Aleksandro Žalio laidotuvės – penktadienį

Miestas

Eidamas 67-uosius metus, pirmadienį netikėtai mirė Klaipėdos universiteto docentas, filologijos mokslų daktaras, literatūros kritikas Aleksandras Žalys.

Klaipėdos universiteto in memoriam sakoma: „Aleksandras Žalys buvo ir jį pažinojusiųjų atmintyje išliks kaip ryški, spalvinga, šviesi, vitališka „Dievo žinutė“. Gal dėl to, kad nemėgo likti nuošalyje, o nuolat veržėsi į darbų, naujų įvykių, pozityvių poslinkių sūkurį. Ir visur suspėta – ir akademinėje, ir politinėje, ir visuomeninėje veikloje. O kur dar aistra krepšiniui, dviračiui, rytmetinėms maudynėms jūroje, žvejybai ir, žinoma, poezijai. Kiek savų ir kitų iškilių bei mėgiamų poetų – H. Radausko, M. Martinaičio, V. Mačernio, B. Brazdžionio, J. Strielkūno tekstų perskaityta auditorijose, literatūriniuose vakaruose, bičiulių, o neretai ir pirmą kartą sutiktų žmonių rate. Dievo mums siųstas ir dosniai jo apdovanotas įvairiais talentais Aleksandas Žalys šiomis dovanomis dosniai ir altruistiškai dalijosi su visais – studentais, kolegomis, bendraminčiais, bičiuliais ir visais kitais, kuriuos jam teko sutikti savo gyvenimo kely”.

Atsisveikinimas su velioniu rugpjūčio 23 d. nuo 15 val. laidojimo namuose „Amžiaus vartai“ (Priestočio g. 7). Urna išnešama rugpjūčio 24 d. 11 val.
Šv. Mišios ir laidotuvės Raudėnuose (Šiaulių raj.)

BIOGRAFIJA

A. Žalys gimė 1951 spalio 26 d. Girininkuose, Šiaulių raj. 1975 m. baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (dabar – Klaipėdos universitetas). 1977 – 1980 metais studijavo Vilniaus universiteto aspirantūroje, o 1983-aisiais sėkmingai apgynė filologijos mokslų daktaro disertaciją. 1986 m. jam suteiktas docento mokslinis vardas. A. Žalys buvo vienas iš aktyviausių Klaipėdos universiteto steigimo iniciatorių ir kūrėjų, todėl buvo išrinktas šio universiteto pirmojo Senato (1991-1993 m.). pirmininku. Nuo pat universiteto įkūrimo 1991 m. iki 1997 m. buvo Lietuvių literatūros katedros vedėjas, 1997 – 2006 metais – Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas. Studentams dėstė Lietuvių literatūros istorijos, literatūros teorijos kursus, vadovavo kursiniams ir diplominiams darbams, buvo aktyvus ir produktyvus mokslininkas – publikavo kelias monografijas, daug mokslinių ir mokslo populiarinimo straipsnių apie literatūros istoriją ir dabartį. Nuo 1992 metų  – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Išleido eilėraščių rinkinius „Iš retų ir išblukusių tekstų“, „Laiškai“, „Pilis“.

Nepriklausomybės pradžioje aktyviai dalyvavo politikoje, buvo miesto Tarybos narys. 

2000 metais A.Žalys apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, o 2002 m. už literatūros kritikos straipsnių rinkinį „Gyvenimo metaforos ieškant“ jam įteikta Ievos Simonaitytės literatūrinė premija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Donelaičio aikštė: pastarųjų dešimtmečių realijos ir aistros

Prieš savaitę, ta proga, kad sukako lygiai 50 metų, kai tuometinė Klaipėdos miesto paminklų taryba palaimino Kristijonui Donelaičiui skirtos „skulptūrinės ...
2023-08-05
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kviečia prisiminti Romualdą Bloškį, Aleksandrą Žalį ir Bernardą Aleknavičių

„Eglės“ seniūnaitijos bendruomenė atsiliepia į Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kvietimus ir dalyvauja bendruomeninės veiklos stiprinimo projekte „Stiprinti ...
2022-12-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Valstybingumo ženklai Klaipėdoje

Trys dešimtmečiai su universiteto ženklu

Šiandien, spalio 5-ąją, sukanka lygiai 30 metų, kai tuometinė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nusprendė įsteigti Klaipėdos universitetą. „Klaipėdos universiteto įsteigimas – ...
2020-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This