Sutartis su Nyderlandų universitetais – galimybės studentams

Švietimas

Birželio 15 dieną Klaipėdos universitetas (KU) pasirašė strateginės partnerystės sutartį su dviem Nyderlandų Eindhoveno technologijos ir Hanzos taikomųjų mokslų universitetais.

Sutarties tikslas – universitetų bendradarbiavimas energetikos mokslinių tyrimų srityje: kriogeninio kuro, suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) ir vandenilio ekologinės, hibridinės energetikos tinklo kūrimas. Universitetai bendradarbiaus technologijų, aplinkosaugos, ekonomikos klausimais, kurie susiję su tvariu žaliuoju šių kuro rūšių naudojimu Baltijos mėlynajame koridoriuje, naujų verslo galimybių sudarymu.

KU nuotr.

Pranešama, kad KU yra vienintelis universitetas Baltijos šalyse, vykdantis SGD terminalų inžinerijos studijų programą ir mokslinius tyrimus. Be to, universitetas yra partneris Lietuvos SGD klasteryje, Lietuvos SGD platformoje, čia veikia SGD kompetencijų centras.

Klaipėdoje yra puikiai išvystyta SGD infrastruktūra: SGD laivas-saugykla „Independence“, KU Jūros tyrimų institute veikia modernios laboratorijos, kuriose galima vykdyti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus.

Pasak KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (JTGMF) dekanės doc. dr. Rimos Mickevičienės, nors SGD terminalų inžinerijos specialybė universitete gyvuoja tik keletą metų, KU jau studijuoja 3 doktorantai, rengiantys disertacijas SGD srityje.

„Per tuos metus mes aktyviai kaupėme savo mokslininkų ir studentų, būsimų specialistų, ekspertines žinias, vykdėme mokslinius tyrimus, rašėme mokslinius straipsnius, kūrėme bendradarbiavimo tinklą su verslo įmonėmis. Todėl Nyderlandų universitetų atstovai mus mato kaip partnerius, su kuriais galima ne tik kartu dirbti, bet ir iš mūsų mokytis“, – pranešime cituojama JTGMF dekanė.

SGD klasterio koordinatoriaus Andriaus Sutniko teigimu, SGD yra viena sparčiausiai besivystančių naujų energetikos sričių

„SGD ateina ne tik į energetiką, bet plečiasi ir į transportą, bioenergetikos sritis. Planuojama, kad investicijos iki 2020 metų suskystintų biodujų (LBG, angl. liquefied biogas) srityje sieks daugiau kaip 20 mln. eurų. Tai perspektyvi sritis, kuriai reikės specialistų”, – sako A. Sutnikas.

Unikalios galimybės studentams

Strateginė partnerystė su Eindhoveno technologijos ir Hanzos taikomųjų mokslų universitetais būsimiems KU studentams sudarys galimybę studijuoti pagal jungtines bakalauro ar magistro studijų programas bei įgyti tarptautinį išsilavinimą.

„Jau dabartiniai studentai galės vykti į Nyderlandų universitetus pagal tarptautinių mainų programą. Be to, jie galės atlikti praktiką užsienio įmonėse, be abejonės, tai visai kitos karjeros galimybės, nes SGD specialistai yra tiesiog graibstomi“, – sako R. Mickevičienė.

Dekanė akcentavo, kad SGD terminalų inžinerija yra plati sritis. „Absolventai nebūtinai dirbs „Independence“ SGD laive-saugykloje, jie dirbs ir kranto sistemose, terminaluose, galės prižiūrėti dujų energetines sistemas. Daug ką galima nuveikti ir dirbant mokslinį darbą: ieškoti naujų technologinių sprendimų, kur būtų galima dar panaudoti dujas, papildomai išnaudoti jų išskiriamą šaltį”, – pabrėžė ji.

„Prieš porą savaičių KU studijų bei mokslo ir meno prorektorės kartu su LR Seimo nariu, biomedicinos mokslų daktaru Algimantu Kirkučiu lankėsi Nyderlanduose, Groningene ir Eindhovene, kur domėjosi universitetų infrastruktūra, bendravo su universitetų atstovais ir ieškojo galimybių bendradarbiauti sveiko senėjimo srityje. Todėl Klaipėdos universiteto tarptautinis bendradarbiavimas su Nyderlandų universitetais ateityje tik stiprės“, – sako ir laikinai rektoriaus pareigas einantis Artūras Razbadauskas.

Tarptautinių mainų galimybės

KU studentai turi galimybę išvykti studijuoti ar atlikti praktiką į kitų šalių aukštąsias mokyklas pagal tarptautinę Erasmus+ mainų programą. Universitetas studentams siūlo rinktis iš 250 universitetų visose Europos Sąjungos šalyse bei Turkijoje, Šveicarijoje ir Norvegijoje.

Pažymėtina ir tarptautinių mainų galimybė su šalimis už Europos Sąjungos ribų – Azerbaidžanu ir Rusija. Erasmus+ konkursas skelbiamas du kartus per metus, studentai gali vykti studijuoti į užsienį kiekvienoje studijų pakopoje, trukmė – iki 12-os mėnesių.

Be Erasmus+ programos, KU siūlo ir strateginės partnerystės studijų mainų programą Bendradarbiavimo inovacijų ir keitimosi gerąja patirtimi tikslais.
KU vykdo jungtinę Tarptautinio turizmo ir renginių vadybos studijų programą su Latvijos Vidzemes universitetu, į kurį priėmimas bus vykdomas kitais metais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This