Šokoladinis desertas – prie alaus?

Konsultacijos

Jau seniai maistas derinamas nebe tik prie vyno, bet ir prie alaus. Tai vienas iš seniausių gėrimų, apimančių ne tik senąsias tradicijas, bet ir leidžiantis nemažai eksperimentuoti. Todėl eksperimentuojama ir virtuvėje, ruošiant derinius prie alaus. Pasaulinės šokolado dienos proga „Švyturys Brewery“ kviečia susipažinti su įdomesne skonių pora – alumi ir šokoladu.

Kalbant apie alų ir šokoladinius desertus, gali kilti klausimas, ar jie išvis dera. Atsakymas – tikrai taip, o kaip tą padaryti pataria „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys.

Deserto saldumą galima ir pabrėžti, ir atsverti

Kai kurios alaus ir maisto derinime nusistovėjusios taisyklės jau spėjo virsti tradicijomis, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad būtina jų laikytis. Visada svarbu atsižvelgti į savo pomėgius, tačiau net remiantis taisyklėmis, prie saldaus šokoladinio deserto alų priderinti gali įvairių skonio potyrių mėgėjai. Čia tinka tiek intensyvus, panašių saldumo ir sodrumo savybių turintis, tiek kontrastą sukuriantis rūgštesnis alus – priklausomai nuo to, kas labiau patinka.

„Saldaus šokoladinio deserto skoniui papildyti rekomenduojamas tamsesnės spalvos ir intensyvesnio aromato karališkasis (Imperial) stautas, tradicinis stautas arba porteris. Toks alus saldesnis, turi daugiau šokoladinio ar karamelinio salyklo, todėl kartu ragaujant desertą atsiskleidžia viena kitą papildančios panašios natos ir poskoniai“, – pataria J. Lingys.

Pasak jo, priešingu atveju, jei prie saldaus deserto norime atgaivos, saldumą atsverti, tam tinka lambikai arba rūgštūs eliai, kurių rūgštumas kontrastuoja su šokolado saldumu. O jei kontrastui norisi kartumo, galima rinktis IPA stiliaus alų, deserto saldumą sušvelninantį apynių kartumu.

Svarbūs deserto ingredientai

Alaus ir šokoladinių desertų derinimo rezultatas priklauso ne tik nuo pomėgio ir noro pastiprinti ar atsverti saldumą, bet ir deserto sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, jei desertas pagamintas iš kiek kartesnio juodojo šokolado, taip pat kartokas stautas ar porteris išlaikys derinio balansą. Tačiau prie vaisinių deserto pagardų priderintas rūgštus alus gali iššaukti priešingą efektą.

„Patariu atkreipti dėmesį į deserto sudedamąsias dalis, ne tik derinti alų pagal pomėgį. Sakykime, jei ragaujame šokoladinį keksą su vyšnia ant viršaus, o šalia pasirenkame rūgštų elį, jis gali paryškinti šį deserto poskonį. Bet jei desertui patiektas labiau vaisinis pyragas, derinys su rūgščiu alumi gali būti nebelabai malonus. Svarbu atkreipti dėmesį, kokie yra deserto akcentai. Tačiau tinkamų derinių paieškos ir atradimų kelias labai įdomus“, – pasakoja „Švyturys Brewery“ alaus someljė.

Svarbu ir tinkama temperatūra, ir taurė

Prie šokoladinio deserto pasirinktas stautas ar porteris turėtų būti geriami šiltesnės temperatūros, kadangi taip geriau atsiskleidžia aludarių sukurtas aromatas. O pasirinkus lambiką ar IPA alų, priešingai – žemesnė temperatūra „suvaldo“ kai kuriuos stiprius, mielių sukurtus kvapus.

„Didelio skirtumo, pats desertas karštas ar šaltas, iš esmės nėra. Bet kalbant apie alų, kuo jis intensyvesnis, tuo turėtų būti šiltesnis – stautą ar porterį rekomenduočiau gurkšnoti kambario temperatūros, kad atsiskleistų tam tikros iš salyklo atsiradusios šokoladinės ar karamelinės natos, kurios pabrėš deserto skonį. O pagal prieš tai aptartas charakteristikas prie deserto pasirinkus lambiką, jį reikėtų atšaldyti, kad ne taip jaustųsi laukinių mielių sukurti kvapai. Abiem atvejais alui pateikti rinkčiausi į viršų siaurėjančią taurę, primenančią tulpės formą. Tokia taurė pabrėžia aromatą, o taip pat ir suteikia ekspertiškumo ir rafinuotumo jausmą, kuris dar pastiprina visą deserto valgymo ritualą“, – rekomenduoja J. Lingys.

Universalus receptas atšvęsti šokolado dieną namuose

Norint išbandyti žinias ir alaus derinį su šokoladu namuose, „Švyturys Brewery“ alaus someljė rekomenduoja rinktis „šlapią“ šokoladinį pyragą arba šokoladinius putėsius, o prie deserto pateikti intensyvaus skonio stautą arba rūgštesnį elį.

„Pirmą kartą pateikiant tokį derinį namuose, rinkčiausi sodrų šokoladinį desertą be ryškių kitų skonių akcentų. Pavyzdžiui, minkštą ir drėgną šokoladinį pyragą ar suflė, kurie turi tik vieną intensyvią natą – saldumą. Šalia tiks tiek saldesni stautai ar porteriai, tiek rūgštesni lambikai, taip nerizikuosite persistengti su skonių balansu“, – pataria J. Lingys.

Pradedantiesiems alaus ir maisto derinimo ekspertams „Švyturys Brewery“ rekomenduoja paprastą šokoladinio pyrago receptą iš vos 3 ingredientų.

Jums reikės:

6 kiaušinių

3 plytelių mėgstamo šokolado

100 g sviesto

Gaminimas:

1. Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu.

2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, atskirai išplakite elektriniu plaktuvu.

3. Sumaišykite šokoladą su trynių plakiniu ir atsargiai dalimis įmaišykite kiaušinių baltymus.

4. Patepus kepimo skardą sviestu, supilkite tešlą ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Aludarių dienos laukia ir lankytojai, ir patys darbuotojai

Šeštadienį Klaipėdoje nugriaudėjo tradicinis Aludarių dienos festivalis, subūręs alaus ir muzikos mylėtojus. „Švyturys Bhouse“ teritorijoje ir aplinkinėse gatvėse vyko ekskursijos, ...
2022-07-17
Skaityti daugiau

Verslas

„Švyturio“ alaus someljė: nealkoholinis alus išgyvena renesansą

Aludarių teigimu, Lietuvoje nealkoholinio alaus paklausa per pastaruosius keletą metų išaugo dvigubai. Manoma, kad pandemijos suformuoti gyvenimo būdo įpročiai ir ...
2021-08-12
Skaityti daugiau

Verslas

„Švyturys" kviečia palaikyti restoranų ir barų darbuotojus

Skelbiama, jog karantinas Lietuvoje paveikė 3,3 tūkst. įmonių maitinimo ir gėrimų teikimo sektoriuje ir net per 35 tūkst. jame dirbančių žmonių.
2020-05-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This