Būsimame Dangės skvere – skandinaviški akcentai

Miestas, Svarbu

Fontanas, kuris šiuolaikinių technologijų dėka galės būti panaudotas renginių, premjerų ir kt. pristatymams; šalia jo įrengta nedidelė scena, skirta pradedančiųjų muzikantų, kitų kūrėjų viešiems, neįpareigojantiems pasirodymams, kuriuos žiūrovams bus patogu stebėti, sėdint čia pat, krantinėje; joje įrengta moderni medinė terasa, o kiek tolėliau bus galimybė rengti piknikus ar net… prigulti.

„ICS projectus group” vizualizacija

Tai tik nedidelė dalis iš šiuo metu baigiamų projektuoti Dangės skvero ir krantinių sutvarkymo sprendinių, apie kuriuos ketvirtadienio vakarą uostamiesčio seniūnaičių organizuotame susitikime su miestiečiais papasakojo bendrovės „ICS projectus group” generalinis direktorius Algirdas Alijošius.

Kauniečiai architektai šį skandalais apipintą projektą prieš pusmetį perėmė iš ankstesnės bankrutavusios bendrovės atstovų ir viliasi, kad po nežymių korekcijų jį netrukus bus galima pradėti įgyvendinti.

„Esame atviri kritikai”, – negausiai į pristatymą susirinkusiems klaipėdiečiams sakė A. Aljošius. Jo teigimu, naujasis Dangės krantinių sutvarkymo projektas, atsisakius tam tikrų ankstesnių sudėtingų techninių sprendimų, „miestui sutaupė 600 000 eurų”.

Projektas rengtas pagal skandinavų patirtį –  ir su jais konsultuojantis, ir patiems architektams aplankius keletą panašių Skandinavijos šalyse prie vandens šiuolaikiškai įrengtų parkų. Todėl viliamasi, kad atnaujintas skveras Klaipėdoje taps miestiečių mėgiama laisvalaikio praleidimo vieta visais metų laikais, kaip, pavyzdžiui, atsitiko Danijos uoste Orhuse.

„ICS projectus group” vizualizacija

Pristatymo metu pateiktose vizualizacijose skveras po rekonstrukcijos išties atrodo gana įspūdingai: be išvardintų objektų, daug vietos naujosiose erdvėse skiriama vaikams – jų lauks net keli interaktyvūs žaidimai, modernus, įvairaus amžiaus mažiesiems skirtas stacionarus batutas, riedlentininkų parkas. Akcentuota, jog apdailai bus naudojamos tik natūralios medžiagos, daug dėmesio bus skirta vaikų saugumui užtikrinti, todėl pačiame skvere dviratininkai bus nepageidaujami, jiems paliktas skvero pašonėje einantis dviračių takas.

„ISC projectus group” vizualizacija

Atnaujintame skvere turėtų atsirasti ir dvi kavinukės, vieną iš kurių dengtų originalių vytelių karkasas.

Žadama, kad naujosios erdvės skendės žalumoje: iš dabartinio skvero numatyta pašalinti tik 16 senų medžių, užtat naujų bus pasodinta net 56, o du bus perkelti. Be to, čia dar turėtų atsirasti 91 naujas krūmas, bus pasodinta 620 metrų gyvatvorės ir 100 kv. m. gėlynų.

Pagal istorikų pateiktas rekomendacijas skvere bus originaliai pažymėtos keturios Lietuvos šimtmečiui skirtos vietos, o krantinėje atsiras karo laivo „Antanas Smetona” atminimui skirtas knechtas.

„ICS projectus group” vizualizacija

A. Aljošius tik apgailestavo, jog savivaldybės atstovai atmetė jų pasiūlymą tuoj už arkos pasodinti siauralapius ąžuoliukus, kurie, projektuotojų nuomone, būtų suteikę šiai vietai daugiau jaukumo, tačiau kartu ir dėkojo tiems patiems valdininkams už esą jų pateiktas naudingas, geranoriškas pastabas.

Architektų bendrovės direktoriaus teigimu, susitikimai su bendruomenių atstovais skirti tam, kad būtų išklausyti jų pasiūlymai ir pagal galimybes į juos būtų atsižvelgta. Už vertingas pastabas A. Aljošius dėkojo susirinkusiems ir žadėjo dar vieną panašų projektuotojų susitikimą su klaipėdiečiais surengti spalio mėnesį.

„ICS projectus group” vizualizacija

9 Comments

  1. ---

    Įdomu, tobulins paminklą Donelaičiui, už jo nugaros numatyta plokštė su tekstu, nuims akmenis ties Liepų gatve, matomai, pakeis kinišku akmeniu, betono trinkelėmis, žinoma, architekto P. Šadausko nuomonė neįdomi. O jis aikštę specialiai klojo stambiomis betono plokštėmis, įdomius antivandalinius šviestuvus buvo sukūręs. Gal 40 metų be jokio remonto išsilaikė, kol išsiklaipė takų plokštės, supuvo suoliukai. Vertėjo restauruoti architekto P. Šadausko ir skulptoriaus P. Deltuvos neblogai sutvarkytą aikštę, pekeisti kai kurias pernelyg pakrypusias liepas ir tiek, o dabar keičia, kad keistų, be jokios pagarbos istoriniam palikimui.
    Kam toje aikštėje konteinerinė kavinė su tualetu, kad konkuruotu su „Liepžiedžiu”? Iš kitos pusės, pažiūrėsime pamatysime, gal rezultatas bus geresnis nei Vydūno aikštė, gal blogesnis.

    Reply
    • danes g gyventojas

      vaziuok i Rusija ir gyvenk savo sovietmety

    • Palmira Martinkienė

      Jūs sumaišėte vietas- čia ne Donelaičio aikštė 🙂

  2. petriukas

    Ačiū pirmam komentatoriui už nuorodą į ankstesnių architektų darbą, kad galima būtų palyginti . Mano galva šis darbas ženkliai profesionalesnis – dvelkia ramybe, ne tokios rėkiančios spalvos, labiau artima dūšiai. Vizualizacijos atrodo neblogai, tačiau norėtųsi taipogi vaizdo įrašo o ne padrikų nuotraukų, kad susidaryti bendrą aiškesnį vaizdą. Šaunuoliai, tik suoliukų daugiau pridėkit, kad daugiau žmonių galėtų prisėdę visu tuo grožiu pasigrožėt:)

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Vaizdo įrašo kol kas negavome – kai tik gausime, būtinai pasidalinsime

  3. Sena Niurzga

    Ruošiausi baisiai trolinti bet patapau maloniai nustebinta. Žaviuosi.. Štai kaip talentingi žmonės gali padaryti projektą! Pavyzdys visoms iki šiol buvusioms pigybėms ir biezdariams adm. valdžiuku saviškiams. Bet..Komentatorė Marija teisi + ,,pažiūrėsim kai dugną dėsim”. Ar nebus taip kaip su baseinu kur laukėm tikro gero dalyko, o sulaukėm kišeninės, niūrios dėžės

    Reply
  4. Marija

    Susitikimo metu su architektu buvo duotos kelios pastabos. Kelios jų skirtos miesto savivaldybei: Kodėl į projektą neįtraukiami kraštotvarkininkai, urboristai, dendrologai. Pasigendama išsamesnė esamų augalų analizės ir būsimų pasiūlos. Pagal gerąja vakarų Europos praktiką taip turėtų būti. Kodėl nebuvo atlikta visuomenės apklausa ką norėtų matyti šiame skvere? Kodėl šis skveras yra projektuojamas atskirai nuo Bastionų tilto, Atgimomo aikštės projektų. Turėtų būti sintezė tarp šių darbų. Tik taip galima visuma ir dermė. Yra žmonių pasigendančių senosios iki karinės Klaipėdos akcentų, kaip senoji vila, kurios pamatai yra Danės skvere.

    Reply
  5. C7

    Nu va kitas reikalas. Projektuotojai pasakoja apie išsaugomus senus ir naujus medžius, naujas gyvatvores, senojo miesto paveldo išsaugojimą. Plius taupoma pinigų.
    Norisi tikėti, kad toks projektas pradės patikti visoms pusėms.

    Reply
  6. Nojus

    Tikrai gražu, pakeitimai džiugina. Norisi, jog kliūčių neliktų jokių ir būtų pradedama pertvarka. Gal kam įdomu, siūlau pažiūrėti pirminį siūlytą ankstesnių architektų darbą:
    https://www.youtube.com/watch?v=iCz70_dPMXo&t=155s

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This