Elektrinės transporto priemonės – vis populiaresnės

Transportas

Pernai visame pasaulyje buvo parduota 1,2 mln. elektrinių transporto priemonių.

Pasaulinė tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Frost & Sullivan“ prognozuoja, kad elektrinių transporto priemonių rinka šiais metais išaugs iki 1,6 mln., o kitąmet – iki maždaug 2 mln. transporto priemonių.

Iš 2017 metais visame pasaulyje parduotų 1,2 mln. elektrinių transporto priemonių 48 proc. rinkos atiteko Kinijai, po jos sekė Europa (26 proc. rinkos).

Už 105 872 eurų penkeriems metams Klaipėdos savivaldybės išsinuomojo tris „Kia Soul“ elektromobilius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA) savo pranešime teigia, kad Lietuvos elektromobilių rinka taip pat auga. „Regitros“ duomenimis, 2017 metais Lietuvoje elektra varomų lengvųjų automobilių (M1 kategorijos) skaičius pasiekė 651, per metus jų padaugėjo 1,8 karto.

Pranešama, kad elektrinių transporto priemonių rinką augina nuolat mažėjanti ličio jonų baterijų kaina, automobilių gamintojų investicijos į naujos technologijos baterijas, įkrovimo stotis ir naujų transporto priemonių kūrimą. Elektra varomų automobilių populiarumą itin skatina ir visuotinis susidomėjimas klimato kaita, nes benzinu ir dyzelinu varomos transporto priemonės kur kas daugiau prisideda prie oro taršos, eismo spūsčių ir triukšmo.

Be to, draugiškų aplinkai automobilių savininkai daugelyje šalių turi įvairių lengvatų: įsigijusiems tokį automobilį nereikia mokėti pridėtinės vertės ar importo mokesčių, netaikomi mokesčiai už elektromobilio parkavimą mieste ar važiavimą keliais, leidžiama važiuoti atskiromis juostomis ar nemokamai krautis baterijas.

„Lietuvoje elektromobilių skaičius dar nėra didelis, tačiau jis didėja kartais ir tuo galima tik pasidžiaugti. Teisės aktai numato, kad Europos Sąjungos šalyse už automobilių akumuliatorių perdirbimą yra atsakingi gamintojai ir importuotojai“, – pranešime cituojamas Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovas Alfredas Skinulis.

Bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ vykdomosios direktorės Kristinos Štelmokaitienės teigimu, atliekų perdirbėjai jau dabar yra pasiruošę pasirūpinti ne tik vidaus degimo variklių varomomis transporto priemonėmis, bet ir elektromobiliais bei juose įmontuotų akumuliatorių atliekomis.

Ličio jonų baterijų varomų elektromobilių akumuliatorių perdirbimas yra kur kas sudėtingesnis nei įprastinių vidaus variklių varomų automobilių akumuliatorių, tačiau elektra varomi automobiliai neturi tokių atliekų, kaip filtrai ar tepalai, kurie tinkamai nesutvarkyti teršia aplinką.

Kita vertus, automobilių gamybos gigantai ieško būdų, kaip atpiginti elektromobilių baterijas ir pratęsti šių baterijų tarnavimo laiką. Vienas iš tokių pavyzdžių – šių metų gegužę startavusi bendra „Nissan“ ir „Sumitomo Corp“ įmonė „4R Energy Corporation“, kuri parduos atnaujintas panaudotas ličio jonų baterijas naujosios kartos „Nissan Leaf“ elektromobiliams.

Pranešama, kad gamintojai investuoja ir į kitas elektra varomas transporto priemones – lėktuvus, jūrų transportą.

Priminsime, kad šiemet tris elekromobilius išsinuomojo ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Tarp elektromobilių dominuoja „Nissan“

Elektromobiliai kol kas sudaro nežymią dalį visų Lietuvoje parduodamų lengvųjų automobilių, tačiau jų populiarumas vis auga. 2020 metų birželio pabaigoje ...
2020-07-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Šeši mitai apie oro taršą

Oro taršos poveikis aplinkai – neabejotinas, tačiau neretai laikomasi klaidingų įsitikinimų. „National Geographic“ pateikia šešis dažniausiai apie oro taršą patalpose ...
2019-07-01
Skaityti daugiau

Transportas

Elektromobiliai mažina šiltnamio efektą

Europos aplinkos agentūra (angl. EEA) paskaičiavo, kad elektrinių transporto priemonių išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis yra apie 17–30 proc. ...
2019-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This