Liepos 6-oji – su Sąjūdžio prieskoniu

Miestas, Svarbu

Liepos 6-ajai, Valstybės minėjimo dienai, šįkart Klaipėdoje bus skirti ir visą savaitę vyksiantys Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interaktyvios palapinės renginiai, ir tradiciniai koncertai prie paminklo „Arka”, ir Europos senjorų šokių festivalis.

Į renginių virtinę įsilies ir skirtieji paminėti 30-ąsias Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio įsikūrimo Klaipėdoje metines.

Paminklas „Arka” ir vėl taps renginių centru. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kas sugalvota Valstybės dienai?

Pasak Žvejų rūmų kultūrinės  veiklos vadybininko Arūno Peštenio, liepos 2-6 dienomis nuo 11 iki 19 val. Karlskronos aikštėje prie Dangės krantinės įsikūrusi Interaktyvi biblioteka šįkart parengs šimtmečio programą „Pažink, Kurk, Švęsk“, o Mindaugo karūnavimo dieną nuo 14 iki 17 val. vyks intelektinė-kūrybinė-sportinė šimtmečio šventė „Istorijos galiūnas“.

„Į ją jau dabar aktyviai registruojamasi”, – sakė A. Peštenis.

Pačią liepos 6-ąją nuo Tautinių kultūrų centro iki Kruizinių terminalo pajudės šventinė eisena, kurioje turėtų būti apie 1000 dalyvių, tarp kurių apie 10 tautybių atstovai, dalyvaujantys minėtojo centro veikloje.

„Ko gero, prieš 12 valandą vyksiantį iškilmingą trispalvės pakėlimą Kruizinių laivų terminale pasitiksime jachtą „Ambersail”, parplauksiančią iš eilinės transatlantinės odisėjos. Šiuo metu ji Šiaurės jūroje. Vėliau čia vyks mažas Karinių jūrų pajėgų orkestro koncertas”, – pasakojo Žvejų rūmų atstovas.

Tradiciškai šiai dienai koncertas nuo 20 val. vyks prie paminklo „Arka”.

„Pirmojoje kartu su Kauno bigbendu tarpukario estrados dainas iš Danieliaus Dolskio repertuaro atliks Rafailas Karpis. Antrojo dalyje Stasio Povilaičio repertuaro dainas dainuos Jurgis Brūzga”, – sakė A. Peštenis.

Prisijungti prie visame pasaulyje vykstančio Lietuvos himno giedojimo 21 val. bus kviečiama ne tik prie „Arkos”, kaip jau įprasta, bet ir Kruizinių laivų terminale.

Į šventinių renginių pynę šiemet įsipins ir jau aštuntasis Europos senjorų šokių festivalis „Šokių pynė Lietuvai”.

„N kartų pas mus buvę kolektyvai su malonumu ir vėl atvažiuos. Šoksime ir bendrus šokius kaip dainų šventėje, bus ir soliniai kolektyvų pasirodymai. Iš viso bus 14 kolektyvų – 4 latvių, du estų, aštuoni iš Lietuvos, apie 150 žmonių. Bus pasirodymų ir prie „Medinavos”, nes ten gyvenantys žmonės labai patenkinti, kad vyksta ir šioje erdvėje tokie renginiai”, – sakė organizatorių, Europos senjorų šokių kolektyvo „Klaipėdos Zunda” vadovė Irena Toliušienė.

Šio festivalio renginiai yra suplanuoti liepos 6-ąją prie „Arkos” nuo 13.30 val. ir 18 val. Debreceno aikštėje. Liepos 7-osios vidurdienį koncertas vyks prie paminklo „Žvejys”.

Tądien 15 val. prie „Arkos” dar vyks Klaipėdos miesto socialiai remtinų žmonių klubo „Rūta” ansamblio koncertas.

Kaip Klaipėdoje kūrėsi Sąjūdis

Liepos 6-ąją sukanka 30 metų, kai Klaipėdoje susirinko Sąjūdžio iniciatyvinė grupė.

„Laimingi esame, kad turime tokių datų. Tai nekasmetis renginys. Šventėme 25-erių metų sukaktį. Turime labai daug įdomios medžiagos. Šiai progai bus eksponuojama lauko paroda prie „Arkos”. Ta vieta tampa istorinės atminties datų branduoliu, centru, kur telpa visi. Orientuojamės į Klaipėdos įvykius, bus 10 stendų. Rodysime pačią įdomiausią medžiagą, kurią turime. Paroda veiks visą mėnesį, nuo liepos 8-osios vidurdienio”, – sakė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Šio muziejaus istorikas Saulius Karalius teigė, kad parodoje bus pristatyti patys svarbiausi Klaipėdos Sąjūdžio įvykiai iki 1990 metų.

„Apsiribojome iki tos datos, nes Sąjūdžio tikslas buvo nepriklausomybė. Kai kuriuos veiksmus rodome ir vykusius Lietuvoje, kur dalyvavo ir Klaipėdos Sąjūdis. Liepos 6-ąją buvo susirinkusi iniciatyvinė grupė ir padėjo parašus, bet jei paroda būtų atidarytą tądien, prapultų visų renginių fone. O pirmas susirinkimas buvo liepos 8 dieną, kai buvo sprendžiama, kaip elgtis, kaip pirmą kartą iškelti trispalvę. Tad tą dieną ir nusprendėme atidaryti parodą”, – sakė S. Karalius.

Parodoje bus atspindėta, kaip kūrėsi partijos, buvo grąžinama bažnyčia, vyko rinkimai į Aukščiausiąją Tarybą, Baltijos kelias, Taravos Anikės paminklo atstatymas ir kt.

„Paroda lauke, nes kai šilta, į pastatą niekas nenori eiti, be to, daugiau žmonių gali pažiūrėti, taip pat ir turistai. Tie žmonės, kurie dalyvavo renginiuose, gal ateis ir save atras, atpažins, o jų vaikams tai būtų savotiškas stebuklas. Tai istorija, kurią reikia žinoti ir laikas kartas nuo karto apie ją pakalbėti. Viskas tuo metu vystėsi labai greitai ir surinkti medžiagą buvo labai sunku, reikdavo net lupti plakatus, kad parneštum į muziejų, daug tokių sulydavo ir prapuldavo. Kaip žiurkė tada nešiau viską. Reikėjo ir eilėse stovėti, kad nusipirktum Sąjūdžio laikraštį. Žmonės šaukdavo, neparduokit daugiau kaip po vieną ar du, nes nelikdavo. Eilėje teko net peršalti. Bet paskui mane jau pažinojo kioskininkės ir palikdavo”, – sakė S. Karalius.

Liepos 8-ąją 12 val. vyks ir šventinė Sąjūdžio sueiga, 13 val. numatytas susitikimas-diskusija. Liepos 11 d. vyks minėjimas Girulių bibliotekoje. Pasak to meto įvykių dalyvio, miesto Tarybos nario Vytauto Čepo, numatoma, kad pirmą kartą trisplavę Klaipėdos gatvėmis nešęs Rytas Staselis pakartos tą savo žygį.

„Sąjūdis visada buvo neorganizuota organizacija, kalbėdavo visi, kas ką norėdavo. Taip bus ir dabar diskusijoje. Iš to ta Lietuva ir laisvė išsirutuliojo – iš laisvo, nepriklausomo kalbėjimo. Nebūdavo jokių susirinkimų pirmininkų, kol nereikėjo dokumentų pasirašinėti. Ateidavo ir senų komunistų, kuriuos išvydavome. Visko būdavo”, – sakė V. Čepas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This