Jūrų muziejus kelia šventinę bangą

Kultūra

Lietuvos jūrų muziejus švęsti Jūros šventę pradeda anksčiau nei kiti. Visa prieššventinė savaitė yra užpildyta parodomis ir renginiais, kuriuose lankytojai ras Lietuvos laivybos ir jūrų gamtos istorijas. Neatsitiktinai muziejus šventei pasirinko šūkį „Tas jausmas, kai istorijos bangoj esi!“

Keturios parodos

Jūros šventei muziejus dedikuoja net keturias parodas. Ir visos jos – ne pačiame muziejuje, o už jo ribų, nemokamos, lengvai prieinamos viešosiose erdvėse.

Pirmoji paroda – edukacinė meno platforma „Susižadėję su jūra. 2“ jau įkurdinta jūriniame konteineryje burlaivio „Meridianas“ krantinėje. Joje modernia kalba prakalbinama jūrų moliusko Australijos trimitininko kriauklė.  Parodoje lankytojai laukiami nuo trečiadienio iki sekmadienio 11.00–19.00 val.

Kita paroda – „Tavo jūra prasideda čia!“ – jau papuošė Kruizinių laivų terminalą. Ji yra skirta atsinaujinusiam akvariumui ir kitoms muziejaus ekspozicijoms.

Muziejus drąsiai užkariauja ir komercines erdves: jau ne pirmi metai, kai būtent per Jūros šventę atidaroma paroda „Akropolio“ prekybos ir pramogų centre. Šiemet pristatomas jūrų moliuskų kriauklių rinkinys parodoje „Jūros stalas“. Muziejaus jūrų moliuskų kriauklių kolekcijoje – daugiau nei 23 000 įvairiausių kriauklių.

Antradienį, liepos 24 d. atsidarysiančios parodos centre – valgomų moliuskų kriauklės: tai ir dažniausiai ragaujamos austrės, midijos, jūrų šukutės, ir gal kiek neįprastos mums – karališkoji kriauklė, gigantiškoji tridakna ar net mureksai. Tikimasi, kad ši paroda privers lankytojus pagalvoti, kaip svarbu yra atsakingai vartoti ir tausoti tai, ką dovanoja jūra.

Trečiadienį muziejus kviečia į Klaipėdos apskrities viešąją I. Simonaitytės biblioteką, kur 16 val. bus atidaryta paroda „Su pirmojo Prezidento vardu“, skirta pirmojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ istorijai. Šio laivo istorijos tema raudona gija eina per visus jūrų muziejaus šių metų renginius. Tam pagrindą duoda unikalus eksponatas – karo laivo autentiška vėliava, kuri yra eksponuojama pačiame muziejuje. Ypatingos Lietuvai – jūrinės trispalvės temą muziejus interpretuos ir Jūros šventės eisenoje.

Ketvirtadienį, liepos 26 d. 14.30 val. kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir jūrine bendruomene prie „Albatroso“ paminklo ir prie Lietuvos jūrų muziejuje esančio paminklo „Lietuvos jūrininkams, jūrą mums atvėrusiems“ rengiama jau tradicija tapusi iškilminga Jūrininkų pagerbimo ceremonija, skirta jūrą Lietuvai atvėrusiems, išplaukusiems ir negrįžusiems. Po ceremonijos ir iškilmingo vėliavų Nerijos forte pakėlimo, jūrinei bendruomenei bus pristatyta išskirtinė vieno eksponato paroda „Trispalvė jūroje saugo“, kurioje eksponuojama karo laivo „Prezidentas Smetona“ originali vėliava.

Penktadienį, liepos 27 d., Turgaus gatvėje bus atidaryta kilnojamoji paroda „Pilies uostas. Jūrinio paveldo ženklai“. Tai jau trečioji „Jūrinio paveldo ženklų“ ciklo paroda, atverianti klaipėdiečiams ir miesto svečiams nematomus jūrinės praeities reliktus. Kaip ir kitose šio ciklo parodose, skatinama domėtis Lietuvos kultūrine įvairove, regiono savitumu ir vietos istorine atmintimi. Svečiai ir klaipėdiečiai kviečiami patys naujai „atrasti“ ar „pažvelgti“ į artimą aplinką.

Dangės flotilė

Dauguma klaipėdiečių ir miesto svečių jau iš anksto laukia vieno didžiausių muziejaus renginių – Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“. Šiemet jo dalyviai suplauks į Žuvies turgų.

Jau septintą kartą organizuojamas istorinių laivų paradas prasideda penktadienį, liepos 27 d. 20.00 val., Pilies tilto pakėlimu, pasitinkant istorinę flotilę.

Tai – vienas pagrindinių Jūros šventės akcentų – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas. Šiemet flotilėje pamatysime penkiolika laivų – dauguma jų – įvairaus dydžio plokščiadugnės Kuršių marių arealo žvejų valtys.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, džiugina tai, kad kone kasmet medinių valčių laivyną papildo bent po vieną naują laivą. Kurėnas „Germanika“ – tai prieš porą savaičių valstybės dienos išvakarėse nuleista į vandenį plokščiadugnė Kuršių marių burvaltė. Tokiais laivais kadaise plaukiodavo žuvies supirkėjai.

Flotilėje akį trauks ir Nacionalinės ekspedicijos dalyviai, vytinė „Vytautas Didysis“ ir sielininkų valtis „Vytis“, didžiausias Lietuvoje atstatytas medinis laivas – reisinė „Dreverna“. Laivadirbiai atkūrė šį burlaivį Drevernoje ir sugrąžino jį į Kuršių marias.

Parodos ir renginiai įgyvendinami su Klaipėdos miesto savivaldybės ir Lietuvos kultūros tarybos parama.

Visos jūros šventės metu lankytojai taip pat laukiami ir Jūrų muziejaus ekspozicijose: atnaujintame akvariume, istorinėse ekspozicijose bei delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymuose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This