Atskleidė gubernatoriaus šeimos likimą

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Šeimos istorijos pėdsakais į Lietuvą ir į Klaipėdą atsekęs amerikietis Philip Jakubovsky susisiekė su „Atvira Klaipėda” ir susirašinėdamas atskleidė svarbią rolę Klaipėdos sukilimo operacijoje suvaidinusio Jono Žilaus šeimos likimą.

Jono Žiliaus biografijos autorius Jonas Šlekys savo knygoje apie tai buvo užsiminęs tik keliais sakiniais: našlė Estera Žilienė sugrįžusi į JAV, gyvenusi ir dirbusi Bostone medicinos sesele, mirė sulaukusi 82-iejų, ten ir palaidota; sūnus Samsonas gyvenęs Klivlende, Valius – Floridoje, tapęs profesoriumi ir 1970 m. tobulinęsis Maskvoje, nežinia kur gyveno vyriausiasis sūnus Jonas.

„Jonas Žilius visada buvo mūsų šeimos istorijos dalis – nuolat klausydavomės tetos Esther istorijų, kaip ji buvo ištekėjusi už Memelio mero. Todėl visada norėjau aplankyti Klaipėdą ir pamatyti, kokia ji”, – „Atvirai Klaipėdai” rašė 67-erių Philas Jakubosky liepos 10 dieną aplankęs Jono Žiliaus kapą.

Užaugo su Žiliaus istorija

Šio ketvirtadienio vakarą „Atvira Klaipėda” sulaukė Ph. Jakubovsky el. laiško su klausimu: „Mano mamos teta Esther (Samson) Žilius buvo ištekėjusi už Jono Žiliaus. Jie gyveno Memelyje, viloje „Irena” in Memel . Ar jis ir mirė toje viloje?”.

Užsimezgus susirašinėjimui su Ph. Jakubovsky, jis pasidalino iki šiol viešumoje nežinomais faktais apie tolesnį J. Žiliaus vaikų ir jo našlės gyvenimą JAV, kuris vis dar turi ir iki šiol neatskleistą paslaptį.

Jonas Žilius su sūnumi Jonu ir žmona Esterher 1926 m. Smiltynėje, villoje „Irena”. Phil Jakubovky archyvo nuotr.

Iki šiol nevedęs 67-erių Ph. Jakubosky sako kartu su savo broliu Geraldu galintys besivadinti šeimos istorikais. 27-erius Worcesterio (Masačusetso valstija) savivaldybės Aplinkosaugos padalinyje besidarbavęs ir vandens kokybe rūpinęsis buvęs civilis tarnautojas dabar yra pensininkas. Liepos 7-14 dienomis jis kartu su seserimi ir kitu broliu Andrew lankėsi Lietuvoje, kur surengė „šeimos istorijos turą”.

„Keliavome netoli Kalvarijos, Jurgežerių, Kumečių, Šunskų. Taip pat atvykome į Klaipėdą, liepos 10-ąją aplankėme Jono Žiliaus kapą. Jis visada buvo mūsų šeimos istorijos dalis – nuolat klausydavomės tetos Esther istorijų, kaip ji buvo ištekėjusi už Memelio mero. Todėl visada norėjau aplankyti Klaipėdą ir pamatyti, kokia ji. Bandžiau surasti vilą „Irena”, bet nepavyko ir tik vėliau išsiaiškinau, kad jos nebėra. Šiandien „pagūglinau” įvesdamas „Jonas Zilius” ir pamačiau jūsų straipsnį, buvau sujaudintas, pamatęs vilos „Irena”, Esther ir jos vaikų nuotraukas”, – rašė Ph. Jokubovsky.

Vieno sūnų likimas – su mįsle

Paprašytas pasidalinti žinomomis detalėmis apie J. Žiliaus šeimos likimą, Ph. Jokubovsky mielai parašė dar net keletą laiškų, tikslindamas įvairias aplinkybes.

„Vyresnysis sūnus Jonas gimė 1924 metų lapkričio 17 dieną Liucernoje, Švecarijoje. Samsonas 1927 metų vasario 16-ąją gimė Memelyje, o Valys, kurį mes žinojome kaip Wally, gimė 1930 metais sausio 27-ąją taip pat Memelyje. Baigiantis II pasauliniam karui Esther su savo trim berniukais pirmiausia atsidūrė Vokietijoje, pabėgėlių stovykloje Rothenburge . Visi keturi jie į JAV atvyko apie 1950-uosius”, – rašė Ph. Jokubovsky.

Nuotraukoje – trys seserys. Iš kairės: Estera Žilienė, Phil Jakubovsky močiutė Mary Gražulis, gimusi Lietuvoje, Šunskuose ir Anna Johnson.

Estera Žilienė iš tiesų, kaip ir rašė J. Šlekys, dirbo medicinos sesele, bet ne Bostone, o tame pačiame Worcesteryje, kaip gyvena ir ponas Philipas.

„Vėliau ji susirgo senatvine demensija ir mano mama rūpinosi ja ir jos namais iki pat Esther mirties 1978 metais. Esther buvo palaidota mūsų šeimos kape, St. Johns kapinėse”, – pasakojo amerikietis, kurio močiutė Mary, gimusi Šunskuose (Marijampolės apskritis), buvo Esteros sesuo.

Phil Jakubovky nuotr.

Pasak jo, visi trys J. Žiliaus sūnūs tarnavo JAV armijoje – Valys ir Samsonas (vadintas Sam) dalyvavo Korėjos kare, tik Jonas ten jau nebuvo išsiųstas.

Valys Žilius, gyvenęs Pohatane, Virdžinijos valstijoje, tapo rusų kalbos mokytoju ir dėstė Rollins koledže, Floridoje. Jis susilaukė trijų vaikų, mirė 2004-aisiais, palaidotas Virdžinijos veteranų kapinėse.

Jonas Žilius dirbo vienoje iš Masačusetso elektronikos kompanijų, vėliau – ligoninėje, tačiau susirgo psichine liga ir mirė 1972 m.

„Mano dėdės Alberto teigimu, jis mirė tų metų rugpjūčio 12 dieną. Tikriausiai Masačusetso valstijos psichikos sveikatos centre. Bet kur jis yra palaidotas – mįslė iki šiol. Nepavyko aptikti nei įrašų apie jo mirtį, nei apie palaidojimo vietą. Vis ieškau ir ieškau, kol kas be rezultato, tačiau ir toliau tęsiu paieškas”, – rašė Ph. Jakubovsky.

Nušovė per apiplėšimą

Pasak Ph. Jakubovsky, Samsonas (Sam) Žilius gyveno Klivlende, Ohajo valstijoje. Buvo vedęs, bet vėliau išsiskyrė. Jis buvo nušautas 1972 m. Finikse (Arizonos valstija), kai bandė sutrukdyti įvykdyti ginkluotą apiplėšimą.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistui pavyko aptikti 1977-ųjų lapkričio 19-osios laikraščio „Arizona Republic” straipsnį, kuriame aprašoma Klaipėdoje 1927 m. gimusio Samsono Žiliaus žūtis.

Anot straipsnio, prižiūrėtoju nebaigtame įrengti ispaniško stiliaus boulingo klube ties 19-osios Aveniu ir West Cholla gatvių sankryža dirbęs S. Žilius lapkričio 18-osios, penktadienio vakarą, buvo nušautas, kai pastebėjo įsilaužėlius West Cholla gatvės 1939-ajame name. Kaip paaiškėjo vėliau, jie bandė pavogti du 12 voltų automobilių akumuliatorius, kurie buvo rasti apie 50 jardų nuo to namo. S. Žilaus mirtis buvo konstatuota John C. Lincoln ligoninėje. Policija žurnalistams teigė, kad S. Žilius gyveno 1961 m. pradėtame statyti ir iki tol dar nebaigtame name, kuris priklausė dėl dviejų pacientų mirties „kontraversiškų operacijų metu” licencijos netekusiam gydytojui Kenneth E. Hall.

Po trijų dienų to paties laikraščio rubrikoje, skirtoje laiduotuvėms, buvo įdėta informacija, kad Samsonas Žilius lapkričio 22-ąją pašarvotas Sunnyside Mertuary koplyčioje ir bus laidojamas Glendale Memorial Park kapinėse.

Susisieks su anūkais

Pasak Philo Jakubovsky, jo brolis Gerald kartas nuo karto bendrauja su J. Žiliaus anūkais – Valio Žiliaus sūnumis Jon ir James. Trečiasis – Andrew – mirė 2014-aisiais.

„Gerald nusiųs jūsų straipsnio nuorodą ir parašys jų pasidalinti savo mintimis ar atsiminimais. Nežinau, ko iš jų būtų galima tikėtis. Vienas iš jų labai domisi savo šeimos istorija, kitas ne tiek. Pamatysime”, – laišką baigė amerikietis.

Bronės Katinienės archyvo nuotraukoje – Jonas Žilius 1930 m. su šeima Smiltynėje.

Samsonas (kairėje) ir Jonas Žiliai apie 1926 metus. Bronės Katinienės archyvo nuotr.

Esther Žilius su sūnumis apie 1931 metus. Bronės Katinienės archyvo

Nuotrauka po Jono Žiliaus laidotuvių. Pirmoje eilėje – sūnūs, antroje iš kairės – velionio sesuo Elžbieta Žilinskaitė, brolis Mikas Žilinskas, našlė Estera, inžinierius Mykolas Kripas su sužadėtine Elena Kaukaite. Bronės Katinienės archyvo nuotr.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Prieš šimtą metų…

Šiemet buvo paminėtas Klaipėdos krašto prijungimo, kurį tiksliau būtų vadinti Klaipėdos krašto užėmimu, prie Lietuvos šimto metų jubiliejus. Įvyko keletas ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

„Situacija Klaipėdoje greitai prives prie blogiausių pasekmių”

1923-ųjų sausio 21 ir 22 dienų dokumentai, dabar saugomi Lietuvos centriniame valstybės archyve, rodo, jog temperatūra Lietuvos užimtame Klaipėdos krašte ...
2023-05-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This