Jūrų muziejus: atgal į praeitį

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Lietuvos jūrų muziejuje praėjęs savaitgalis buvo ypatingas: jame lankėsi net pats Prezidentas … Antanas Smetona su svita.

Tai buvo renginys „Pasivaikščiojimas su Prezidentu Antanu Smetona po Lietuvos laivybos istoriją“, skirtas Tarptautinei Muziejų nakčiai.

Prezidentas atvyko visų žiūrovų dėmesį traukusiu automobiliu: tikru antikvariniu 1930 m. automobiliu „Ford“ (Model A). Pasak jo savininko, klaipėdiečio Augustino Jankevičiaus, tai – vienas iš penkių pirmųjų pasaulio elektromobilių.

Alfonso Mažūno nuotr.

Kelių šimtų lankytojų minia, apsupusį Prezidentą, keliavo kartu su pasakotoju – pirmojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona” karininku po teatralizuotą Nerijos forto ir Lietuvos laivybos istoriją. Ant forto pylimų atgijo šimto metų senumo įvykiai: bėgiojo vaikai, nes kažkada čia buvo mokykla, išdygo laivo šturvalas su jūrininku, paskendusiu dūmų kamuoliuose, nes, pasak liudytojų, karo laivas baisiai dūmus leisdavo.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas ką tik atidarytai naujai parodai „Trispalvė jūroje saugo“, kurioje eksponuojam tikra karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava.

Jūrų muziejaus pranešime spaudai teigiama, kad renginys neprailgo, nes pasakojimus ir vaidybines scenas keitė šokiai ir kvietimas vaišintis nemokama kafija su tikrais eklerais. O Prezidentas tuo metu sėdo prie vakarienės stalo. Jam buvo patiekta jo mėgstamas paprastas patiekalas: karštos bulvės su rūgpieniu.

Tarpukario epochą sukurti padėjo Klaipėdos Valstybinio muzikinio teatro artistai.

Renginį įrėmino du ritualai, kurie atkartojo karo laivo tradicijas: jis prasidėjo laivo vėliavos pakėlimu ir pasibaigė vėliavos nuleidimu kartu su specialia malda. Buvo keliama karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliavos kopija. Originalas laukė lankytojų ekspozicijoje. Tai – viena iš nedaugelio, galbūt ir vienintelė, tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, neatitekusi sovietams.

Šią istorinę vėliavą išsaugojo JAV gyvenantis lietuvis kolekcininkas Henris Gaidis, perėmęs ją iš paskutiniojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vado Povilo Labanausko.

Renginys buvo nemokamas, dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”32019,32020,32021,32022,32023,32024,32025″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

1923-iųjų pavasaris Klaipėdoje: „Tokiose situacijose dviejų lyderių nebūna“

Ambasadorių konferencijos derybos su Lietuva dėl Klaipėdos krašto konvencijos prasidėjo Paryžiuje 1923 m. kovo 24 d. ir tęsėsi su pertrauka, ...
2023-12-25
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Kova dėl Klaipėdos: kaip Lietuva pateko į spąstus

Nors praėjus mėnesiui po karinės sukilimo operacijos – 1923 m. vasario 16 d. – Ambasadorių konferencija perdavė Klaipėdą valdyti Lietuvai, ...
2023-12-23
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

„Klaipėda - riba tarp dviejų skirtingų civilizacijų“

Ambasadorių konferencijai 1923-iųjų vasario 16 d. pagaliau nusprendus perduoti Klaipėdos kraštą Lietuvai, pastarosios Vyriausybė gana ilgai nesiryžo visiškai sutikti su ...
2023-12-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This