LCC studentei – prestižinis JAV Valstybės departamento apdovanojimas

Veidai

Gegužės pradžioje JAV Valstybės departamente Vašingtone LCC tarptautinio universiteto studentei Zinai Salim Hassan Hamu įteiktas prestižinis apdovanojimas „Emerging Young Leaders Award“ (liet. Besiformuojančių jaunųjų lyderių apdovanojimas).

Šį apdovanojimą JAV Valstybės departamentas įteikė tik dešimčiai išskirtinių jaunųjų lyderių iš viso pasaulio.

LCC dabar studijuojanti Zina 2014 metais su savo šeima buvo priversta palikti gimtąjį Sindžaro miestą Irake, kai jį užpuolė „Islamo valstybės“ kovotojai.

Apdovanojimu Valstybės departamentas pažymėjo ypatingas 22-iejų jazidės iš Irako Zinos pastangas informuojant ir šviečiant pasaulį apie jazidų patiriamus siaubus po to, kai „Islamo valstybė“ užgrobė jų namus ir privertė juos ieškoti prieglobsčio pabėgėlių stovyklose.

Pasakodama jazidų istorijas Zina pasitelkia fotografiją – sritį, kurioje planuoja siekti profesinės karjeros. Merginos fotografijos buvo eksponuotos Italijoje, Lietuvoje, taip pat publikuotos „Reuters” ir „National Geographic”.

„Tai, ką ir kaip daro Zina siekiant skatinti toleranciją ir teigiamus pokyčius pasaulyje, yra įstabu. Šiuo apdovanojimu Valstybės departamentas siekia atkreipti dėmesį į jaunus šiandienos lyderius ir sudėtingus jų darbus, reikalaujančius išskirtinių pastangų ir sugebėjimų. Zina Salim Hassan tikrai yra viena jų. Mes norime, kad žmonės išgirstų jos šauksmą ir suprastų, su kokiais iššūkiais susiduria žmonės Irake ir pabėgėlių stovyklose“, – pranešime cituojama JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.

Zina svečiavosi ir Lietuvos ambasadoje JAV, kur ją priėmė Lietuvos ambasadorius Rolandas Kriščiūnas. Jis pasveikino Ziną su garbingu apdovanojimu ir padėkojo už jos drąsą, pasakojant pasauliui tragišką jazidų istoriją ir prisidedant prie kitų kilnių projektų.

2014 metais Zina su savo šeima buvo priversta palikti gimtąjį Sindžaro miestą Irake, kai jį užpuolė „Islamo valstybės“ kovotojai. Apsigyvenusi pabėgėlių stovykloje mergina ėmė savanoriauti įvairiose humanitarinėse organizacijose, padedančiose ten gyvenantiems jazidams. Greitai ji buvo pastebėta kaip iniciatyvi ir aktyvi mergina, tad Zinai ir dar kelioms merginoms buvo pasiūlyta dalyvauti Italijos užsienio reikalų ministerijos remiamame UNISEF ir RDO (angl. Resort Development Organisation) projekte bei stovykloje vykstančius įvykius fiksuoti nuotraukose. Jazidai nebuvo linkę atsiverti svetimšaliams, tad tik tenykštės merginos galėjo prakalbinti sunkumų prispaustus tautiečius.

„Patekę į stovyklą, mes aštuonis mėnesius gedėjome prarastų artimųjų ir kentėme sudaužytų svajonių, vilčių ir sugriautos ramybės skausmą. Vėliau Shayda Hessami, žurnalistė ir fotografė iš Irako, gyvenanti Prancūzijoje ir turinti šios šalies pilietybę, pasiūlė mums dalyvauti foto žurnalistikos projekte. Mes supratome, kad būtent šis projektas yra mūsų galimybė papasakoti pasauliui apie savo išgyvenimus ir apie tai, kas yra jazidai. Tarp mūsų, projekto dalyvių, kurios ėmėsi fotografuoti stovyklos žmones ir čia vykstantį gyvenimą, buvo merginos, netekusios artimųjų, pabėgusios iš nelaisvės, patyrusios seksualinę prievartą. Šis projektas buvo mūsų sielos išgijimo pradžia“, – savo jautriais išgyvenimais dalijosi Zina.

Prieš atvykdama į stovyklą, ji svajojo tapti gydytoja, tačiau ši patirtis paliko didžiulį pėdsaką merginos gyvenime – dabar ji siekia tapti fotožurnaliste. Savo nuotraukose jaunoji fotografė pasakoja apie stovykloje vykstantį gyvenimą, apie „Islamo valstybės“ vykdomus žmonių grobimus, apie vaikus, kurie negali lankyti mokyklos, nes dėl nepritekliaus yra priversti dirbti.

INFORMACIJA

JAV Valstybės departamento apdovanojimas ir mainų programa „Emerging Young Leaders Award“ pagerbia jaunus žmonės iš viso pasaulio, kurie savo veikla prisideda prie teigiamų socialinių pokyčių. Pretendentus šiam apdovanojimui nominuoja JAV ambasados, o Valstybės departamentas kasmet atrenka dešimt jaunųjų lyderių, kuriems įteikiami šie prestižiniai apdovanojimai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Sportas

„BioSil-Baltijos" lygos ketvirtfinalyje - užtikrintas LCC triumfas

„BioSil-Baltijos” moterų krepšinio lygos atkrintamųjų starte Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas startavo pergalingai. Uostamiesčio ekipa šeštadienį išvykoje 80:60 (28:8, 15:17, 20:15, ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

Sportas

Lengva LCC pergalė Šiauliuose

Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas (19-4) šventė 19 pergalę, išvykoje 87:64 (20:9, 23:20, 17:18, 27:17) sekmadienį nugalėjęs „Šiaulių-Vilmers“ (15-9) krepšininkes. Klaipėdos ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This