Vario dūdos Palangon atpūtė gintarinį vėją

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ansamblio „LTM BRASS“ fanfarų garsais ir stilizuotu pasakojimu apie daugiau nei šimtmetį besitęsiančią grafų Tiškevičių prie Baltijos krantų įkurto kurorto ir tiek pat metų skaičiuojančias pučiamųjų muzikos tradicijas Palangoje prasidėjo visą savaitgalį truksiantis antrasis Tarptautinis pučiamųjų muzikos festivalis „Amber Wind 2018”.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Prisiminta XIX a. siekianti istorija

Ketvirtadienio pavakare pučiamųjų muzikai neabejingi palangiškiai ir kurorto svečiai rinkosi prie vieno iš pagrindinių Palangos kurorto simbolių, apie 1877 metus pastatytų svečių namų – Kurhauzo. Čia, grafų Tiškevičių vardu pavadintos alėjos, kurioje sustingo kurorto pradininkai, skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtieji grafas Juozapas ir linko jo einanti šuniuku vedina grafienė Sofija, nuskambėjo pirmieji „Gintariniu vėju“ pavadinto festivalio akordai.

Skambant pasakojimui apie Palangos kurorto įkūrėjus bei prisimenant tiek pat metų, kaip ir kurortas, skaičiuojančias pučiamųjų muzikos tradicijas – prie Kurhauzo grafai Tiškevičiai buvo pastatę specialią sceną, kurioje muzikuodavo pučiamųjų orkestrai, vėliau Birutės parke iškilo rotonda, kurioje ir dabar vasaros savaitgaliais vyksta Palangos orkestro rengiamos „Dūdų vasaros“ koncertai, – tarp svečių bei muzikantų vaikštinėjo ano meto rūbais pasidabinę aktoriai.

Garbė pasveikinti susirinkusius į atidarymą ir perkirpti simbolinę juostelę su užrašu „Amber Wind 2018” atiteko Palangos merui Šarūnui Vaitkui ir festivalio sumanytojui, Palangos orkestro vadovui ir vyriausiajam dirigentui Vygantui Rekašiui.

Nuskambėjus pučiamųjų ansamblio „LMTA BRASS“ fanfaroms, susirinkusieji sugužėjo į Kurhauzo salę, kur klausėsi pirmojo koncerto. Jame grojo tarptautinio pripažinimo sulaukęs festivalį atidaręs Lietuvos muzikos akademijos ansamblis „LMTA BRASS“ ir festivalio svečiai iš Vengrijos – kvintetas „In Medias Brass”.

Variu skambantis savaitgalis

Pasak festivalio sumanytojo, Palangos orkestro vadovo V. Rekašiaus, pernai sėkmingai debiutavęs „Amber Wind” sugrįžo į kurortą  ir nuo ketvirtadienio pakvietė susitikimams su nenuspėjama pučiamųjų muzika.

„Palangiškių ir kurorto svečių lauks kūrybinės ir meistriškumo dirbtuvės, orkestrų paradai, „open air“ pasirodymai, visų trijų Baltijos valstybių kariuomenių orkestrų performansas, džiazuojanti eksperimentinė muzika ir didieji koncertai, kurių pagrindinis svečias – pučiamųjų žanro pasaulio čempionai „BrassBand Willebroek“ iš Belgijos Karalystės“, – sakė V. Rekašius.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Festivalio penktadienis dedikuotas visų trijų Baltijos šalių Nepriklausomybių atkūrimo šimtmečiams. Švenčiant šią sukaktį specialų pasirodymą Centrinėje miesto aikštėje Palangos miesto gyventojams ir svečiams dovanos Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių orkestrai. Koncertas prasidės 16 val.

19 val. šis galingas jungtinis Baltijos šalių orkestras pasirodys Palangos koncertų salėje su programa „Garsų spalvos“. Kartu su jais į sceną žengs Argentinoje gimęs, o šiuo metu Austrijoje reziduojantis trombonininkas Lito Fontana, Palangoje taip pat surengsiantis ir meistriškumo dirbtuves.

Antrus metus iš eilės savo unikalia darbo su vaikais metodika kūrybinėse dirbtuvėse – pamokose dalinsis britas edukatorius Steven Legge. Meistriškumo dirbtuves Lietuvos pučiamųjų muzikos profesionalams ir mėgėjams surengs ir dar vieni festivalio svečiai iš Vengrijos – ansamblis „In Medias Brass”.

Brass band, elektroninės ir džiazo muzikos įtakose užaugintą eksperimentinės muzikos albumą „Ellis Island“ „Vandenio“ muzikos klube penktadienio vakarą pristatys jaunas ir ambicingas projektas „Doux“, kuriam savo jėgas suvienijo kompozitorius Stan Nieuwenhuis ir kornetininkas Harmen Vanhoorne iš Belgijos.

Šeštadienį, kaip ir pernai, pučiamųjų garsuose maudysis visas miestas. Palangos gatvėse, aikštėse ir Birutės parke girdėsite Valstybinį pučiamųjų instrumentų orkestrą „Trimitas“, pučiamųjų instrumentų orkestrą „Kybartai“, Šiaulių pučiamųjų orkestrą, Panevėžio rajono orkestrą „Aukštyn“  ir šventės šeimininkus – „Palangos orkestrą“.

Tik ką iš Europos pučiamųjų orkestrų čempionato Utrechte sugrįžę dirigento Frans Violet vadovaujami daugkartiniai nacionalinių ir Europos pirmenybių nugalėtojai „Brassband Willebroek“ savo pasirodymą Palangos koncertų salėje surengs ir festivalį uždarys gegužės 19 d. 20 val.

Ištvermingiausių festivalio gerbėjų lauks „Amber Wind“ jam session vakarėliai resto-pub „Oldman“, kur du vakarus iš eilės šventinę atmosferą kurs Klaipėdos džiazo scenos atstovai.

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”31240,31241,31242,31243,31244,31245,31246,31247,31255,31248,31249″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje - šalyje dar neregėtas Europos čempionatas ir valgomos lauktuvės

Lietuvos vasaros kurorto sostine vadinama Palanga ruošiasi šiltajam sezonui: Palangos koncertų salės repertuaras su išskirtinių žvaigždžių pasirodymais sparčiai pildosi, kurorto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

Regionas

Joninės Palangoje – skambant tarpukario pučiamųjų muzikai

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia tradiciją minėti pirmojo miesto burmistro vardines ir kartu su Palangos orkestru kviečia birželio 23 d. ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - šeštasis tarptautinis pučiamųjų muzikos festivalis

Paskutinį pavasario savaitgalį Palanga vėl taps pučiamųjų muzikos sostine – gegužės 26-28 d. į pasirodymus po atviru dangumi, orkestrų paradą, ...
2023-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This