Vertikalaus šokio spektaklis – laivų statykloje

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šį šeštadienį, spalio 6-osios vakarą, Klaipėdoje vyks neįprastas renginys neįprastoje vietoje. Uždarame Vakarų Baltijos laivų statyklos elinge, ant jo 27 metrų aukščio vartų šokėjai Inga Briazkalovaitė ir Aurelijus Liškauskas kartu su šokių mokykla „Coda“ klaipėdiečiams pristatys vertikalų šokio spektaklį „Giedanti Vydūno upė”, skirtą Vydūno 150-osioms gimimo metinėms.

Antradienio rytą spektaklio repeticiją galėjo išvysti ir žurnalistai. Po jos ant žemės nusileidę šokėjai akcentavo, kad šeštadienio vakarą vaizdas skirsis kardinaliai – bus projekcijos, skambės ir muzika (ją sukūrė Kristijonas Lučinskas, garso takelį papildys grupės DRIEZHAS gyvai atliekamos kompozicijos).

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Erdvė prilipo visiems”

„N kartų jau esu sakiusi – iš tiktųjų mes turime tą baimės jausmą, visi galvoja, kad mes esame išprotėję ir lipame, mums nusispjauti, kiekvieną kartą, kol pasikabini, kol sutvarkai smegenis, jog iš tiesų esi saugi, su savimi tikrai reikia susitvarkyti”, – tik nusileidusi nuo lynų žurnalistams sakė I. Briazkalovaitė.

A. Liškauskas sakė visada svajojęs apie tokią nuostabią erdvę, kurioje norisi žiūrėti į kiekvieną daiktą ir jautiesi lyg kitoje atmosferoje.

„Čia labai geras kontrastas. Mes tokie švarūs atrodome, o tuos vartus tiesiog valome. Nebeturėjom ką mieste valyti, tai atėjome čia, jie aukštalipių neturi”, – juokavo šokėjas.

„Šita erdvė mums labai prilipo – pradedant nuo scenarijaus, idėjų autorių iki pačių atlikėjų. Ji mums ir idėjiškai tokia savotiška. Man Vydūnas yra savotiškas filosofinis Nojaus laivas, o čia – laivų statykla ir viskas labai susisieja”, – sakė režisierė Rūta Bunikytė.

Scenarijaus autorė Sondra Simana sakė, kad jai asmeniškai įdomi Vydūno tema, nes ji priklauso tai kartai, kuri susiformavo dar iki Sąjūdžio ir užaugo su Vydūnu.

„Scenarijus nėra abstraktus, nes spektaklis su projekcijomis ir iškart turi strateguoti visus kampus. Turėjau pagrįsti vyro ir moters simboliką. Atsispyriau nuo idėjos autorės Kristinos Norvilės sugalvoto pavadinimo. Man atrodo, kad vydūniškai tai yra labai teisingas sprendimas. Visos Vydūno dramos buvo pastatytos atvirai erdvei. Vydūniškai, strategiškai labai atitinka ir aukštis, ir atvirumas visas Rambyno kalno vizijas”, – sakė S. Simana.

Praėjusiais metais šokėjai kartu su olandų trupe „Bencha Theatre“ ant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro fasado buvo pristatę unikalų vertikalaus šokio spektaklį „Kalbantis bokštas“, kurį stebėjo per 2 tūkst. žmonių. Po pasirodymo ant Muzikinio teatro fasado, kartu su minėta olandų trupe klaipėdiečiai pristatė vertikalaus šokio spektaklį Indijoje. Ateinančių metų planuose, jei pavyks viską suderinti, – šokio spektaklis ant „Klaipėdos energijos” kamino šalia Dangės.

Atviri menui

„Sprendimą buvo priimti nesudėtinga, nes šiuo projektu mes įgyvendiname miesto idėją gamybinę teritoriją paversti konversine, kurioje derėtų verslas, gamyba, galėtų ateiti miestiečiai ir pasidžiaugti, pasigėrėti vaizdais. Manau, kad šiuo projektu mes padarėme tokį žingsnį – į gamybines erdves įsileidome meną, kad žmonės galėtų pamatyti, jog ir tokiose erdvėse gali vykti tokio pobūdžio projektai. Jei ateityje bus tokių pasiūlymų, mes tikrai esame atviri”, – sakė statyklą valdančios Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupės vadovas Arnoldas Šileika.

Jis pripažino, kad toks sprendimas šiek tiek sukelia nepatogumų gamybose procesams, nes yra „planai, užduotys, terminai, užsakovai”, bet buvo pasistengta viską suderinti. Juolab kad ir čia, ir VLG jau buvo filmuota kino juosta „Lošėjas”. Apie 20 minučių trunkančio spektaklio metu gamyba bus sustabdyta.

Pasak A. Šileikos, elingas, kuriame vyks šokio spektaklis, yra unikali vieta, kur vyksta baigiamasi laivo surinkimo etapas.

„Čia pilnai surenkamas laivo korpusas, jis pilnai įrengiamas, paruošiamas nuleidimui į vandenį. Visai neseniai buvo nuleistas vienos Vokietijos kompanijos užsakymu pastatytas pakrančių apsaugos laivas”, – sakė VLG vadovas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”50591,50592,50593,50594,50595,50596,50597,50598,50599,50600,50601,50602,50603,50604,50605,50606,50607″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Statys elektrinį keltą

Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupei priklausanti Vakarų Baltijos laivų statykla (VBLS) pasirašė sutartį su Norvegijos bendrove „Torghatten Nord AS“ ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This