18 tūkst. eurų – dėl „paukščiuko”?

Svarbu, Temos

Internetinis puslapis su nemažai tragiškos kokybės nuotraukų, kurį per beveik metus aplankė aplankė tik 1190 internautų, ir du renginiai. 17 700 eurų. Tokie skaičiai apibūdina Klaipėdos savivaldybės mokesčių mokėtojų pinigų investiciją į projektą, skirtą suburti iš uostamiesčio išvykusius jo jaunuosius kūrėjus.

Nepaisant tokių neblizgančių skaičių Savivaldybė šį pirkimą „vertina kaip pasisekusį”, nes papildomai buvo sukurta „Facebook“ paskyra „Klaipėda kuria pasauliui“. Ji turi net… 167 sekėjus.

Paragino nesekti tokiu pavyzdžiu

Miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetui svarstant buvusios ilgametės Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Dalios Žukienės idėją dėl dėmesio rodymo emigravusiems klaipėdiečiams, opozicijos narė Nina Puteikienė išreiškė viltį, kad su šiais pasiūlymais nenutiks taip, kaip su interneto puslapiui „Klaipėdos kūrėjai”.

„Viskas padaryta tik dėl paukščiuko”, – sakė ji.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistui žvilgterėjus į šią interneto svetainę iš tiesų į akis krito nemažai nuostabą keliančių dalykų. Gegužės 21-osios rytą jame iš viso nuo pernai birželio buvo apsilankę tik 1050 lankytojų, per savaitę jų padaugėjo 140. Paskutinė informacija puslapyje – 2017-11-25 renginio anonsas…

Pagal sutartį su svetainę sukūrusia VšĮ Pokyčių bendruomenės fondas čia turėjo būti pristatoma ne mažiau kaip 160 kūrėjų, bet žurnalistui pavyko rasti tik 104. Puslapyje skelbiamos ir itin prastos kokybės kūrėjų nuotraukos (žr. pavyzdį).

Pernai birželio 6 d. Savivaldybės su VšĮ Pokyčių bendruomenės fondas pasirašytos sutarties dėl jaunųjų klaipėdiečių kūrėjų, išvykusių iš Klaipėdos ar Lietuvos, kūrybos pristatymo programos „Mes esame” organizavo paslaugos vertė – 17 700 Eur. Pagal ją turėjo būti sukurtas ir administruojamas tinklapis bei surengti du renginiai. Kiekvienos iš paslaugos kaina sutartyje nedetalizuojama.

Pavyko ne viskas

Pokyčių bendruomenės fondo direktorė Regina Ševelkaitienė teigia, kad puslapis klaipedoskurejai.lt dabar yra „toks užstingdytas”, nes laukiama Savivaldybės sprendimo, ką daryti toliau, o ir jį kuriant esą buvo susidurta su įvairiomis problemomis.

„Medžiagas mes turime, bet sustojome kelti, nes laukėme kai kurių kūrėjų atsakymų, ar jie leidžia sukelti, nes sulaukiau reakcijos, kad kažkas panaikinti nori. Tai ir sustingome, nors medžiagos turime apie visus du šimtus. Tiesiog sustojome kelti, kol neaišku, nes čia dar ir tos naujos europinės direktyvos. Tiesiog palauksime, kaip įstatymiškai. Patys kūrėjai užpildydavo lentelę, o kai kuriuos iš viešų šaltinių radome. Tinklapis toks užstingdytas, bet feisbukas veikia aktyviai”, – aiškino pašnekovė, paklausta, kodėl tinklalapyje pristatoma tik apie 100, o ne 160 kūrėjų.

Kalbėdama apie nuotraukų kokybę moteris sakė, kad jos yra „tai, ką turėjome, nebuvo, kad nusivedame į fotoatlejė ir nusifotografuojame”.

„Ką atsiuntė, išrinkome geriausią arba iš viešų šaltinių ką suradome ir panaudojome” – teigė direktorė.

Pasak Reginos Ševelkaitienės, tinklapio lankomumas nekyla, nes dabar net naujienų nekeliama, dirbama tik su „Facebook” puslapiu.

„Laukiame, kol Savivaldybė apsispręs – reikia ar nereikia mūsų, daryti toliau ar ne. Laikome, kad serveris būtų užregistruotas ir tiek. Jei pratęstų, turime komandą pasiruošę. Reikalavimai buvo skelbti tik lietuvių kalba, o motyvo kai kuriems kūrėjams versti nėra. Vertimui pinigų nėra skirta. Tokiu atveju labai statinis tinklapis gaunasi. Einamosioms naujienoms feisbukas yra paprasčiau, nesame pririšti ir prie stiliaus. Ką randame, tą skelbiame ir originalo kalba, nes kūrėjai – pasaulio žmonės. Geranoriškai administruojame feisbuką” , – sakė pašnekovė.

Paklausta, kaip ji pati vertina galutinį rezultatą, moteris teigė, jog „supuolė eilė momentų”.

„Ir Savivaldybės neapsisprendimas, ar mūsų reikia, ar nereikia. Ieškojome motyvų, kaip sudominti tuos kūrėjus. Ką sukaupėme, buvo dviejų metų įdirbis. Dar 2016 metais buvo rengtas pirmas renginys – iš viso tris esame surengę. Tai jau pirmojo renginio metu buvo užsimezgę pirmieji kontaktai”, – sakė R. Ševelkaitienė.

„Pasisekęs pirkimas”

Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Raimonda Mažonienė aiškino, kad šių paslaugų pirkimas vyko du kartus. Pernai balandį paskelbus atvirą konkursą per CVP nebuvo gauta pasiūlymų. Po mėnesio pirkimas jau buvo vykdomas apklausos būdu.

Jos metu buvo apklaustos VšĮ Pokyčių bendruomenės fondas, VšĮ Klaipėdos džiazo orkestras, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija ir Klaipėdos technologijų mokymo centras. Pasirinktas pirmosios organizacijos pasiūlymas ir derybų metu kaina dar sumažinta 200 eurų – iki 17 700 Eur.

Pasak Raimondos Mažonienės, tinklapio sukūrimas ir administravimas atsiėjo 2662 Eur, o likusi suma buvo skirta dviems reginiams organizuoti, jaunųjų atlikėjų kelionės, maitinimo ir apgyvendinimo išlaidoms bei honorarams (ne mažiau kaip 17 proc. nuo sutarties kainos).

Vienas iš renginių vyko pernai rugsėjo 30 d.  viešbutyje „ibis Styles Klaipėda Aurora“. Jo metu vyko jaunųjų architektų/dizainerių konkurso „Lauko žaidimų aikštelės „Pojūčių takas“ darbų pristatymas, koncertai ir etno renginys, vakarienė.  Teigiama, kad jame dalyvavo 13 kūrėjų.

Antrasis renginys vyko ten pat, lapkričio 25-ąją. Jo metu surengtos jaunųjų kūrėjų veiklų prezentacijos, koncertai, etno renginys ir vakarienė. Tąkart dalyvavo 12 kūrėjų kartu su 15 jaunųjų atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio.

Kultūros skyrius pirkimą vertina „kaip pasisekusį, papildomai (tai nebuvo numatyta pirkimo sąlygose) buvo sukurta ir socialinio tinklapio „Facebook“ paskyra „Klaipėda kuria pasauliui“. Jis dabar turi 167 sekėjus…

„Darbai buvo atlikti puikiai, paslaugos atlikimas priimtas be pretenzijų. Tačiau praktika parodė, kad yra ką tobulinti, gerinti ir kur plėstis. Buvo pateiktas 201 jaunųjų atlikėjų sąrašas. Jauniesiems klaipėdiečių kūrėjams pagal surinktą sąrašą buvo išsiųsti kvietimai – anketos su paklausimu, ar nori patalpinti informaciją apie save tinklapyje ir prisistatyti save. Pagal Asmens duomenų apsaugos įstatymą asmens duomenys gali būti tvarkomi, jeigu duomenų objektas duoda sutikimą. Kūrėjai užpildė lentelės pavidalo anketas, atsiuntė jas el. paštu, administruojantys tinklapį asmenys sukėlė duomenis į tinklapį. Trūkstamus duomenis, nuorodas į kūrinius paslaugos teikėjas rado viešose interneto medžiagose. Ypatingi asmens duomenys nebuvo paskelbti, tik tiesiogiai susiję su kūryba. Jaunieji kūrėjai tinklapyje patys talpina informaciją apie save, todėl patys atsako už pateiktos informacijos ir medžiagos apie save  kokybę”, – sakė R. Mažonienė.

Pasak jos, Savivaldybė ateityje įpareigos tinklapio administratorių vykdyti puslapio kokybės priežiūrą ir pateikiamos informacijos redagavimą, „kadangi praktika parodė, jog kūrėjai apie save informaciją pateikia nevienodai: kokybės ir informacijos kiekio atžvilgiu”.

Ji taip pat informavo, kad jau rengiamas naujas paslaugos pirkimas, kurios teikėjas turės pildyti ir aptarnauti tinklalapį.

Kadangi jaunieji kūrėjai tik patys gali teikti tinklapyje informaciją apie save, naujose pirkimo sąlygose numatyta įpareigoti tinklapio administratorių ir  toliau juos kviesti registruotis tinklapyje, kad prisistatančių būtų ir daugiau. Taip pat numatyta pildyti duomenų bazę naujais kūrėjais. Bus fiksuojamas prisistatančių kūrėjų skaičiaus augimas. 2017 metų pirkimo techninėse sąlygose lankytojų statistika kaip rodiklis nebuvo nurodytas, naujai rengiamose pirkimo sąlygose statistika bus numatyta tinklapiui ir FB paskyrai. Kultūros skyrius pirkimą vertina kaip pasisekusį, papildomai (tai nebuvo numatyta pirkimo sąlygose) buvo sukurta ir socialinio tinklapio „Facebook“ paskyra „Klaipėda kuria pasauliui”, – konstatavo R. Mažonienė.

 

2 Comments

  1. N.Puteikienė

    Jūs tik pažiūrėkite, į kokius tinklalapių kūrėjus ir komunikatorius Klaipėdos savivaldybė kreipiasi: VšĮ Pokyčių bendruomenės fondas, VšĮ Klaipėdos džiazo orkestras, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija ir Klaipėdos technologijų mokymo centras. Nesistebiu, kad apskritai dar net atsidaro savivaldybės virtualūs kūriniai. Bet tai akivaizdi apgaulė. Kaip Šimkaus konservatorija ar Džiazo orkestras gali kurti tinklalapius? Beje šis orkestras Klaipėdos savivaldybės itin mylimas: jam skirta 24 450 Eur trimetei programai. Kokių turite versijų? Man rodos, kad klasika – džiaze ne tik merginos 🙂

    Reply
  2. deja

    Projektas apgailėtinas jau nuo pat pradžios, kai tik ji pradėjovykdyti, t.y. prieš kult sostinę. Bet kažkodėl ji finansuoja. Nors kultūrinė ir meninė vertė apgailėtina

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dionyzą Varkalį įamžins atminimo lenta

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija penktadienį vienbalsiai palaimino Lietuvos piliečių sąjungos iniciatyvą ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This