Kreipimasis į prokurorus dėl smarvės jau iškeliavo

Miestas, Svarbu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas įvykdė ketvirtadienį viešai duotą pažadą operatyviai kreiptis į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo, susijusio su pietinę miesto dalį pastaruoju metu itin kankinančia smarve.

Skelbiame šio kreipimosi į Klaipėdos apygardos vyriausiąjį prokurorą tekstą:

Klaipėdos miesto savivaldybę pastaruoju metu pasiekia asmenų raštai ir kitų šaltinių informacija apie Klaipėdos miesto pietinėje dalyje tvyrančius kvapus, kurių sklaida pietinėje miesto dalyje ypač padidėjo paskutiniu laiku. Didžiausią susirūpinimą mums kelia skleidžiamos taršos galimas poveikis visuomenės sveikatai ir emocinei žmonių savijautai.

Situacija blogėja pakankamai dramatiškai, o žmonių, patiriančių didžiulį gyvenimo kokybės diskomfortą skaičius yra milžiniškas, bet deja, ženklių, operatyvių ir adekvačių pokyčių nėra. Taip pat viešojoje erdvėje yra vis daugiau informacijos apie tiesioginę įtaką žmonių sveikatai. Tai jau yra riba, kurios peržengti niekam nevalia.

Dalis potencialių kvapų šaltinių yra ne Klaipėdos miesto teritorijoje, o Klaipėdos rajone esančiame Dumpių kaime, t. y. už Klaipėdos miesto savivaldybės kompetencijos galiojimo ribų. Ten veiklą vykdo arba nuotekas transportuoja ne viena įmonė, todėl įvardinti konkretų taršos šaltinį be papildomo kompetentingos institucijos tyrimo yra praktiškai neįmanoma. Kiti galimi kvapų šaltiniai yra įsikūrę Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje.

Kvapų kontrolė yra priskirta Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiam Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui , kuris nėra pavaldus ar atskaitingas savivaldybei. Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos, kontroliuojantis potencialių taršos šaltinių veiklą, taip pat nėra savivaldos pavaldume.

Artimiausiu metu savivaldybė planuoja atlikti nepriklausomus oro taršos tyrimus. Mano prašymu Klaipėdos universiteto mokslininkai parengė planą, pagal kurį būtų atliekami kompleksiniai matavimai gyvenamuosiuose kvartaluose pietinėje Klaipėdos dalyje, taip pat prie galimų taršos šaltinių tiek Dumpiuose, tiek Klaipėdos LEZ ir jos prieigose, leisiantys identifikuoti pietinėje miesto dalyje nemalonius kvapus sukeliančias medžiagas, jų atnešimo kryptį ir šaltinius. Matavimai būtų atliekami nepriklausomai nuo paros laiko.

Nors šiuo metu galiojančios Lietuvos higienos normos sankcijas taršos šaltiniams sieja su formalizuotų 8 europinių kvapo vienetų nustatymu, neatmestinas nuolatinių kvapų poveikis (žala) žmonių sveikatai, ypač pilnavertei psichologinei savijautai, ir nenustačius visų higienos normose įvardintų sąlygų.

Vertinant visuomenės interesą kaip patį aukščiausią interesą, taip pat vertinant prokuratūros dalyvavimą ginant viešąjį interesą dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje, savivaldos vardu prašome Klaipėdos apygardos prokuratūros ginti viešąjį interesą Prokuratūros įstatymo 19 straipsnio nustatyta tvarka. Tikimės, kad savivaldybės pastangos identifikuoti problemą taip pat bus gera parama prokuratūrai atliekant tyrimą. Klaipėdos miesto savivaldybė pagal galimybes pasirengusi suteikti visokeriopą pagalbą tyrimui.

12 Comments

  1. Nuvylėt

    O siaube, pagarba šitam merui? Nusivažiavo Atvira Klaipèda, arba ją Grubliauskas “ parėmė”, gaila, apmaudu. Jis 1 kart iš 10 kažką padaro, meras net labai nevykęs, populistas, negerbiantis, silpnas, pataikautojas, pažiūrėkit kaip puolė Ligitai pataikaut, lyst be muilo. Nesitikėjau to iš Atviros Klaipėdos.

    Reply
  2. Netinkamas

    Martynas Vainorius tikrai nevykusi antraštė 🙁
    Rinkimai, artėja rinkimai :)))))
    Matot, kiekvienas supranta, kad tai jis turėjo padaryti anksčiau, už pavėluotus, priverstinai padarytus darbus jūs jį dar giriat…..
    nekažką 🙁

    Reply
  3. Piaras

    Na, kad būtų sudėtas visas ne mero rašytas opusas – naujiena. Klausimas: kodėl tai pasirodė tik tada, kai viešąjį interesą prokuratūrą patys privertė ginti šiaurinės miesto dalies gyventojai? Meras bėga paskui traukinį, nes iniciatyva išsprūdo iš rankų, niekas jo žodžių srautų nebesiklauso! O darbo vietą išsaugoti ir dar po pasaulį su žmonyte už mūsų pinigus pavažinėti norisi!

    Reply
  4. Edgaras

    Kaip galima mūsų Klaipėdos m. merą gerbti ir tikėti juo, jeigu jis Achemos grupei priklausančiame leidinyje Lietuvos žinios po skandalo dėl Klasco taršos, savo interviu bando teisinti teršėjus. Kur jo pagalba Vitės kvartalo ir aplinkiniams gyventojams ? Ar čia nėra Klaipėdos miesto teritorija ?

    Reply
  5. Martynai - vesišvaistykite pagarba, nevertiems

    Ar galima užsitarnauti pagarbą, kai tave žmonės priverčia tai padaryt po 5,6,7 ar daugiau metų, kai artėja rinkimaj ir noras pasipiarinti yra milžiniškas, gerbkime tuos kurie verti. Dabartinis meras nera vertas pagarbos.

    Reply
  6. Martynui

    Martynai, nenusiriskit iki liberalų valdomų Klaipėdos šūdlairaščių lygio su savo pagarbom. Meras atliko savo darbą už kurį gauna atlyginimą, jis privalo rūpintis tuo ne tik prieš rinkimus. pagarbą geriau atiduokite tiems kurie privertė jį dirbti, tiems kurie aktyvūs ir patriotiški, t.y Ligitai ir kitiems pilietiškiems klaipėdiečiam, kurie tai daro be atlygio, kurių dėka pajudėjo ledai.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Per jau ne tokią trumpą savo darbo praktiką aš pakankamai prisižiūrėjau, kaip politikai dažniausiai „laikosi” savo duoto žodžio. Taigi, už tai, kad jis šiuo atveju laikėsi duoto žodžio aš jį ir gerbiu. Bet tai nereiškia, kad teigiamai vertinu tai, kas buvo iki šiol daryta ar nepadaryta. Ir tuo labiau tai nereiškia, kad negerbiu Ligitos ir kitų pilietiškų klaipėdiečių, kurie išjudino visą šį reikalą.

  7. Ir dar ir dar

    Dabar VISI atiduokim pagarbą, Grubliauskas PAGALIAU kažką padarė, tai turėtų ištransliuoti BBC ir CNN, bėgti visi į gatves melstis didžiojo liberalo DUDORIAUS žygdarbiui

    Reply
  8. Ir dar

    Gerbti už tai ko šitas “tipo meras” nepadarė eilę metų? Nu nebesvaikit, pagarba Ligitai, kuri atspardė jam subinę, kad senolis meras pradėdų dirbt. Atvira Klaipėda – liberastų portaliūkštis. Gerbia už mažytį pirstelėjimą, miesto dudorių. Visa pagarba Ligitai ir kitiems entuziastam.

    Reply
  9. ! Rinkiminė kompanija

    Smirda 5 metus, kodėl tik dabar reaguoja? Nes rinkimė kompanija. Gėda šiam portalui, nes irgi jau nupirko, kaip ir kitus Klaipėdos dienraščius.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas komentatoriau, niekas mūsų nenupirko ir nenupirks. Asmeniškai aš gerbiu žmones, kurie laikosi žodžio. Šiuo atveju meras ką pasakė, tą ir ištęsėjo. Ar tai ne per vėlu – kitas klausimas. Kita vertus, tamstos pozicija labai lietuviška: nieko nedaro – blogai, padaro – irgi negerai.

  10. Kokia dar pagarba? Gėda!

    Grubliauskas yra miesto parazitas, dvi kadencijas miestą engė, plėšė pinigus žmonos festivaliui, mums visada melavo, o dabar prasidėjus rinkiminei kompanijai į Putino 3 kadenciją, net atvirą klaipėdą sugebėjo pamaut.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This