Klaipėdietė niekada neabejojo dėl profesijos pasirinkimo

Veidai

Žaneta Skersytė
2018-08-13

Komentarų: 0

Antrą Klaipėdos muzikinio teatro baleto „Graikas Zorba“ premjerinį spektaklį publika Palangos koncertų salėje išvys jau rugpjūčio 15 dieną.

Legendinio kompozitoriaus Mikio Theodorakio baletą „Graikas Zorba“ pajūryje sukūrė pasaulinio garso choreografas ir kūrinio libreto autorius Lorca Massine.

Apie jai patikėto vaidmens atlikimą kalbamės su išskirtinai moteriška, retai sutinkamo tyrumo, kaip teatre švelniai vadinama – angeliško grožio baleto šokėja Ana Buchovskaja-Zamulskiene (Vidmanto Kirklio nuotr.)

Norint šokti balete „Graikas Zorba“ teko praeiti atranką bei susirungti su geriausiais šalies šokėjais. Ar laikote tai pasiekimu, įvertinimu?

Taip, žinoma. Į atranką ėjau neturėdama didelių vilčių, tad įvertinimas – vaidmens paskyrimas – pranoko visus mano lūkesčius.

 Į ką labiau gilinasi baleto šokėjai: į šokio ar scenarijaus subtilybes?

Pasiruošimas spektakliui kiekvienam šokėjui labai individualus. Besiruošiant šokio spektakliui, manau, tiesiog būtina gilintis į viską: pradedant nuo profesionaliai atliekamų judesių iki aktorinio meistriškumo.

Koks yra baletas „Graikas Zorba“?

Manau, labai karštas (juokiasi). Baletas „Graikas Zorba“ labai temperamentingas, aistringas, jaudinantis. Siekiame, kad būtent tokį jį išvystų žiūrovai.

Ar jūs klaipėdietė? Ar seniai dirbate Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre?

Klaipėda – mano gimtasis miestas. Augau čia iki 10 metų, vėliau išvykau į Vilnių, kad galėčiau realizuoti savo svajonę – įstojau į M.K. Čiurlionio menų mokyklą.

Po mokyklos baigimo keturis metus „atostogavau“, nes gyvenimas mane apdovanojo dviem vaikais – tapau dviejų dukrelių mama. Šiuo metu mano dukros jau paaugusios – Agatai 10 metų, o Adrijai – devyneri.

Ir štai aš vėl čia – Klaipėdoje. Grįžau į savo mylimą miestą su dideliu džiaugsmu – Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre dirbu nuo 2012 metų rugsėjo 12 dienos. Tai man tapo labai įsimintina data.

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre sukūrėte daug įsimintinų vaidmenų: Žizel – „Žizel” (premjera 2017), Auksė  – „Altorių šešėly” (premjera 2014), Baronienė  – „Altorių šešėly” (premjera 2014), Nepažįstamoji  – „Altorių šešėly” (premjera 2014). Kuris jums artimiausias?

Visi šie vaidmenys ir kiti, nepaminėtieji, man – labai reikšminga sceninė patirtis. Lyg kaskart vis iš naujo susipažįsti su savimi ir savo galimybėmis. Labai tai vertinu. Man artimiausias, susigyventas – pagrindinė herojė šokio spektaklyje „Žizel“. Atliekant šį vaidmenį gali išjausti visą jausmų paletę: meilę, išdavystę ir kt.

Kaskart po spektaklio vis mąstydavau, kaip dar galėčiau perteikti pagrindinės herojus išgyvenimus, kuo papildyti vieną ar kitą sceną.

Labai džiaugiuosi turėdama šį vaidmenį savo repertuare.

Dažno spektaklio siužetas sukasi apie meilę. Kaip jūsų vyras „susitaiko“ su jūsų sceniniai vaidmenimis, kai rodote meilę, kad ir netikrą, scenos partneriams?

Mano vyras stebi kiekvieną mano premjerą. Jis mano didžiausias gerbėjas ir griežčiausias kritikas (juokiasi). Svarbiausia, kad po kiekvieno spektaklio jaučiu jo palaikymą ir rūpestį. Esu be galo jam už tai dėkinga!

Jums artimesni draminiai vaidmenys ar komediniai, linksmi?

Jeigu turėčiau galimybę rinktis, tai būtų drama. Draminiai vaidmenys labiau jaudina. Bet visada įdomu ir netgi būtina priimti iššūkius.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip sekasi derinti baleto šokėjos karjerą ir šeimyninį gyvenimą?

Apie tai galėčiau parašyti knygą. Darbo ir šeimyninių pareigų „mechanizmas” kartais būna sudėliotas minučių tikslumu. Džiaugiuosi, jog viskas pavyksta kaip suplanuota, tad galiu pati sau konstatuoti – „sekasi neblogai“ (juokiasi).

Ar lieka laiko poilsiui, širdžiai maloniai veiklai?

Poilsis… Tai mano namai, šeima, mieli pokalbiai su mama ir seserimi, smagus laikas su vaikais, knygos, jūra… Laiką būtina planuoti – tada jo pakanka viskam.

Baleto šokėja: ko teko vardan šios profesijos ar vis dar tenka atsisakyti?

Niekada net nesvarsčiau galimybės, jog galėčiau rinktis kitą profesiją… Šokis – mano gyvenimas.

Kažko atsisakyti, riboti? Gyvenu pilnavertį gyvenimą.

Žinoma, turiu sau tam tikrų taisyklių, kurių prisilaikau prieš pasirodymus, bet tai natūralu, žinant mūsų fizinius ir emocinius krūvius.

Kaip naujai sutikti žmonės reaguoja, kai prisistatote, kad esate baleto šokėja?

Reakcijos visada būna teigiamos ir malonios. Argi ši profesija nėra ypatinga ir išskirtinė?! (juokiasi).

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This