Klaipėdoje išbandytas naujas cheminis žuvų žymėjimas

Verslas

Klaipėdos universitetas (KU) praneša, kad jo Jūros tyrimų instituto ir Gamtos tyrimų centro mokslininkai, įgyvendindami „Laukinių ir dirbtinės kilmės lašišų bei šlakių jauniklių mirtingumo Lietuvos upėse įvertinimo paslaugų“ sutartį su Aplinkos ministerija, atliks vienerių metų trukmės in situ tyrimą.

Dvylikoje Vakarų ir Rytų Lietuvos upių elektros žūklės būdu bus analizuojami lašišinių žuvų erdvinio pasiskirstymo bei populiacijos tankio pokyčiai. Siekiant atskirti natūralaus neršto individus nuo dirbtinio veisimo žuvų, pastarosios sužymėtos taikant naują Lietuvoje cheminį žuvų žymėjimo būdą.

Instituto mokslininkai kartu su Žuvininkystės tarnybos specialistais, prieš išleisdami į upes cheminiu žymekliu kalceinu (fluorescenciniu dažu) ir osmosinės indukcijos metodu sužymėjo 12 000 vnt. Žeimenos lašišinių žuvų veislyne užaugintų lašišų ir šlakių jauniklių.

Metodo esmė – taikant žuvų fiziologinės osmoreguliacijos mechanizmą jos trumpam patalpinamos į didelio druskingumo (50 promilių) vandenį, tada iškart – į kalceino gėlavandenį tirpalą. Dėl didelių vandens druskingumo skirtumų kalceino tirpalas daug veiksmingiau ir greičiau įsigeria į kaulines struktūras (kaulus, pelekų spindulius, žvynus), nes sūriame vandenyje žuvys iš pradžių difuziškai praranda kūno skysčius, o sugrąžinus į gėlą vandenį, jis veiksmingai skverbiasi atgal į audinius.

Vėliau, apšvietus žymėtą žuvį ultravioletine šviesa, ant pelekų spindulių, žiaunadagčių, žvynų aiškiai matomos žaliai fluorescencinės žymės.

Pranešama, kad metodas leidžia greitai ir veiksmingai sužymėti didelius jaunų žuvyčių kiekius, be to, tai yra saugu ir nekenksminga žuviai. Metodas patikrintas kitose šalyse atlikus tyrimus su skirtingomis žuvų rūšimis.

Šis žymėjimo būdas Lietuvoje taikytas pirmą kartą ir puikiai pavyko: iš visų sužymėtų žuvų jauniklių per 12 valandų po procedūros krito tik 0,03 %.

Kitą dieną, įgyvendinant patvirtintą Žuvininkystės tarnybos valstybinį žuvivaisos planą, sužymėtos žuvytės sėkmingai pervežtos ir išleistos į atrinktas upes, kur toliau bus stebimos ištisus metus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pažvelkime į meškeriotojų mokesčius iš arčiau

Numatomas mokesčių už meškeriojimą kėlimas ir iš to kylančios aršios diskusijos bei žiniasklaidos dėmesys paskatino mane pasisakyti apie meškeriojimo sektoriaus ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

ELTA

Į šalies vandens telkinius išleista per 12 mln. įvairių rūšių žuvų

Šiemet, vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vidaus telkinius 2023 m. planą, į Lietuvos ežerus, upes ir tvenkinius įžuvinta ...
2023-08-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Dėl prastėjančios Baltijos jūros aplinkos daugėja „svetimų" žuvų

Baltijos jūros Lietuvos priekrantę atplaukusi žuvis – paprastasis merlangas (Merlangius merlangus) pateko į žvejų gaudyklę. Šie žuvies rūšiai nustatyti jį ...
2023-07-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This