Naujoji mokykla: kodėl kaina padvigubėjo?

Miestas, Svarbu

Vienas iš pokyčių, kurį Savivaldybės administracija nori įtvirtinti politines aistras keliančiame 2018–2020 metų strateginio veiklos plano pakeitimo projekte, yra tai, kad Žolynų kvartale projektuojamos Šimtmečio mokyklos sąmata auga nuo 6,8 iki 12,5 mln. eurų.

Savivaldybės specialistai aiškina, kad tokį, beveik dvigubą, projekto pabrangimą lėmė objektyvios priežastys. Tuo metu „Atvirą Klaipėdą” konsultavęs specialistas akcentuoja, nors iš tiesų reali sąmata gali būti aiški tik turint techninį projektą, tačiau šiuo atveju nuo pat pradžių buvo aiškūs rizikos faktoriai, galintys pabranginti projektą – sklypo reljefas ir jame esantis inžineriniai tinklai.

Beje, dar pernai abejones dėl tokio projekto reiškusi Žolynų gatvės bendruomenės valdyba viešai rašė: „Viešoje erdvėje yra teigiama, kad šios mokyklos projektavimas ir statyba miestui (tai yra mums visiems) kainuos apie 6 mln. eurų. Labai norėtumėme, kad miesto valdžia patikslintų šią sumą ir neklaidintų gyventojų”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Antradienį vykusio miesto Tarybos kolegijos posėdžio metu Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas aiškino, kad 6,8 mln. eurų kaina buvo prognozuojama dar 2011 metais.

„Statybų darbų kaina nuo laiko padidėjo apie 25 procentais. Dar apie pusę milijono prideda tai, kad nauji pastatai dabar turi atitikti A+ energinę klasę. Taip pat nebuvo įvertintas sklypo reljefas, projektuotojai pasiūlė įrengti galeriją. Šilumos trasos perkėlimo poreikis paaiškėjo tik gavus techninius sprendinius”, – dėstė R. Zulcas. 

„Atvira Klaipėda” bandė aiškintis, kas gi buvo tos pirmosios sąmatos autorius, taip „nuprognozavęs” galimą objekto kainą. Savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyrius nurodė, kad tai darė Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus specialistai. Paprašius sukonkretinti, buvo pasiūlyta to klausti Strateginio planavimo skyriaus vedėjos Indrės Butenienės. Pastaroji jau nukreipė pas  Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėją Valdą Švedą.

Jis aiškino, kad atliekant pirminius skaičiavimus, buvo remtasi atlikta galimybių studija ir esminiai parametrai buvo suvesti į sąmatų skaičiavimo programą „Sistela”.

„Dauguma parametrų – ir gruntas, geologija, ir tai, kiek tiksliai reikia iškelti inžinerinių tinklų, paaiškėja tik turint techninį projektą. O ir analogų, kuo būtų galima pasiremti, nebuvo – Balsių mokykla Vilniuje statyta pagal viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelį”, – dėstė V. Švedas.

Žolynų bendruomenės vizualizacija

„Atvirą Klaipėdą” konsultavęs šios srities specialistas patvirtina, kad gauti gana tikslią sąmatą neturinti techninio projekto yra neįmanoma ir tokios išankstinės prognozės gali būti labai atitolusios nuo realybės. Tačiau šiuo atveju, anot jo, buvo iš anksto matyti, kad neįvertintas sklypo reljefas, nes akivaizdu, kad statyti mokyklą lygiame sklype yra gerokai pigiau, ir galimos tinklų iškėlimo sąnaudos. Jis taip pat akcentavo, kad tokias abejones viešai kėlė ir Žolynų bendruomenė, tačiau ji Savivaldybės kažkodėl buvo ignoruojama.

Tuo metu miesto Tarybos narė Lilija Petraitienė jau anksčiau buvo pareiškusi esą žinanti, kad čia yra prisidėjusios ir „gauruotos rankos“ – neva kažkas pasistengė, kad mokykla atsirastų būtent čia ir tuo pačiu būtų pakloti visi reikiami inžineriniai tinklai. Politikė teigė anksčiau ar vėliau paviešinsianti daugiau informacijos apie šią situaciją.

Pasak R. Zulco, „už gero mėnesio” jau tikimasi gauti mokyklos pastato statybų leidimą.

„Kitų metų paskutinį ketvirtį galima statybų pradžia. Darbai galėtų baigtis 2021 metų pradžioje”, – sakė jis. 

INFORMACIJA

Mokyklos projektavimo sklypuose Senvagės g. 4 ir 6 konkurse dalyvavo 4 tiekėjai: UAB „A405“, ūkio subjektų grupė, kurią sudarė UAB „Archko“ ir UAB „Uostamiesčio projektas“, UAB „Viltekta“ ir UAB „Baltic Engineers“. Tiekėjų pasiūlymai įvertinti pagal ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo vertinimo kriterijus. Laimėjusiu buvo pripažintas UAB „A405“ pasiūlymas ir su ja balandžio 6 d. sudaryta 176 999,98  Eur vertės sutartis.

Konkurso metu vienas iš ekspertų nurodė, kad  UAB „Viltekta“, UAB „Baltic Engineers“ ir UAB „A405“ pasiūlymai neatitinka detaliojo plano sprendinių, o kitas nurodė, kad visų keturių tiekėjų pasiūlymai neatitinka konkurso sąlygų. Visgi Savivaldybės sudaryta viešojo pirkimo komisija padarė išvadą, kad visų pasiūlymų techninė informacija atitinka pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) taip pat buvo atkreipusi dėmesį į tai, kad „A405“ nepateikė duomenų apie savo subtiekėją, trūko kai kurių duomenų apie reikiamą projektuotojų kvalifikaciją. Tad konstatuota, kad su „A405“ pasirašyta sutartis turėtų būti nutraukta, ir, esant poreikiui, organizuojamas naujas viešasis pirkimas.

Visgi Savivaldybė tokios rekomendacijos nepaisė ir sutarties nenutraukė. Tad VPT viešuosius pirkimus reglamentuojančius teisės aktus pažeidusiems asmenims – Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai,  Finansų ir turto departamento direktorei Aldonai Špučienei, Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriui Ričardui Zulcui bei tuometinei Socialinio reikalų departamento direktorei Audrai Daujotienei – surašė administracinių nusižengimų nutarimus – įspėjimus. Jie tokį sprendimą skundė teismams, bet neskundžiami spendimai liko nepalankūs tarnautojams. 

3 Comments

  1. gipsas

    „gauruotos rankos” – tai savivaldybės administracija suinteresuota per mokyklos statybą mokesčių mokėtojų pinigais atverti kelius naujo privataus NT projekto vystymui šalia Žolynų kvartalo.

    Reply
  2. Tendencinga

    O tai Žolynų kvartalas pas mus patapo „Naujoji Rublyovka” aplinka kurią niekas negali vystytis ir statytis? Nuolatinis mobingas bet kokiu klausimu, kuris susijęs su jų ramybės trikdymu.

    Reply
  3. John

    Kada gi tie vagys seni komunarai, kurių pavardės figūruoja tekste bus išvaikyti lauk?
    Reikia naujos, jaunos, 1990 kartos jaunimo administracijos atstovų ir tikrų tarnautojų miestui ir miestiečiams, su nuliniu pakantumu korupcijai!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Išlaidos savivaldybės viešiesiems ryšiams didėja 300 procentų“

Tokią repliką metė liberalas Saulius Budinas trečiadienį vykusio miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu, kai opozicijos atstovams nepavyko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This