Dangės skveras kelia daug klausimų

Miestas, Svarbu

Miesto Tarybos Kontrolės komitetas, panoręs įsigilinti į stringančio Dangės rekonstrukcijos projekto istoriją, antradienį išgirdo tik subrangovų versiją, nes į daugelį politikams kilusių klausimų į posėdį deleguotas Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento vyresnysis patarėjas Vytautas Kovaitis atsakyti tiesiog negalėjo.

UAB „Tau projektai” vizualizacija

137 940 Eur vertės sutartį dėl skvero ir krantinių rekonstrukcijos parengimo Savivaldybė buvo pasirašiusi su UAB „Hidrostatybos projektai”, veikusia jungtinės sutarties pagrindu su UAB „Fugro Baltic” ir UAB „Hidrosfera”. Konkursą laimėjusios įmonės kaip subrangovus dar buvo pasisamdę UAB „Tau projektai”. Apie nesutarimus tarp pastarųjų „Atvira Klaipėda” rašė dar pernai lapkritį. Dabar situacija yra tokia, kad „Hidrostatybos projektams” gegužės 30 d. buvo iškelta bankroto byla, o „Tau projektai” bylinėjasi dėl jiems esą nesumokėtų pinigų.

„Labai tikėjomės, kad šiemet bent prasidės Šimtmečio skvero sutvarkymas, bet darbai nepajudėjo net per nago juodumą. Projektas pastrigęs gėdingoje stadijoje. Ar nėra intelektualinė vagystė? Su architektais, archeologais neatsiskaityta, nors sumokėta pusės sumos avansinė įmoka”, – dėstė klausimo svarstymą inicijavusi Nina Puteikienė.

V. Kovaitis teigė, kad projektas atsilieka daugiau nei pusmečiu.

„Šiemet turėjo būt rangos darbai, projektas dabar ekspertizėje, jokių teismo suvaržymų nėra. Priežasčių yra įvairių – dėl derinimo, projektavimas nevyko sklandžiai. Sutartis dabar galioja su „Hidrosfera” – kitu jungtinės veiklos partneriu”, – teigė V. Kovaitis, negalėjęs atsakyti, kodėl dėl vėlavimo nebuvo taikoms sankcijos „Hidrostatybos projektams”, ar yra problemų dėl autorinių teisų.

Komiteto pirmininkas Arūnas Barbšys akcentavo, kad teismai visgi yra pritaikę laikinąsias priemones, o Savivaldybės administracija dabar dar pageidauja, kad politikai leistų šiam projektui papildomai skirti 50 tūkst. eurų.

„Vietoje sankcijų taikymo gauna premiją”, – sakė jis.

V. Kovaitis tvirtino, kad projektas brangsta dėl naujų pageidavimų.

„Netiesa, ką aiškino Kovaitis. Yra dvi teismo nutartys dėl laikinųjų apsaugos priemonių iki bus išspręstas ginčas. Nebuvo jokių svarstymų ir diskusijų su visuomene. Niekas to projekto apart Savivaldybės nematė. Keista, kad nori papildomų pinigų. Pernai mes pridavėme darbus „Hidrostatybos projektams” ir Savivaldybei, kad galėtų užbaigti konstruktyvines ir inžinerines dalis. Iki rugpjūčio pernai mums nepateikė jokių tyrimų duomenų, tad buvome priversti pasidaryti didžiąją dalį patys, nes būtume buvę apkaltinti, kad nepadarysime savo darbų. Visą žiemą ir pavasarį prašėme Savivaldybės nemokėti pinigų „Hidrostatybos projektams”, bet susilaukėme ir grasinimų, tai liko tik teismas. Savivaldybė laikosi tokios pozicijos, kad kas nepatogu, to nežinome, o kas patogu – pinigai – duokit dar”, – dėstė „Tau projektų” architektas Romas Gailius, anot kurio, skola šiai įmonei siekia 40 tūkst. eurų.

„Reikia informaciją persiųsti ir tai institucijai, kuri šiam projektui skyrė Europos Sąjungos finansavimą. Turime sustabdyti pinigų nutekėjimą”, – teigė N. Puteikienė.

Kita komiteto narė Aldona Staponkienė taip pat įžvelgė grėsmę netekti europinio finansavimo. Ji taip pat kėlė klausimus, kodėl norima skirti papildomą finansavimą, kodėl buvo mokama avansu ir kokia buvo „Hidrostatybos projektų” padėtis pasirašant sutartį, kad ji ilgai netrukus bankrutavo, ar taip nebuvo pažeistos viešųjų pirkimų procedūros. Kadangi į šiuos ir kitus klausimus atsakymų politikai nesulaukė, šio klausimo svarstymas bus pratęstas kitame posėdyje.

Trečiadienį vykusio Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tikino, kad skirti papildomą finansavimą reikia tik dėl to, kad pateikta papildomų pageidavimų projektui.

„Nuėmė laikinąsias apsaugos priemones. Yra ginčas tarp dviejų juridinių asmenų, kurie nėra mūsų sutarties objektas. Mes už viską esame atsiskaitę ir viskas mums yra perduota aktais”, – tikino S. Budinas.

5 Comments

  1. Anonimas

    Tai eilinis miesto Valdžiažmogių žaidimas miestiečiams užliuliuoti. Esmė – bet ką suprojektuoti, kad būtų galima pateisinti Danės gatvės platinimą, medžių kirtimą, fontanų naikinimą ir svarbiausia „Bestijonų” tilto prieigų įrengimą. Tam buvo įtrauktas kritiškai nusiteikęs architektas Gailius ir Co: juk savo užsakovo nekritikuosi ir bent jau pries save nešoksi… Tačiau S. Budino ir J. Simonavičiūtės komanda parengė smagią staigmeną projektavimo reikalams pasamdžiusi bendrovę Hidrostatybą. Ši paėmė ir iššvaistė miestui pramuštus ES pinigučius, o su skverą rausiusiais archeologais ir „Vasiukų” ar „Dūmų užsklandos” skvero projektuotojais neatsskaitė t.y. paliko ant ledo. S. Budinas su J. Simaonavičiūte gali ploti rankomis ir šokinėti iš džiaugsmo: potencialūs kritikai „išdūrti”, o jų intelektiniu darbu bus galima naudotis ir be jų… Gražu ir smagu – mūsų mielame liliputų miestelyje.

    Reply
  2. Romanas

    Dar vienas idiotiškas „projektas”…. Toks vaizdas, kad šiandieninė valdžia nori miestą užversti tokiu mėšlu, atsikratyti nuo kurio, kitai valdžiai teks dirbti ne vieną kadenciją.
    TAI YRA SĄMONINGAS KENKIMAS MIESTUI !!! Ir turi būti atitinkamas įvertintas.

    Reply
  3. Virginijus Partaukas

    Tadui ir kitiems padoriems miestiečiams drįstu replikuoti,kad neturėtume vilties, jog kol neišmontuosime korumpuotąjį klaną,tol nei STT nei prokuratūra nebus suinteresuoti statyti „blakes”,imtis kitų realių veiksmų.Dabartinė situacija jiems yra naudinga…

    Reply
  4. TAU projektai

    Dėkojame už viešumą ir objektyvią informaciją Klaipėdos miesto bendruomenei.

    Reply
  5. Tadas

    STT gal gali patikrinti sio projekto ir jame dalyvaujanciu asmenu skaidruma?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This