Šventosios uostas perduotas Palangos savivaldybei

Uostas ir jūra

Penktadienį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija Šventosios uosto valdymą oficialiai perdavė Palangos miesto savivaldybei.

Pastarosios meras Šarūnas Vaitkus tikina, kad pirmasis uosto atgaivinimo etapas – pritaikymas žvejams – bus įgyvendintas „greitai”.

Šventosios uosto perdavimo sutartį pasirašė Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Yra padaryta techninė dokumentacija, išimti statybos leidimai.  Techninė dokumentacija negali atsigulti į stalčius ir gulėti, nes išleistas ne vienas milijonas valstybės lėšų. Savivaldybė bus įrankis. Ji ryžosi sunkiai užduočiai sutelkti visas institucijas ir bendrom pajėgom įgyvendinti uosto atstatymą etapais. Pirmas etapas – infrastruktūra žvejams. Latvija Papėje nori pasistatyti naują pramoginį uostą, būtų nesuprantama, jei kaimynai aplenktų. Mes turime iki lapkričio pateikti paraišką Žemės ūkio ministerijai ir tikėsimės, kad ta paraiška bus įvertinta ir mes gausime finansavimą”, – sakė Š. Vaitkus.

Uostu turės rūpintis jau įsteigta savivaldybės įmonė Šventosios jūrų uosto direkcija. Joje dabar esą bus minimalus darbuotojų skaičius, kurie rūpinsis ir finansavimo paieška. Pasak mero, brangiausias etapas – molo statybos bus įgyvendinamos vėliau.

„Kalbamės su Aplinkos ministerija, ieškome per Europos Sąjungą, nes tai yra ir įrenginys aplinkai, kuris sustabdo smėlio plitimą į šiaurę, į Latviją. Tai aplinkosauginis projektas. Ir su ministru pirmininku kalbėjome, kad Savivaldybė nebus palikta viena lauke. Susisiekimo ministerija galėtų nutiesti kelius”, – sakė Palangos meras.

Iki šiol Šventosios uostą valdžiusi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija yra parengusi Šventosios uosto atstatymo projektą ir buvo pateikusi paraišką ES paramai gauti. Tačiau Europos Komisija (EK) atsisakė skirti lėšų uostui atstatyti. EK pateikė išvadą, kad šio uosto paskirtis – rekreacinė, o ne pramoninė ar krovininė, todėl ES investicijos iš transporto sektoriui numatyto finansavimo negalimos. Tad buvo nuspręsta Šventosios uosto valdymą perduoti Palangos miesto savivaldybei, nes tada finansavimo galimybės uosto atstatymo darbams yra didesnės.

Juozo Mažono nuotr.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pažadėjo, kad Uosto direkcija visada bus partneris, galintis padėti „iš techninės pusės”.

Jis prisiminė, kad dar dirbamas Susisiekimo ministerijoje buvo radęs dokumentus, kurie liudijo, kad vieną kartą Šventosios uostas jau buvo perduotas Palangos savivaldybei, bet po mėnesio buvo grąžintas atgal.

Šventosios uosto išorinė akvatorija užima 209,6 ha, o bendras vidinės akvatorijos ir žemės plotas – daugiau kaip 16 ha. Palangos miesto savivaldybei perduotos valdyti, naudoti valstybei nuosavybės teise priklausančios krantinės, ilgalaikis materialusis turtas (techninė dokumentacija, galimybių studija ir koncepcija įvertintos 2,48 mln. eurų) bei ten esantis nekilnojamasis turtas, tarp kurio – ir 21 namelis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This