Tarša: kas nusėdo daugiabučiuose? (papildyta)

Miestas, Svarbu

Gyventojai gavo Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos atsakymą, kuriame – išvados, kokios medžiagos buvo rastos paėmus mėginius prabėgus kelioms dienoms po didžios taršos mieste, užfiksuotos rugpjūčio pradžioje.

Pagrindine tokios taršos kaltininke vadinama AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija” („Klasco”) tikina, kad jos turimais duomenimis, „butuose atliktų patikrinimų metu nebuvo rasta Lietuvos higienos normas viršijančios dulkių koncentracijos, kuri galėtų būti siejama su „Klasco“ kraunamais kroviniais”.

Bendrovė taip pat tikina savo teritorijoje nekraunanti anglių, nors iš jos krovinio krūvos paimtame mėginyje buvo rasta 93 proc. anglies.

Skaitytojo nuotr.

Ką surado?

Rugpjūčio 7-osios vakarą apie juodas dulkes jų namuose liudijo I. Kanto, J. Zauerveino, Pievų Tako, Gulbių, Medžiotojų gatvių gyventojai. Vieno tokio liudijimo „Atvira Klaipėda” buvo sulaukusi ir iš Herkaus Manto g. 11A name gyvenančios moters.

Reaguojant į tokius skundus Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Klaipėdos valdybos Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcija buvo sudariusi 32 adresatų sąrašą, o Aplinkos tyrimų departamentas rugpjūčio 10 d. paėmė mėginius nuo daugiabučių palangių, balkono konstrukcijų ir kitų namo fasado dalių Karklų g. 18 ir Pievų tako g. 8. Taip pat buvo paimtas mėginys iš „Klasco” teritorijoje, šalia administracinio pastato buvusios krovinio piltuvės.

Praėjusią savaitę gyventojai sulaukė atsakymo, kad Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centras atliko šių mėginių tyrimus ir nustatė, kad gyvenamoje aplinkoje paimtuose mėginiuose vyraujanti medžiaga yra geležies oksidų (hematitas) ir (magnetitas) mišinys, sudarantis apie 52,3-61,1% tirtų mėginių svorio. Dar juose buvo kvarco, anglies, kalcio, natrio aliumosilikatų.

Panašūs rezultatai buvo gauti tiriant ir dar balandžio 30 d. paimtus mėginius nuo Švyturio g. 8 namo palangių bei „Klasco” 9-osios krantines teritorijoje nuo betonines pertvaros ir kitų konstrukcijų.  Juose hematito ir magnetito mišinys tąkart sudarė 76,5-87,1 % svorio.

Tuo metu „Klasco” teritorijoje rugpjūčio 10 d. paimto krovinio mėginio (Nr. KT-13) net 93,6 proc. sudarė anglis.

AAD Klaipėdos valdybos viršininkas Alfredas Šepštas „Atvirai Klaipėdai” komentavo, kad nors buvo 32 taškų sąrašas, buvo paimti tik du mėginiai, nes visi tie taškai koncentravosi vienoje vietoje.

„Imti daugiau mėginių būtų buvęs tiesiog pinigų švaistymas. Šio tyrimo tikslas buvo siekis indentifikuoti, ar sutampa mėginiai gyvenamojoje aplinkoje ir „Klasco” kraunamų krovinių. Jau iš anksčiau paimtų mėginių buvo matyti, kad koncentracija sutampa Mėginiuose koncentracija skiriasi tik apie 10 procentų, kas natūraliai atsitinka sklaidos metu, kai maišosi su kitomis aplinkose esančiomis kietosiomis dalelėmis”, – sakė A. Šepštas.

Įtarimai dėl anglies

Matydama tokius tyrimų rezultatus Švyturio gatvės gyventoja, Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją (KIDE) atstovė Alina Andronova sako turinti pagrindo teigti, jog „Klasco” meluoja, kad krauna tik naftos koksą ir geležies rūdą.

„Kaip kitaip paaiškinti tokį anglies kiekį krovinio mėginyje?” – klausė ji.

Moteris taip pat primena, kad 2011 m. uostas buvo atsisakęs rusų eksportuotojų pasiūlymo krauti anglis ir koksą, gabenamus į Europą. Tokio pasiūlymo buvo atsisakyta motyvuojat, kad „kai kur anglių kalnai iškiltų per arti gyvenamųjų namų, nes uostas prispaustas miesto”.

„Klasco” nesusijusi?

Paprašius pakomentuoti šių tyrimų rezultatus „Klasco” komunikacijos specialistė Vida Bortelienė atsakė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) birželio – rugpjūčio mėnesiais buvo atlikęs keletą operatyvinių patikrinimų netoli uosto esančių daugiabučių namų patalpose.„Klasco“ turimais duomenimis, butuose atliktų patikrinimų metu nebuvo rasta Lietuvos higienos normas viršijančios dulkių koncentracijos, kuri galėtų būti siejama su „Klasco“ kraunamais kroviniais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Dulkių šaltiniai galėjo būti kita mieste vykdoma veikla ( šaligatvių ir kelių remontas, šalia esančių namų renovacija ir kt.) bei transportas (stabdymo metu nuo automobilių stabdžių trinkelių sklindančios geležies dalelės).  Atkreipiame dėmesį dar kartą, kad „Klasco“ anglių nekrauna. Todėl informacija, kad mėginyje iš įmonės teritorijos rasta anglių dulkių, negali būti teisinga. NVSC patikrinimų metu pažeidimų dėl „Klasco“ vykdomos veiklos nebuvo nustatyta”, – rašoma „Klasco” atsakyme.

Jau paskelbus šią publikaciją „Atvira Klaipėda” sulaukė gyventojo laiško, kuriame jis pasidalino NVSC raštu, informuojančiu apie tyrimų, kurių metu rugpjūčio 10 d. buvo imami oro mėginiai J. Zauerveino g. 22 namo bute, rezultatus.  Jame konstatuojama, kad dulkių koncentracija viršijo higienos normoje leistiną ribą – siekė 0,98 mg/kub. m, kai riba – 0,5 mg/kub. m.  Cheminių tyrimų protokoluose matyti, kad ant vidinės palangės svetainėje ir ant išorinės palangės balkone rasta geležies, o svetainėje buvo 0,98 mg/kub m kietųjų dalelių bei 0,07 mg/kub. m geležies oksido. Kartu buvo pažymėta, kad geležies kiekis pastatų patalpų ore higienos norma nėra atskirai reglamentuotas.

Žinia, „Klasco” vykdydama rugpjūčio 10 d. Aplinkos apsaugos departamento privalomąjį nurodymą rugsėjo 12 d. pateikė generalinio direktoriaus Vytauto Kauno patvirtintą poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių planą. Jame surašytos jau įdiegtos, naudojamos organizacinės bei techninės priemonės. Taip pat išdėstyta, ką planuojama įsigyti artimuoju (iki 6 mėn.) laikotarpiu bei ilgalaikėje (3 metų) perspektyvoje.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This