Strateginis planas kala pleištus valdžioje

Svarbu, Temos

Klaipėdos miesto savivaldybės 2018–2020 metų strateginio veiklos plano pakeitimo svarstymas kaip ant delno parodė, kad egzistuoja nesutarimai ne tik tarp Savivaldybės administracijos specialistų, bet ir tarp aukščiausių politinės bei vykdomosios valdžios atstovų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Trečiadienį Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas nepritarė siūlomiems pakeitimams, o jo narys, atostogaujantį merą pavaduojantis Artūras Šulcas netgi pareiškė dar gerai apsvarstysiantis, ar įtraukti šį klausimą į kitą savaitę turinčio vykti miesto Tarybos posėdžio darbotvarkę.

Labiausiai politikams kliūva tai, kad Savivaldybės administracija nori atidėti senelių namų, naujo Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro pastato statybas. Nepatinka ir administracijos noras pradėti regioninio stadiono projektą.

„Nesubalansuotas dokumentas”

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėjai Indrei Butenienei pristatant sprendimo projektą Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitete pirmiausia išryškėjo akivaizdūs nesutarimai tarp jos bei Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės. Vienu momentu komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius net pasiūlė joms išsiaiškinti viską „pas save”.

Tačiau netrukus prasidėjo ir pačių politikų (posėdyje nedalyvavo nė vienas opozicijos atstovas) pretenzijos dėl pristatomo dokumento turinio ir kokybės.

R. Taraškevičius pareiškė, kad iš Kūno kultūros ir sporto plėtros programos turi būti išimti regioninio stadiono statybos techninės dokumentacijos parengimo darbai – kitąmet norima skelbti architektūrinį konkursą, o 2020-aisiais jau turėti techninį projektą.

„Stringame su futbolo mokyklos konversija, o traukiame stadionus”, – pareiškė R. Taraškevičius.

I. Butenienė teigė, jog tokia yra Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino vizija. Apie tokius ketinimus jis bene pirmą kartą viešai užsiminė gegužę vykusio Sporto tarybos posėdžio metu.

Analogiškos pozicijos kaip ir R. Taraškevičius laikėsi vicemerė Judita Simonavičiūtė, pareiškusi, kad teikiamas dokumentas yra nesubalansuotas.

Ji taip pat teigė, kad į pirminius terminus turi būti sugrąžinti senelių namų bei naujo Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro pastato statybų projektai.

I. Butenienė aiškino, kad senelių globos namų atveju tokie pakeitimai neatspindėtų realybės, nes stringa konkursas ir projekto esą niekaip nepavyks realizuoti pagal pirminius planus.

„Projektavimas kartais trunka ilgiau nei statybos”, – sakė ji.

A. Šulcui pasiteiravus, kodėl antrojo etapo Joniškės gatvės rekonstrukcijos darbai jau numatomi tik 2020 metais, o ne kitąmet, I. Butenienė tvirtino, kad jos skyriaus darbuotoja buvo padariusi techninę klaidą.

„Tai dabar gausis, kad ir aš, ir, ko gero, meras melavome gyventojams sakydami, kad darbai prasidės kitąmet?” – reaguodamas į tai pareiškė A. Šulcas.

Jis taip pat teigė, kad į planą „taip pat tyliai kaip ir buvo išimtas”, dabar turėtų būti sugrąžintas vadinamojo Paukščių tako kopose tarp I ir II Melnragių projektas, kurį Aplinkos ministerija jau laimina.

R. Taraškevičius dar teiravosi, kodėl naujo Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos pastato-bendruomenės centro techninį projektą numatoma turėti tik 2020 metais.

„Koks čia projektas, kad tiek ilgai reikia jį rengti?” – klausė politikas.

Posėdyje dalyvavusi Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova aiškino, kad taip ilgai viskas neva tęsis dėl to, kad rengiamas architektūrinis konkursas. Ji tokį patį argumentą naudojo aiškindama ir situaciją dėl Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro pastato projekto.

Galiausiai R. Taraškevičius pareiškė: „Tai dirbkite taip, kaip išeina, kam vis tie svarstymai. Ir nevarginkime vienas kito”.

A. Šulcas savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad komiteto posėdyje nedalyvavo nė vienas opozicijos atstovas ir pareiškė, kad atnešus tokio lygio dokumentą į Tarybą vien jo svarstymui, ko gero, reikėtų skirti visą dieną.

Visi šio komiteto nariai, balsuodami dėl sprendimo projekto, susilaikė, o tai, anot A. Šulco, reiškia „tą patį „ne”.

Atostogaujantį merą šiuo metu pavaduojantis A. Šulcas sakė dar gerai pagalvosiantis prieš pasirašydamas potvarkį dėl kitos savaitės miesto Tarybos posėdžio sušaukimo, ar įtraukti į jį šį klausimą.

Visgi penktadienio rytą paskelbtame potvarkyje dėl miesto Tarybos posėdžio sušaukimo birželio 28-29 dienomis, šis klausimas yra įrašytas.

Įžvelgia gauruotas rankas

Trečiadienį tą patį sprendimo projektą nagrinėjo ir Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas. Jo nariams, kaip ir prieš tai posėdžiavusiems kolegoms iš Finansų ir ekonomikos komiteto, kliuvo tai, kad Žolynų kvartale projektuojamos Šimtmečio mokyklos sąmata išaugo nuo 6,8 iki 12,5 mln. eurų.

I. Butenienė aiškino, kad taip nutiko dėl to, kad rengiant projektą buvo atlikti konkretesni skaičiavimai, o prieš tai sąmatininkai esą pakankamai neįvertino sklypo reljefo, inžinerinių tinklų.

Visgi šio komiteto narė Lilija Petraitienė pareiškė žinanti, kad čia yra prisidėjusios ir „gauruotos rankos” – esą kažkas pasistengė, kad mokykla atsirastų būtent čia ir tuo pačiu būtų pakloti visi reikiami inžineriniai tinklai. Politikė teigė anksčiau ar vėliau paviešinsianti daugiau informacijos apie šią situaciją.

Šis komitetas pritarė sprendimo projektui, tačiau su pastabomis: Audrius Vaišvila pasiūlė, kad plane atsirastų naujos Girulių gatvės tiesimo projektas (teritorijoje tarp Šlaito ir Turistų gatvių) ir vadinamasis Paukščių takas, Tomas Meškinis norėjo, kad būtų greičiau tvarkomas Vitės stadionas, o Vladimiras Vlasovas pageidavo, kad senelių namų projektas būtų neatidėliojamas vėlesniam laikotarpiui.

INFORMACIJA

Pasak Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėjos Indrės Butenienės, Klaipėdos miesto savivaldybės 2018–2020 metų strateginio veiklos plane siūloma daryti šiuos esminius pokyčius:

dėl užsitęsusio derinimo su Kultūros paveldo departamentu nukeliami Žardės ir Purmalių piliakalnių sutvarkymo darbai;

350 tūkst. eurų siūloma padidinti piliavietės bastionų sutvarkymui skiriamą finansavimą, 160 tūkst. skiriant ekspozicijai įrenti, o 190 tūkst. papildomiems statybų darbams;

2019-2020 m. numatoma projektuoti didįjį piliavietės bokštą. Projektas ir metalinis karkasas būtų finansuojami savivaldybės lėšomis, o plytos – visuomeninių akcijų metu;

numatomas naujos gatvės tarp Klemiškės ir Tilžės gatvių tiesimas, kuri būtų reikalinga ir naujajam regioniniam stadionui; 

apie puse milijono eurų mažinamos išlaidos Pamario gatvės rekonstrukcijai dėl pigiau nupirktų rangos darbų;

įtraukiamos išlaidos nemokamam vežimui autobusais Jūros švenčių metu;

numatoma pirkti budinčio odontologo paslaugą. 

1 Comment

  1. Ramunė Staševičiūtė

    Gerb. Mantulovos ir tarybos narių žiniai: bibliotekos konkursas jau įvyko. Pateikta 15 projektų, belieka visuomenei susipažinti ir išrinkti geriausią. Per kitų metų pirmą pusmetį galima užbaigti projektą pilnai, jeigu administracija pasistengs ir 2019 skelbti statybos konkursą. Konkurso darbų galerija galima apžvelgti čia: https://www.bibliotekoskonkursas.lt/ .
    Tenka pasidžiaugti, kad architektai dirba efektyviai.
    Vieša konkurso darbų ekspozicija vyks 2018 birželio 13 – liepos 3 d. darbo dienomis 10:00-17:00 val., Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriuje, Bažnyčių g. 6 – 1, Klaipėda (III aukštas). Viešas darbų aptarimas numatomas 2018 liepos 3 d., 10:00 val. Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriuje.
    Toliau seka administracijos ir tarybos narių žingsniai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This