Ar reikia baidytis architektūrinių konkursų?

Miestas, Svarbu

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryba turės spręsti, kokiais atvejais prieš pradedant statybas uostamiestyje būtų privalu skelbti architektūrinius konkursus. Tačiau antradienį Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas kreipėsi į merą, kad jis pašalintų iš darbotvarkės šį klausimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

S. Budino pavaduotoja Elida Mantulova politikams buvo aiškinusi, kad siūloma tvarka yra kompromisas tarp architektų norų ir verslininkų bei kai kurių savivaldos specialistų nuomonės, tačiau Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas jai buvo nepritaręs, kaip esą pernelyg varžančiai verslą.

Tuo metu Klaipėdos regioninės architektūros tarybos (RAT) pirmininkas Edmundas Andrijauskas tvirtina, kad architektūriniams konkursams priešinamasi visiškai nepagrįstai tikinant, kad jie atima daug laiko.

Architektai nepritarė

Nuo pernai lapkričio 1-osios įsigaliojęs Architektūros įstatymas numato, kad „architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ar viešojo intereso požiūriu reikšmingų objektų planavimo ar projektavimo atvejais turi būti rengiami architektūriniai konkursai”. O detaliau nustatyti, kas yra tokie objektai, palikta teisė savivaldybių taryboms. 

„Architektų sąjunga norėjo perkelti visą įstatymo tekstą, o Seimas įteisino galimybę savivaldybėms nustatyti, kas joms svarbu, nes kitu atveju bet kuris subjektas turėtų rengti architektūrinį konkursą”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetui pristatydama sprendimo projektą sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Šiame sprendimo projekte buvo numatoma, kad tokie konkursai turėtų būti rengiami naujiems 6000 kub. m tūrio ir didesnius pastatams senamiestyje ir istorinėje dalyje, rekonstruojant ten esančius, kai tūris keičiamas 30 proc., aukštybiniams pastatams, taip pat tiltams, viadukams, reikšmingiems miestui ir regionui stadionams, skverams, parkams, aikštėms, oro uostams, jūros ir upių laivyno, geležinkelio ir autobusų stotims.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad buvo gauta pastabų ir pasiūlymų iš Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Klaipėdos pramonininkų asociacijos, Uosto direkcijos, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos ir RAT. Pastaroji išreiškė nepritarimą sprendimo projekto variantui, „skirtingai nei visos likusios organizacijos”.

„Verslas palaikė Vilniaus pavyzdį, pagal jį parengėme projektą balansuodami su architektų argumentais. Dalis Savivaldybės specialistų norėjo lankstesniu keliu, dalis gina architektus. Manau, kad sprendimo projektas yra subalansuotas, nes ir pats įstatymas neatsirado be lobistinės architektų veiklos”, – teigė E. Mantulova.

„Verslas tikrai yra nepatenkintas tokiais konkursais, nes tai yra ir kaštai, ir laikas. Reikėjo eiti liberaliau, nes tai nedera su Mėlynuoju proveržiu”, – teigė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila.

„Nesu liberalė, bet šiuo atveju esu pirmininko pozicijoje”, – teigė Lilija Petraitienė.

Balsuojant dėl šio sprendimo projekto jį palaikė tik Vidmantas Plečkaitis, prieš balsavo A. Vaišvila ir Vladimiras Vlasovas, susilaikė L. Petraitienė, Tomas Meškinis ir Mindaugas Gylys.

„Iliuzija, kad stabdo darbus”

RAT pirmininkas Edmundas Andrijauskas sakė nebematęs, koks galutinis sprendimo projektas teikiamas svarstyti miesto Tarybai.

„Bet kokiu atveju galiu pasakyti, kad architektūriniai konkursai tikrai nėra kliuvinys miestui vystytis. Tai galimybė gauti daug variantų ir išsirinkti geriausią. Naujosios bibliotekos konkurso pavyzdys tai kaip tik įrodo. Teko skaityti Elidos Mantulovos teiginius, kad būtent dėl architektūrinio konkurso pradėjo vėluoti šis projektas. Tačiau jo sąlygas Architektų sąjunga parengė per du mėnesius, o Savivaldybė jas svarstė bei tvirtino net tris mėnesius! Tik iliuzija yra tai, kad tokie konkursai stabdo darbus. Pilna pavyzdžių, kai perkant mažiausią kainą ar renkantis ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą neįvertinamos visos aplinkybės ir paskui tenka stabdyti arba koreguoti darbus ir prarandama kur kas daugiau laiko nei reikia architektūriniam konkursui surengti. Kad ir Dangės skvero atvejis. O toks konkursas leidžia gauti ir daugiau, ir plačiau išanalizuoti situaciją”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė E. Andrijauskas.

Spręs kolegija

Pasak S. Budino, sprendimą buvo paprašyta atidėti, nes nuspręsta miesto Tarybos kolegijai teikti svarstyti kelis variantus.

Miesto Taryba tokį norą ketvirtadienį palaimino.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This