Kova su smarve – įvairiais frontais

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdoje ketvirtadienį apsilankęs sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis tikino, kad teisinė bazė pagaliau bus keičiama taip, kad smardintojai ir kiti teršėjai būtų pažaboti. Tačiau jis negalėjo atsakyti, kodėl dar prieš pusantrų metų pateiktas klaipėdiečių specialistų pasiūlymas dėl normų keitimo taip ir nesulaukė ministerijos dėmesio bei palaikymo.

Tuo metu miesto valdžia nelaukdama tokių pakeitimų, kaip ir gyventojai, kreipiasi į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo. Taip pat tikinama, kad jau ilgai netrukus savo darbą pradės ir mobili Klaipėdos universiteto laboratorija.

Apie visus šiuos žingsnius Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasakojo ir daugiau nei šimtui klaipėdiečių, susirinkusių į protestą Sąjūdžio parke, netoli Prano Mašioto mokyklos.

Susirinkusieji į protestą dėl smarvės kaip ženklą dėjosi medicinines kaukes. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagrūmojimais nebeapsiribos?

„Kai nemalonus kvapas sudaro nemalonią aplinką gyventi, tai mus labai jaudina. Dabar mes pamatėme daug įvairių galimų teršėjų, surinkome daug informacijos, iškilo visa eilės klausimų, kuriuos tikrai apibendrinsime. Rytoj aš detaliai apie šį vizitą informuosiu pirmąjį Vyriausybės vicekanclerį, kadangi jis renka posėdį būtent dėl Klaipėdos. Pabandysime žiūrėti kiek įmanoma greičiau, kad ši situacija išsispręstų. Mane domino ne tik kvapai, bet ir šiaurinė Klaipėdos dalis. Situaciją po truputį bus suvaldoma, bet mūsų netenkins tol, kol žmonės skųsis. Yra keletas būdų tai padaryti. Susibūrėme į vieną kumštį ir aplinkosaugininkai, ir sveikatos specialistai. Paprašėme ir nacionalinės laboratorijos, kad ji darytų daugiau nei standartiškai numatyta. Mes savo nuožiūra peržiūrėsime teisės aktus, kurie reglamentuoja šitas veiklas, kad tais atvejais, kai teršėjai nesiima priemonių, nebūtų tik pagrūmojama”, – po susitikimo su meru teigė viceministras.

Paklaustas, kodėl prieš pusantrų metų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento teikti pasiūlymai dėl kvapų normų peržiūrėjimo taip ir nesulaukė palaikymo, A. Šešelgis sakė galintis atsakyti tik už „dabartinį laikotarpį”. Jis šias pareigas eina nuo šių metų sausio.

„Mes savo nuožiūra peržiūrėsime teisės aktus, kurie reglamentuoja šitas veiklas, kad tais atvejai, kai teršėjai nesiima priemonių, nebūtų tik pagrūmojama”, – žadėjo sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tikrai draugaujam, bendraujam ir ne pirmą kartą susitinkame. Jau yra ministro įsakymu sudaryta ekspertinio lygmens darbo grupė, kitą savaitę numatytas jos pirmas posėdis ir mes bandysime peržiūrėti nuostatas, kurias reikėtų keisti. Mes jau daugmaž žinome, darysime tai, ką siūlo specialistai”, – sakė A. Šešelgis.

Tuo metu klaipėdietis parlamentaras Simonas Gentvilas ketvirtadienį prie Aplinkos ministerijos organizavo protesto akciją, kurios metu bandė atkreipti dėmesį į šios institucijos pasyvumą sprendžiant smarvės problemą.

Reikia keisti higienos normą

Susitikime su viceministru dalyvavęs NVSC Klaipėdos departamento vadovas Rimantas Jonas Pilipavičius teigė, kad „įmonės gali ir turi dirbti be kvapų”.

„Negaliu kalbėti už aplinkosaugininkus, bet, mano nuomone, prasčiausiai iš keturių Dumpių įmonių tvarkosi „Branda”, – sakė departamento vadovas.

Pasak jo, reikėtų, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu suburta darbo grupė iš esmės peržiūrėtų visą kvapų tyrimų, vertinimų sistemą.

„Yra užsienio šalių patirtys, reikėtų jomis pasinaudoti. Dviratis jau yra išrastas, jį reikėtų tik pritaikyti. Yra taikomas kvapų normavimas atsižvelgiant į kvapo pobūdį – jei labai smirda, taikomos mažesnės normos, jei intensyvūs kvapai, bet ne tokie nemalonūs, normos gali būti didesnės. Taip pat atsižvelgiama į aglomeraciją – ar pavienis gyventojas, ar kaimelis, ar miestas. Lietuvai reikia priimti kažkokią koncepciją. Higienos norma buvo pirmasis aktas, jis gana sunkiai prasimušė į gyvenimą. Ačiū dievui, kad tai įvyko ir atsirado galimybė reaguoti į tuos kvapus, bet praėjo jau aštuoni metai, pamatėme ir jo pliusus, ir minusus, tad jį būtina koreguoti. Tą jau nusprendė ir ministras savo įsakymu”, – sakė R. J. Pilipavičius.

Jo nuomone, smardintojas yra ne vienas, nes gyventojai kartais skundžiasi „Mestillos”, kartais fekalijų, o kartais „mišria” smarve.

Kreipėsi į prokurorus

Meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad miesto vardu kreipsis į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo „kalbant apie pietinės miesto dalies situaciją”. Anot jo, toks kreipimasis turi būti išsiųstas penktadienį.

„Solidarumo vardan daviau pavedimą Savivaldybės administracijai, kad būtų jungiamasi prie jau pateikto gyventojų kreipimosi dėl taršos šiaurinėje miesto dalyje. Tad tikiuosi, kad prie mūsų kreipimosi jungsis bendruomenės atstovai, jų organizacijos. Labai svarbūs bus taršos poveikio įrodymai, faktai”, – teigė V. Grubliauskas.

Pasak jo, tuo pat metu vyksta labai intensyvus darbas kitomis kryptimis.

„Klaipėdos universiteto mokslininkai jau yra parengę metodiką mobiliajai taršos matavimo stotelei, jau pradėti pirkimo veiksmai įsigyti reikiamas medžiagas ir regentus. Kai tik jie pasieks, bus atliekami matavimai nežiūrint į laikrodį ar kalendorių. Speciali Savivaldybėje sukurta komisija išdirbs algoritmus, kad mokslininkai žinotų, kada ir kur atlikti matavimus”, – teigė meras.

Visa tai jis pakartojo ir atvykęs į Sąjūdžio parką, netoli Prano Mašioto mokyklos, kur ketvirtadienio vakarą protestuodami prieš taršą buvo susirinkę apie 120 klaipėdiečių, paliudijusių savo dalyvavimą parašais.

Pasak aktyvios šios miesto dalies gyventojos, buvusios miesto Tarybos narės Ligtos Girskienės, kadangi viceministras pažadėjo, jog skundai jau nebus padėti į stalčių, „kai tik bus pamatyta, kad institucijos vėl užsnūsta, joms iškart tai bus priminta”. Taip pat ji teigė, kad į prokuratūrą kreipsis ir šios miesto dalies gyventojai.

Pasak L. Girskienės, į iniciatyvinę grupę, kuri atstovaus šios miesto dalies gyventojams, ketvirtadienio vakarą susibūrė apie 10 žmonių.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”46899,46900,46901,46902,46903,46904,46905,46906,46895,46907,46908,46909,46910,46911″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

9 Comments

  1. Valius

    Buvau tame susirinkime. Gal ir gerai kad gyventojai stoja už save. Vienijasi. Gaila kad taip negausiai. Šioje vietoje jie anksčiau apsigyveno už tas įmones kurios dabar sukuria baisias buvimo mieste sąlygas. Todėl už smarves kaip ir už tarša iš uosto kaltininkus turi bausti.Rimtai ir be pateisinimu.

    Reply
  2. Linda

    Sia nakti, po protesto, pries svintant uzsmardino FORTUM, visi turbut pamirsot, kad arciausiai Debreceno, Siauliu, Simonaitytes gatviu yra Fortum, taciau jau keletas men.buvo tylu, turbut pajuto,kad vyksta protestas.Protesto metu buvo isvardytos smardintojos tik keturios, taciau pamirsot ir Fortum, ji nuo pat pradzios smardina naktim.

    Reply
  3. šiaip

    smarvė ir tarša yra labai skirtingas dalykas. žmogaus uoslė yra jautri ypač blogiems kvapams. ir jeigu mes užuodžiame kvapą, tai dar nereiškia, kad jis kenkia sveikatai ar viršijamos taršos normos. aišku diskomforto jausmas didelis. pvz. mestila smirda rapsų sėklomis ir aliejumi. bet tai sveikatai nekenkia. einant pro kebebų kioskus ar makdonaldą jaučiamas panašus kaitinamo aliejaus kvapas, bet prie kebabinių ar makdonaldo niekas neprotestuoja. iš medienos ar baldų gamyklų sklindantis medžio kvapas irgi gal įkyrus, bet nekenksmingas. o kai „javinė” „užsmardija” uogienės ir bandelių kvapu irgi niekas nesiskundžia, nors tai irgi oras teršiamas gamybos kvapais.
    o už š… ir puvėsių kvapus pirmiausia reikia dėkoti tiems kas visas smirdančias įmones pastatė už kelių kilometrų nuo miesto. prastas planavimas ir tiek.

    Reply
    • Petras

      Smarvė yra smarvė. Kai kvepia mes sakome – kvapas. Žodis tarša šiais laikais ir ypač oficialiuose pareiškimuose reiškia teisinę sąvoką – jei atitinka teisės norma – netarša, neatitinka – tarša. O smegenys ne veltui sitpriai reaguoja į smarvę, tai išgyvenimo klausimas. Gamta nekvaila.

  4. Niekad

    neičiau tenas kur kviečia buvusi tarybos narė supainioujusi interesus ir veikionti viso rajono vardu nieko nežėnant jo gyventojams

    Reply
    • Gerbiamasis,

      Įdomi pačio pozicija, žinant faktą, jog tik po Ligitos Girskienės veiskmų prasidėjo kažkoks sujudimas šiuo klausimu (kas pagaliau kreipėsi į prokoratūrą, o kas šiaip nuvažiavo prie A.P. papozuot su „smilkalais”).

    • Na taip

      šventoji Klaipiedos mergelė.O kode ana kuomet buv taryboj rupinosi ne smarvem ir miesto tarša o kap ikurti savo nuosava imone aptarnaujančia jos NB ir kitus gyventojus?

  5. Rinkiminė kompanija čia, ne kitaip

    Kas mero per gudrumas sako pasidarykit asociaciją, jos galva ateis pas Grubliauską, tas papezės, galva nieko nesupras ir.. tai vadinasi skaldyk ir valdyk, būkit atsargūs nuo tokio Grubliausko kenčia visas miestas. Smirda gi jau 6 metus.

    Reply
    • Ne

      6 o 15.Tik dabar jau visai neimanomai

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This