti tik tokią, kuri identifikuotų problemą. Kvapų problemą kelia sieros junginiai. Jų kiekis ypatingai didelis yra termiškai apdirbtuose sunkiuosiuose naftos produktuose. Mes tokių nekrauname. Aš merui pažadėjau pasitikslinti, ar be chromotografijos, kuria buvo matuojami sieros junginiai ir anksčiau, nėra atsiradę naujesnių medotų, nes chromotografija yra gana sudėtingas procesas”, – sakė A. Gimbutas.

Paklaustas, ar Krovinių terminalas, kaip ir „Klaipėdos nafta” prisidėtų prie tokios stotelės įrengimo, jis atsakė: „Manau, kad taip”.

Pasak Klaipėdos mero, toks geranoriškas požiūris buvo pasakytas ir jo kabinete vykusio pasitarimo metu.

„Pastačius tokią šiuolaikišką matavimo stotelę būtų galima labai aiškiai pasakyti, iš kur eina kvapas ir matant, prie kurio terminalo, koks laivas ar cisternos, būtų galima labai aiškiai identifikuoti kvapų šaltinį. Tas prietaisas, kaip suprantu, nėra labai pigus, panašu, kad apie 30-40 tūkstančių eurų. Noriu tikėtis, kad bus susitarta ir dėl parametrų, kurie bus joje nustatyti, kad nebūtų orientuota vien į kaimynus”, – sakė V. Grubliauskas.

Jis taip pat teigė, kad dar norės pasikalbėti su aplinkosaugininkais, kad išgirstų, kaip jei vertina esamą infrastruktūrą, kiek ji atlieka misiją.

„Su geležinkeliais taip pat dar laukia susitikimas, tačiau kaip supratu, pačios cisternos kvapų nekelia. Aš jau kalbėjau su įmonė vadovu Vilniuje, jis patikino, kad geležinkeliečiai gauna užplombuotą krovinį ir kol jis nepristatomas į vietą, to neatplombuojamas. Pati užplombuota cisterna, stovėdama, kad ir prie viaduko, kvapo neturėtų kelti, nebent būtų labai didelė temperatūra. Bet geležinkeliai vis tiek sutiko dalyvauti, nors ir sunkiai mato save šioje kvapų grandinėje”, – teigė meras.

2 Comments

  1. Melnragė

    Ypatingai jaučiasi kvapai perpilinėjant sunkiuosius naftos produktus šaltuoju metų laiku, nes tuomet juos reikia pašildyti. Reiktų spręsti šią problemą pastačius geležinkelio cisternas po stogu perpilinėjant ir šildant šiuos produktus.

    Reply
  2. Ž

    Dažnai tenka stovėti prie geležinkelio ir laukti (20m-30m atstumu) kol naftos cisternos pravažiuos. Neužtenka drabužių kad užsidengti veidą. Naftos kvapas skverbesi visur, ypatingai aitrus kvapas. Įsivaizduoju kas dedasi kai ji perpilinėja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This