Padėjo pagrindą naujam sporto objektui

Miestas, Svarbu

Po ilgokų diskusijų, dėl kurių prireikė ir atskirto Liberalų sąjūdžio frakcijos pasitarimo, miesto Taryba ketvirtadienį visgi pritarė sprendimui pradėti procedūrą dėl koncesininko, kuris imtųsi nebeeksploatuojamos II vandenvietės teritorijoje Paryžiaus komunos gatvėje statyti ir 23 metus eksploatuoti  didžiulį sporto kompleksą, vadinamą sporto aikštelių baze (SAB).

Prieš prasidedant posėdžiui norėdami priminti tokio objekto svarbą prie Savivaldybės būriavosi dviejų Klaipėdos ledo ritulio mokyklų treneriai ir jų auklėtinių tėvai. Patys jaunieji ritulininkai prie Savivaldybės durų surengė „treniruotę”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sporto visuomenė labai laukia

Sprendimo projektą politikams pristatęs Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis priminė, kad svarstymai dėl tokio objekto statybos bus pradėti jau prieš dvejus metus, buvo apklausti ir įvairių sporto šakų atstovai, kurie patvirtino tokio objekto poreikį. E. Simokaitis priminė ir tai, kad turės būti griaunama sporto salė Pilies g. 2A, dviračių trekas yra nerentabilus išlaikyti, „Neptūno” sporto salė esą irgi kelia klausimų, o „Akropolio” ledo arena nėra tinkama sportuoti.

Kad toks objektas būtų itin reikalingas sakė ir prie Savivaldybės su vaikais atėjęs Klaipėdos žiemos sporto šakų asociacijos pirmininkas, ledo ritulio treneris Algis Poškis.

„Kol buvo ledo arena Šilutės plente, nors ji ir buvo nespecializuota, be dušų, vis tiek džiaugėmės, kad nors ką turėjome. O „Akropolyje” mes neturime net ir tokių galimybių. Jeigu atvažiuoja profesionalios komandos, jos negali net treniruočių normalių turėti – paleidžia smūgį ir dūžta stiklas. O stiklai ten 300-400 eurų kainuoja. Mes treniruočių metu negalime ir vartų į priešingas puses pasistatyti. Dalyvaujame Latvijos čempionatuose, tai ten praktiškai kiekviename kaimelyje yra ledo arena. Čia net neturi kilti klausimų dėl tokio sprendimo, nes sarmata paprasčiausiai yra. Mes turime vien vaikų apie 250, dar devynios komandos suaugusiųjų yra”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė A. Poškis.

Numatoma, kad sporto komplekse būtų įrengtos dvi rankinio, salės futbolo, teniso, tinklinio, badmintono, krepšinio transformuojamos erdvės; dvi ledo ritulio, dailiojo čiuožimo, greitojo čiuožimo aikštes; penkios skvošo aikštelės; dvi akmenslydžio aikštės bei komercinės ir administracinės patalpos.

Preliminariai skaičiuojama, kad į tokį objektą verslas turėtų investuoti apie 11,6 mln. eurų. Savivaldybė savo ruožtu įsipareigotų kasmet nusipirkti paslaugų už 821 tūkst. eurų. Taip iš viso per 23 metus investuotojui būtų sumokėta 18,88 mln. eurų. Pasibaigus sutarčiai objektas pereitų Savivaldybės nuosavybėn.

Nesutarė ir partiečiai

Dar svarstant ši klausimą komitetuose išryškėjo takoskyra tarp politikų – du komitetai pritarė sprendimo projektui. du – ne. Diskusijos įsilingavo ir Tarybos posėdžio metu.

„Pateikiamas galutinis variantas be jokių alternatyvų, dėl kurių paprastai Kolegija apsisprendžia. Kodėl dabar toks faktas – kad arba palaikai, arba priešas.  Kas šiandien gali pasakyti, kad po 10 metų turėsime tiek pinigų visiems projektams finansuoti, kurie suplanuoti? Ar tikrai mes susiskaičiuojame pinigus? Pasigendu strateginio mąstymo”, – teigė liberalas vicemeras Artūras Šulcas.

E. Simokaitis savo ruožtu sakė, kad Savivaldybei būtų sunku atrasti statyboms beveik 12 mln. litų, be to, nėra nei tokio objekto statybos, nei valdymo patirties. Nuomos variantas irgi atkrenta, tad esą lieka tik koncesija. Kartu jis akcentavo, kad metinė suma, kurią tektų mokėti koncesininkui yra tik preliminari, ji, kaip ir 140 Savivaldybei SAB skiriamų valandų kiekis būtų varžybų objektas koncesijos konkurso metu – konkursą laimėtų pasiūlęs geresnes sąlygas.

Konservatoriui Arūnui Barbšiui pasiteiravus už ką būtų mokami papildomi 7 milijonai, E. Simokaitis priminė, kad koncesininkui tektų rūpintis ne tik SAB statybomis, bet išlaikymu, priežiūra.

Tuo metu liberalas Arvydas Cesiulis teiravosi, ar ne bus taip, kaip baseino atveju, kai tik atsirado tik vienas potencialus koncesininkas.

„Dėl sąlygų jau klausė penki, du ar trys tikrai būtų pajėgūs dalyvauti”, – teigė E. Simokaitis.

Socialdemokratė Lilija Petraitienė klausė, „ar mes turime tiek gyventojų, tiek vaikų”, kad užsipildytų ir SAB, ir netoli iškilsianti nauja futbolo mokykla. E. Simokaitis patikino, kad sporto bendruomenės apklausa ir mažėjantis sporto bazių skaičius rodo, jog poreikis tikrai bus.

„Nesu prieš šią areną, bet diskusija vyksta dėl sprendimo kokybės. Turime subalansuoti srautus, juk pritarėme ir futbolo stadiono statybai. Investicinis projektas turėjo būti pateiktas kolegijai”, – teigė vicemerė, liberalė Judita Simonavičiūtė.

Tuo metu jos partijos kolega Vygantas Vareikis teigė, jos reikia žiūrėti į ateitį.

„Visa eilė sporto infrastruktūros objektų yra pasenusi. Juk turime pavyzdį – naujame baseine perkamos paslaugos yra dvigubai pigesnės nei „Gintaro”. Kol kas su koncesija juk nėra jokių problemų Klaipėdoje”, – akcentavo jis.

Esant tokioms skirtingoms nuomonėms Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Vaida Žvikienė paprašė pertraukos, po kurios buvo paskelbta, kad frakcija pritaria sprendimui, bet Kolegijai Savivaldybės  administracijos direktorius turės pristatyti analizę dėl visų sporto bazių.

Pirmiausia buvo balsuojama dėl to, ar atidėti šio klausimo svarstymą. Už tai pasisakė visa frakcija „Puteikis Plius”, konservatoriai A. Barbšys, Tomas Meškinis ir liberalė J. Simonavičiūtė. Meras Vytautas Grubliauskas ir A. Šulcas susilaikė, o 16 Tarybos narių pasisakė prieš atidėjimą.

Vykstant balsavimui dėl sprendimo projekto jį jau palaikė 19 politikų, niekas nebalsavo prieš, susilaikė frakcija „Puteikis Plius” ir abu posėdyje dalyvavę konservatoriai.

Toliau įgyvendinant šį projektą Tarybai dar turės būti pateiktas koncesijos sutarties projektas. Tai bus pirmas tokios koncesijos atvejis Klaipėdoje, kai konkursą laimėjusiai įmonei būtų pavestas ir projektavimas, ir statyba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This