Pajūrio kredito unijos byla: bausmės lieka tokios pačios

Kriminalai ir nelaimės

Nors Lietuvos apeliacinis teismas ir pašalino kai kurias nusikalstamų veikų aplinkybes, už machinacijas dabar jau likviduojamoje Pajūrio kredito unijoje nuteistiems asmenims Klaipėdos apygardos teismo paskirtos bausmės nebuvo sušvelnintos.

Pernai spalį uostamiesčio teismas nuteisė unijos vadovybę ir atsakingus asmenis už tai, kad jie iššvaistė per pusę milijono eurų dalindami paskolas, kai buvo įkeičiamas kelis kartus mažesnės vertės turtas. Bausmių sulaukė ir gavusieji tokias paskolas.

Dalis Klaipėdos apygardos teisme pernai spalį nuteistų asmenų buvo pateikę apeliacinius skundus, bet nieko nepešė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Buvusiam unijos Paskolų komiteto pirmininkui Arvydui Dargiui ir jo narei Danguolei Mickuvienei bei kasininkei paskolų vadybininkei Kristinai Škultinaitei buvo skirtos piniginės baudos, valdybų pirmininkai Nijolė Pocienė ir Vytautas Petrulis buvo nuteisti lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis. Daliai paskolas tokiu būdu gavusių asmenų buvo paskirtos baudos, dalis atsipirko lygtinėmis bausmėmis, tik vienam buvo paskirtas 8 mėnesių laisvės atėmimas, bet  įskaitytas suėmimo laikas, tad bausmė laikyta atlikta.

Apeliacinius skundus buvo pateikę A. Dargis, D. Mickuvienė, K. Šultinaitė ir viena iš paskolų gavėjų – Regina Gaidjurgienė (jai buvo skirta lygtinis 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimas bei 7 600 Eur bauda).

Lietuvos apeliacinio teismo pranešime teigiama, kad teisėjų kolegija atmetė prašymą išteisinti, nes nuteistųjų unijos darbuotojų kaltė dėl nepagrįsto ir neteisėto paskolų išdavimo įrodyta byloje esančių įrodymų visuma. Taip pat konstatuota, kad apygardos teismas pagrįstai R. Gaidjurgienę pripažino kalta dėl to, kad ji apgaule savo naudai kitų asmenų vardais įgijo dvi didelės vertės paskolas iš kredito unijos.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, byloje nėra aplinkybių, patvirtinančių nuteistųjų asmenybių pokyčius, kurie leistų spręsti, kad jų pavojingumas daug mažesnis nei veikos padarymo metu. Taip pat nėra nustatyta ir aplinkybių, dėl kurių nuteistųjų padarytos veikos šiuo metu būtų vertinamos kaip mažiau pavojingos. Teisėjų kolegija pažymėjo ir tai, kad nuteistieji pripažinti kaltais dėl didelės turtinės ir neturtinės žalos padarymo, todėl, objektyviai vertinant, jų padarytos veikos negali būti pripažintos mažareikšmėmis”,  – rašoma pranešime.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija paliko galioti apygardos teismo nuteistiesiems paskirtas bausmes: N. Pocienei palikta galioti galutinė subendrinta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams; V. Petruliui – galutinė subendrinta vienerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams; A. Dargiui, D. Mickuvienei ir K. Šultinaitei – baudos; R. Gaidjurgienei minėtoji lygtinė laisvės atėmimo bausmė su pinigine bauda.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

INFORMACIJA

Lietuvos banko valdyba pernai kovą panaikino Pajūrio kredito unijos licenciją bei kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos unijai iškėlimo. „Kredito unijos turto kokybės vertinimo rezultatai patvirtino, kad jai nepakanka kapitalo veikti saugiai, stabiliai ir patikimai“, – tada pranešė Lietuvos bankas.

Banko priežiūros valdyba nustatė, kad Pajūrio kredito unijos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, o dėl patirtų nuostolių unijos kapitalas yra neigiamas.

Klaipėdos apygardos teismas bankroto bylą unijai iškėlė pernai balandžio 19 d. Pernai gruodį pradėta unijos likvidavimo procedūra. 

Kredito unijos pripažinimas nemokia yra draudžiamasis įvykis, todėl jos indėlininkams buvo išmokamos indėlių draudimo išmokos – kompensuota 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų. Bendra mokėtinų draudimo išmokų suma siekė 2,15 mln. eurų. Ji turėjo būti išdalinta 297 indėlininkams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už keturių vaikų motinos nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti vyrą – griežtesnė bausmė

Trečiadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė sprendimą neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje pagal keturis apeliacinius skundus dėl Klaipėdos apygardos teismo ...
2022-09-07
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Kaip Lietuva kankindavo klaipėdiečius

1922-ųjų rudenį iš Klaipėdoje veikusios Lietuvos atstovybės siųsti dokumentai atskleidžia ne tik kraštui pradėto taikyti ekonominio spaudimo pasekmės, bet ir ...
2022-07-17
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Didžiausiems Lietuvos priešams - visi leidimai, kokių tik jiems reikia

„Jei prekybinė politika nesikeis, „veltui bus svajoti apie Didžiosios Lietuvos ir Mažosios susijungimą ir apie tikrąjį išėjimą į juras”, – ...
2022-07-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This