Klaipėdos universitetui – geros žinios iš sostinės

Svarbu, Švietimas

Trečiadienio pavakarę grįždamas iš Vilniaus Klaipėdos meras teigė parvežąs gerų žinių ne tik Klaipėdos universiteto (KU), bet ir visai uostamiesčio bendruomenei, nors kartu ir stabdė savo paties per didelį optimizmą, linkėdamas visiems neužmigti ant laurų.

Trečiadienį Vyriausybėje vykusio pasitarimo metu buvo pristatytas KU veiklos optimizavimo priemonių planas.

„Tai yra dokumentas, nuo kurio patvirtinimo priklauso universiteto egzistenciniai dalykai”, – pabrėžė Vytautas Grubliauskas.

Jo teigimu, planui, kurį parengė universiteto bendruomenė, o Vyriausybei pristatė Švietimo ir mokslo ministrė, buvo pritarta, nors sulaukta ir klausimų. „Pripažinta, kad planas yra geras, bet ne idealus”, – sakė meras.

Netrukus šį planą Vyriausybė savo nutarimu turėtų patvirtinti ir taip, pasak V.  Grubliausko, „bus uždegta žalia šviesa universiteto egzistavimui, tačiau tai nereiškia indulgencijos, kad jau galima atsipūsti ir mėgautis atsisėdus galinėj sėdynėj smagiu važiavimu”.

Pasak naujojo KU tarybos pirmininko, Vyriausybės pritarimas minėtam priemonių planui – tai tik suteikta galimybė įrodyti, kad „mes esme svarbūs, kompetentingi ir konkurencingi”. Dabar esą visų – ne tik universiteto, bet ir miesto bei regiono savivaldos, verslo partnerių – laukia didelis darbas.

Meras ypač pasidžiaugė premjero palaikymu ir geranoriškumu, kas, jo teigimu, šiuo atveju yra labai svarbu.

„Tuo pačiu metu Švietimo ir mokslo ministerijai buvo pavesta rimta ir nuolatinė šių priemonių plano įgyvendinimo stebėsena, o jį patvirtinus Vyriausybės nutarimu, bus skirtas numatytas finansavimas iš europinių struktūrinių fondų jam įgyvendinti”, –  komentavo V. Grubliauskas.

Jo teigimu, buvo prašoma 2,8 mln. eurų, bet net jei visos sumos ir neskirtų, tai esą didelio pavojaus nesukeltų, nes dalis tų lėšų jau yra įsisavinta.

Apibendrindamas iš Vyriausybės parsivežamas geras žinias, meras dar kartą akcentavo, kad jos reiškia ne ką kitą, kaip tik didelių darbų, kuriuos „turėsime nudirbti visi kartu”, pradžią.

Iš pranešimo spaudai

Ketvirtadienį KU išplatintame pranešime teigiama, kad priemonių plane išskirtos 3 pagrindinės KU veiklos optimizavimo kryptys: užtikrinti mokslo ir studijų kokybę; prisidėti prie miesto ir regiono visuomenės bei darbo rinkos poreikių tenkinimo; užtikrinti Klaipėdos miesto ir regiono savivaldybių, asocijuotų verslo struktūrų ir kitų partnerių dalyvavimą KU valdyme. Plane išreikštas KU akademinės bendruomenės siekis bendradarbiaujant su savivalda, verslu ir kitomis Klaipėdos mieste veikiančiomis aukštosiomis mokyklomis sukurti Klaipėdos regiono ekonomikos poreikius atitinkančią švietimo ir mokslo inovacijų ekosistemą, kuri sudarytų palankesnes sąlygas investuoti, ugdyti talentus.

Pranešama, kad birželio 15 d. universitetas pasirašys  strateginės partnerystės sutartį su dviem Olandijos jūros mokslų ir technologijų bei sveikatos mokslų sričių  lyderiais – Groningeno ir Eindhoveno technologijos universitetais. Strateginės partnerystės sutartis bus pasirašyta dalyvaujant karališkajai Nyderlandų porai oficialaus vizito Lietuvoje metu.

Be to, teigiama, kad KU ir toliau puoselės tarptautinį bendradarbiavimą su kitais užsienio universitetais: kurs tarptautines jungtines ir dvigubo laipsnio programas bei sieks pritraukti studentų iš užsienio – Rytų partnerystės (Ukrainos, Baltarusijos, Moldovos, Gruzijos ir Armėnijos), taip pat Indijos, Pakistano, Izraelio, Nigerijos bei ES šalių.

Informuojama, kad siekiant racionaliau panaudoti žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius, KU Socialinių mokslų fakultetas bus sujungtas su Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakultetu. Tai padės mažinti administracijos išlaidas, užtikrins veiksmingesnę mokslo ir studijų kokybės vadybą. Bus kuriami kompetencijų centrai, kur ketinama sutelkti mokslines pajėgas Klaipėdos regione.

Liepos mėnesį Žemės ūkio ministerija KU Jūros tyrimų institutui turi perduoti Jūrinės žuvininkystės laboratoriją Kopgalyje, vykdomi paskutiniai perdavimo darbai.

Nutarta, kad ŠMM iniciatyva bus steigiami gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos (STEAM) centrai moksleiviams, vienas kurių bus Klaipėdos universitete. Be to, numatyta steigti universitetinę gimnaziją Klaipėdos mieste bei universitetines klases Klaipėdos regione.

2 Comments

  1. Gerhard

    tai kas skaite optimizavimo plana turejo pamatyti studentu mazes, destytoju mazes!

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Na gerai, pratemsime dar metus ar pora ir kas tada. Universitetas yra sunkus ligonis ir nepajėgus gyditis savarankiškai. Po poros metų nebus net ką prijungti, reikės uždarinėti. Reikia pabūti iš vidaus, kad suprasti visą situaciją.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This