Bažnyčios vietoje – meninis projektas

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/L0MWSI0L68Q” align=”center”][vc_column_text]Ketvirtadienio rytą startavo šokio teatro „PADI DAPI Fish“ ciklas, kurio metu per artimiausias dienas dar šešis kartus bus galima išvysti Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtą šokio ir istorijos spektaklį „Neužšąlantys namai“.  Spektaklis buvo sukurtas ir rodytas prieš metus per „Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės” renginius.

Minint Europos paveldo dienas klaipėdiečiai buvusios šv. Jono bažnyčios vietoje, Turgaus gatvėje, gali pamatyti ir įspūdingą, 4 metrų aukščio „kalbančią krosnį“, kuri buvo sukurta pagal Klaipėdoje rastą koklį. Kita projekto dalis –  minėtas pusvalandžio trukmės šokio spektaklis.

Renginio metu Klaipėdos aktorių balsais prabyla koklių ikonografijų herojai, o protestantiškos reformacijos pradininkas Martynas Liuteris ir jo idėjų šalininkai atgyja šokyje. Istorinis detektyvas atskleidžia koklių siužetų ryšius su Egipto civilizacija ir paliečia aktualias pabėgėlių ir jų prieglobsčio problemas. Iš šono galima stebėti 1540 m. Klaipėdos miesto gaisrą, o XVI a. grafikos ir spaudos revoliucija supažindina su įtakingu Europos menininku Luku Kranachu vyresniuoju, kurio kūryba įkvėpė Klaipėdos krosnių gamintojus.

„Pagal pirminę idėją šitas projektas buvo skirtas Klaipėdai ir reformacijai Klaipėdoje ir Klaipėdos praeičiai, kaip modernaus miesto vystymuisi – nuo reformacijos iki šių dienų. Šiandien projektą pristatome ir per Europos paveldo dienas, tad akcentas yra ir Lietuvos šimtmetis. Tas paskutinis šimtas metų, tie paskutiniai mūsų žingsniai. Krosnis paimta kaip simbolis viso miesto kaip šeimos ženklo. Krosnis buvo ta vieta, kur susirinkdavo visa šeima, o jos kokliai pasakojo visą miesto istoriją – tiek asmenines žmonių istorijas, tiek miesto socialinį vystymąsi. Mes labai dažnai pamirštame, kad Klaipėda buvo protestantiškas miestas ir tai darė ypatingą įtaką, kad mūsų miestas buvo vienas moderniausių šiame krašte”, – sakė „PADI DAPI Fish“ choreografė Agnija Šeiko.

Spektakliai dar vyks ketvirtadienį 19 val., penktadienį 11, 20 val. ir šeštadienį 16, 18, 20 val. Krosnies instaliaciją tomis dienomis 11-21 val. galima tyrinėti ir savarankiškai. Į rytines spektaklio peržiūras organizatoriai kviečia mokyklų bendruomenes.

Spektakliai ir krosnies lankymas – nemokami.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”48692,48693,48694,48695,48696,48697,48698,48699,48700,48701,48702,48703,48704,48705,48706,48707,48708″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Biblioteka - į sandėlį

Įsibėgėjant šeštiesiems komunizmo statybos metams Klaipėdoje miestas subrendo dar vienam kultūros židiniui – buvo nuspręsta įkurti srities biblioteką. Tiesa, tokiam ...
2023-08-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Gaisro metu žuvo jaunas vyras

Policija pranešė, kad pirmadienio vakarą, apie 20.43 val., Klaipėdoje, Turgaus gatvėje esančiame 28-erių vyro bute kilo gaisras, kurio metu apdegė ...
2023-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This