Tarp miesto ir „Fortum” bręsta nesutarimai?

Svarbu, Temos

Rimtu žaidėju Klaipėdos šilumos sektoriuje esanti „Fortum Heat Lietuva“ penktadienį atliko porą personalinių pakeitimų. Vienas iš jų, anot Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, verčia „daryti išvadas”, o meras Vytautas Grubliauskas tai vadina praleista gera proga pademonstruoti pasitikėjimą partneriu.

Taip vertinamas sprendimas iš bendrovės „Fortum Klaipėda” valdybos narių atšaukti „Klaipėdos energijos” atstovą ir vietoje jo paskirti ne Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėją Andrių Kačaliną, o pačios įmonės vadovą Tomą Eikiną.

Pastarasis penktadienį buvo atšauktas iš „Klaipėdos energijos” valdybos narių. Nors aiškinama, kad tai įprasta procedūra, tačiau gali būti, jog ją paskatino klaipėdietis parlamentaras Naglis Puteikis, įvairiose institucijose kėlęs tokį klausimą.

5 proc. „Fortum Klaipėda” akcijų priklauso „Klaipėdos energijai”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Seimo narys niekuo dėtas?

UAB „Fortum Heat Lietuva“ valdo 19,47 proc. „Klaipėdos energijos” akcijų. Pagal akcininkų sutartį jai priklauso vienas valdybos narys. Iki šiol šias pareigas eiti buvo deleguotas „Fortum Klaipėda” vadovas Tomas Eikinas. Seimo narys Naglis Puteikis dar šį kovą kreipėsi į S. Budiną, „Klaipėdos energijos” Stebėtojų tarybos pirmininkę, vicemerą Juditą Simonavičiūtę ir į Valstybinę kainų energetikos kontrolės komisiją, kad šios institucijos inicijuotų T. Eikino pakeitimą kitu „Fortum Heat Lietuva“ atstovu – iš kito miesto ar rajono arba iš centrinės būstinės.

Toks prašymas buvo grįstas įsitikinimu, jog kyla interesų konfliktas, nes kasmėnesiniuose šilumos supirkimo aukcionuose UAB „Fortum Klaipėda“ konkuruoja šilumos gamybos srityje tiek su AB „Klaipėdos energija“, tiek su kitais šešiais nepriklausomais šilumos gamintojais.

„Todėl UAB „Fortum Klaipėda” turi pranašumą prieš kitus, o rezultatas – kenčia vartotojai”, – įsitikinęs Seimo narys, dar kreipęsis ir į Konkurencijos tarybą bei Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Seimo narys Naglis Puteikis dėl „Fortum Klaipėda” vadovo Tomo Eikino darbo „Klaipėdos energijos” valdyboje buvo kreipęsis į įvairias institucijas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pastaroji atsakė, kad čia – ne jos kompetencijos sritis, S. Budinas parašė, kad spręsti turi pati „Fortum Heat Lietuva”, o Konkurencijos taryba informavo, kad atkreips „Fortum Klaipėda” ir „Klaipėdos energijos” dėmesį į konkurencijos teisės reikalavimus, nors toks T. Eikino postas esą dar savaime nebūtinai prieštarauja Konkurencijos įstatymo reikalavimams.

Visgi J. Simonavičiūtė „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad penktadienį vykusio Stebėtojų tarybos posėdžio metu T. Eikinas buvo atšauktas iš valdybos , o vietoje jo paskirtas kitas „Fortum Heat Lietuva” atstovas. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, juo tapo Rimantas Tenenė. Anot J. Simonavičiūtės, tai buvo „Fortum Heat Lietuva” iniciatyva.

„Paprastos priežastys. Akcininkai nusprendė taip ir daro. Kokios čia dar priežastys gali būti. Nieko ypatingo”, – sakė „Fortum Heat Lietuva” vadovas Vitalijus Žuta.

Pasitikslinus, ar tikrai tokiam sprendimui neturėjo įtakos N. Puteikio raštai, jis sakė nežinantis, „kas kur kreipėsi”, o čia esą yra tik akcininkų sprendimai.

Beje, T. Eikinas kaip nepriklausomas valdybos narys darbuojasi ir Savivaldybės valdomoje AB „Klaipėdos vanduo”, kuri konkursą laimėjusiai „Fortum Klaipėda” sudeginti tiekia išdžiovintą nuotekų dumblą.

Nesilaikė sutarimo?

„Atvira Klaipėda” turėjo duomenų, kad penktadienį vyko ir „Fortum Klaipėda” Stebėtojų tarybos posėdis, kuriame spręsta dėl šios įmonės valdybos narių. Tačiau J. Simonavičiūtė sakė dėl to teirautis „Klaipėdos energijos”, nes būtent ji, o ne Savivaldybė turi 5 proc. „Fortum Klaipėda” akcijų.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas patvirtino, kad vyko toks posėdis ir jo metu buvo planuota vietoje šios įmonės finansų direktoriaus Kęstučio Jonkaus į „Fortum Klaipėda”valdybą paskirti Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėją Andrių Kačaliną. Tokia kandidatūra esą buvo suderinta ir su meru, ir su S. Budinu, kad kaip ir „Klaipėdos energijos” atveju valdyboje nebeliktų nepriklausomų šilumos gamybos sektoriuje tiesiogiai konkuruojančių įmonių atstovų. Tačiau A. Kačalino kandidatūrai nebuvo pritarta, o vietoje K. Jonkaus į „Fortum Klaipėda” valdybą buvo išrinktas T. Eikinas.

„Yra didelis akcininkas, yra mažas akcininkas. Jokio ypatingo akcininkų susitarimo mes neturime. Tad natūralu, kad didysis akcininkas sprendžia, ką skirti į valdybos narius. Paprasti dalykai”, – tokį sprendimą aiškino V. Žuta.

Tačiau šis sprendimas penktadienio popietę buvo naujiena tiek S. Budinui, tiek ir V. Grubliauskui.

„Aiškinsimės, kas čia įvyko. Reikės daryti išvadas”, – sakė S. Budinas.

„Viskas yra teisėta, bet ar tai teisinga parodys netokia jau tolima ateitis”, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tokios žinios dar negirdėjau, bet buvau girdėjęs, kad buvo tokia rizika. Bet tikrai nesakyčiau, kad atsirado kažkokia trintis. Nenorėčiau komentuoti neišsiaiškinęs visų atmetimo motyvų, nes formaliai jie nieko tikrai nepažeidė, bet aš manau, kad tai iš tiesų ar tik nebus prarasta gera proga parodyti pasitikėjimą Klaipėdos miesto savivaldybe kaip partneriu. Viskas yra teisėta, bet ar tai teisinga parodys netokia jau tolima ateitis. Jokių įtampų, perbėgusių juodų kačių nėra. Labai noriu tikėti, kad nėra ir nieko, ką norėtųsi nutylėti. Manau, kad tai visiškai ne tas atvejis, bet palaukime motyvacijos. Be jos nesiimu vertinti, nors minčių kyla visokių”, – komentavo meras V. Grubliauskas.

Jau buvo nesutarimų

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad pernai gruodį paaiškėjo, jog„Fortum Heat Lietuva“ pradėjo kelti klausimą, ar „Klaipėdos energija” turėtų statyti biokuro katilą Lypkių katilinėje.

Tada Miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetui svarstant „Klaipėdos energijos“ 2018–2022 metų investicijų planą komiteto narė Lilija Petraitienė išsakė nuomonę, kad tokia „Fortum“ pozicija yra siekis „išstumti mūsų įmonę“.

Tačiau „Fortum” atstovai tada aiškino, jog tokios pozicijos laikosi ne bijodami konkurencijos, o tiesiog kaip įmonės akcininkai mano, jog tai yra „perteklinė investicija“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This