Atgimimo aikštė: patenkinti ne visi

Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Paklausyti penktadienio vakare vykusio viešo Atgimimo aikštės sutvarkymo projekto pristatymo susirinko beveik pilna žmonių Klaipėdos savivaldybės posėdžių salė. Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ypač apsidžiaugė, tarp atėjusiųjų pamatęs daug jaunimo, nes, sakė, jam Atgimimo aikštės pavadinimas asocijuojasi su jaunyste, nors čia pat pridūrė, kad ji bus skirta visiems klaipėdiečiams.

Tam pritarė ir bendrovės „Cloud architektai” direktorius, aikštės projekto autorius Antanas Dagelis, teigęs, jog „pagrindinė mintis buvo aikštę padaryti kuo labiau prieinamą visuomenei”.

Tačiau dalis atėjusiųjų projektu sužavėti neliko: vieniems kliuvo požeminė automobilių aikštelė, kitiems norėjosi labiau reprezentacinės erdvės, treti stebėjosi, kad nežinoma, kiek kainuos aikštę prižiūrėti ir kt.

Atgimimo aikštės maketas. Palmiros Mart nuotr.

Architektas neužtruko, pristatymas būsimos aikštės viziją ir vardijo jau ne kartą „Atviroje Klaipėdoje” aprašytus pagrindinius jos akcentus: aikštės vidury atsiras dangaus veidrodis – 1 cm storio poliruoto plieno skliautas, kuriame bus išgraviruotas senųjų miesto įtvirtinimų žemėlapis; aikštės grindinys šiuolaikinių technologijų pagalba bus apšviestas taip, kaip 1990 metų kovo 11 d. virš Klaipėdos miesto danguje buvo išsidėsčiusios žvaigždės; antrasis aikštės apšvietimas irgi bus modernus, sudarytas iš vertikalių šviestuvų-stulpelių; aikštėje atsiras keturios želdynų zonos, išsaugant 9 senuosius vertingus brandžius medžius, bet iškertant beržus; čia bus du fontanai, vienas iš kurių imituos ankstyvo ryto rūką, o kitas bus tradicinis, panašus į šiuo metu populiarius daugelyje Europos miestų – su iš grindinio „iššokančiomis” įvairaus aukščio vandens srovėmis; grindinio plytelių pagalba bus įprasminta buvusi Biržos gatvė, o šiaurinėje aikštės pusėje bus įrengta požeminė apie 160 vietų automobilių saugykla, iš kurios bus galima patekti tiesiai į Klaipėdos muzikinį teatrą.

Daugiausia pastabų ir nepasitenkinimo tarp susirinkusiųjų ir sukėlė ši automobilių aikštelė, nors ne kartą buvo priminta, jog tai esanti viena iš išsiderėtų sąlygų, kuriai pritarė ir miesto Taryba, kad muzikinis teatras liktų miesto centre: 100 vietų parkingo bus skirta šiam teatrui, o kai nevyks spektakliai, čia savo automobilius esą galės statyti ir visi kiti miestiečiai.

Kuo buvo nepatenkinti klaipėdiečiai?

Tarp susirinkusiųjų į viešą Atgimimo aikštės pristatymą atėjo nemažai ir jaunimo. Palmiros Mart nuotr.

Daugiausia pastabų ne tiek projektuotojui, kiek savivaldybės administracijai turėjo miesto tarybos narė Nina Puteikienė, teigusi esą 2015 metais ir miesto Taryba, ir visuomenė pritarė aikštės projektui be jokių požeminių garažų. Jos teigimu, automobilių atsiradimas miesto centre prieštarauja ką tik patvirtintiems darnaus judumo principams.

„Istoriniai miesto centrai turi būti skirti visuomeninam transportui, dviračiams, taksi”, – sakė N. Puteikienė, raginusi stabdyti šio aikštės projekto įgyvendinimą. Jai vėliau pritarė ir žaliųjų atstovė, ir  visuomenininkė Ligita Girskienė, nepatenkinta, kad esą per mažai miesto gyventojų buvo apklausta dėl šio projekto.

Klaipėdietis Mindaugas Karalius pageidavo Atgimimo aikštę matyti ne kaip pramoginę, o kaip reprezentacinę, skirtą „visuomenei ir politikai’, Vytautas Lupeika pasigedo joje svarbiausių miesto istorijos, Sąjūdžio įprasminimo akcentų, jam taip pat nepatiko, kodėl klaipėdiečiams skirtą aikštę projektuoja vilniečiai architektai.

Buvo išsakyta nuogąstavimų, kad, įrengus požeminę aikštelę, bus sunaikinti vertingi senųjų čia buvusių pastatų pamatai, dėl ko ateity būtų neįmanoma, esant poreikiui, atstatyti buvusio paveldo ir kt. Jauna mergina stebėjosi, kaip iki šiol nežinomi tokios sudėtingos aikštės priežiūros kaštai, o Lietuvos verslo kolegijos studentas klausė, ar požeminėje aikštelėje automobiliai nenukentės nuo po stipraus lietaus išsiliejusios Dangės. Buvo atsakyta, kad tam yra projektuojama speciali siurblinė.

Visgi į kito jaunuolio klausimą, ar kaip nors bus pažymėtas sovietmečiu šioje aikštėje susideginusio jauno žmogaus atminimas, konkretaus atsakymo nesulaukta, nors prieš tai A. Dagelis, reaguodamas į V. Lupeikos kritiką, teigė, kad dabartinis aikštės projektas nedraudžia ateity kokiu nors būdu joje pažymėti ir svarbių datų ar žmonių atminimo. Jis pateikė Vilniaus Lukiškių aikštės pavyzdį, kai Nepriklausomybės 100-mečiui skirtas monumentas buvo projektuojamas po jau atliktos aikštės rekonstrukcijos.

Viešo Atgimimo aikštės projekto svarstymo renginys buvo protokoluojamas ir daromas jo įrašas, tad pažadėta, jį perklausius, į vietoje neatsakytus didesnės apimties klausimus atsakyti raštu.

Kaip anksčiau „Atvirai Klaipėdai” buvo minėjusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė, po visuomenei viešai pristatyto projekto, prieš skelbiant aikštės rangos darbų konkursą, jį dar turės įvertinti ekspertai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

12 Comments

  1. Katastrofa... Visiškas nonsensas...

    Pristatinėjant fragmentais galimai formuojama gyventojus klaidinanti informacija. Turėtų būti griežta tvarka ir pristatomas visas kompleksas, viso kvartalo projektas o ne atskiri detalieji planai, kurie kaip matyti, nedera vieni su kitais, nes akivaizdžiai matosi kad tai ką pateikia vieni, prieštarauja kitiems. Pristatymas vyko be miesto savivaldybės architekto. Taip pat nebuvo nešališkumo principu pakviestų profesionalių specialistų, architektų, teisininkų, kurie turėjo situaciją įvertinti adekvačiai, konkrečiai ir tiksliai. Šiuo atveju turgaus lygio pristatymas.
    Apskritai Atgimimo aikštė neturėtų būti naudojama kaip Muzikinio vaiduoklio putplasčio renovacijos šiukšliadėžės imitacijos projekto įkaitas su nurodymu įkurti muzikinio teatrui parkavimo sistemą. Tai ne Atgimimo aikštė, o Parkavimo aikštė. Beje Danės gatvės platinimas paverčiant ją automagistrale, pašalinant visus medžius dėl Bastionų tilto statybos ir vėl projektas neadekvatus. Dangės skvere kuriant poilsio zoną šalia gatvės platinimo eismo didinimo, ar kas nors įsivaizduoja poilsį tokioje situacijoje? Vargu. Pagrindinė Klaipėdos miesto vieta pasmerkta sudarkymui. O galėtų būti atvirkščiai, pati idealiausia miesto vieta prie upės, kuri yra neįkainojamas turtas ir vertybė didelių brandžių tikrų medžių apsuptyje, bet ir jie pasmerkti sunaikinimui, nes reikia kuo daugiau betono ir gelžbetonio bei putplasčio, čia tai vertybių vertybės…

    Reply
  2. Negražu

    Šis objektas įeina į Visuomenės svarbaus objetkų sąrašą. Dėl jo visuomenė diskutuoja jau nuo 2011 m. Tad vis gi įdomu – kodėl neoliberalai, žinodami, kad miestiečiams yra svarbi ši aikštė pasirinko tokį kelią ? Juk galėjo pasirinkti kitą – paviešinti architektūrinį konkursą, kad mistiečiai, o ne neoliberalai patyliukais pasirinktų jiems tinkamą projektą. Dabar gi pateikiamas vienas iš jų. Negražu taip elgtis. Pamirštate kieno esate išlaikytiniai.

    Reply
  3. Nojus

    Tikrai nesu šio pertvarkos projekto šalininkas, norėjosi platesnės diskusijos, bet jei liberalai su liberaliukais taip forsuoja darbus čia, tebūnie, už keliolikos metų bus galima aikštę pertvarkyti, gaila tik taip skubiai įsisauvinimų mūsų pinigų.

    Reply
    • Nebereikia

      Tai kad diskusijos dėl tos aikštės tęsiasi nuo 2011 m., kiek dar galima svarstyti, visiems vis tiek neįtiksi! Greičiau tvarkytų, ko tiek tempia, ar laukia Lenino sugrįžtant?

  4. Algirdas

    Universaliai Atgimimo aikštei -ne, naujai mokyklai šiaurinėje dalyje -ne, Bastionų tiltui -ne, naujam stadionui -ne, sporto kompleksui – ne ,naujai poliklinikai – ne , išoriniam uostui – ne, Pamario gatvės rekonstrukcijai – ne, miesto biudžetui -prieš ir t.t. … toks etatinių protestuotojų grupelės ir vienos miesto tarybos narės indėlis gražinant mūsų mylimą Klaipėdą.
    Ar tikrai jie rūpinasi miesto ateitimi?

    Reply
  5. Nekantriai

    Laukiu kol atnaujins, nusibodo tos pelargonijos ir klaikus laivelis!

    Reply
    • pats tu

      klaikus

  6. J

    Nesuprantu tų puteikistų ir co. Kuo jiem b**t trukdo ta požeminė aikštelė? Visuose miestuose tokios yra centre, kad žmonės atvykę galėtų kur palikt mašinas. Dar už parkingą mokės pinigus, iš kurių miestas po to išlaiko tas puteikienes. „Esant poreikiui” atstatyt kažkokius prieš karą buvusius pastatus, nu tai čia jau išvis ppezalai – nei kas atstatinės, nei ką. Be to, visa aikštė būtų užgriozdinta.

    Reply
    • Pardon,

      bet kai buvo kažkada pristatyti 4 Atgimimo aikštės projektai, tai net keliuose iš jų buvo numatyta tokie virsmai, kad ,,..visa aikštė būtų užgriozdinta”. Tik ne istorinio paveldo statiniais o šiuolaikiniais pigiais betono- stiklo dariniais be jokios estetinės išliekamosis vertės. Nebuvote-nematėte? Vistik daugelis klaipėdiečių, kurių širdyse dega senoji Klaipėdos dvasia ir rusena pasididžiavimas miesto istorija, nepraranda vilties sulaukti ATA Žalio tipo miesto viršaičio. Kuris bus širdim ir siela už senosios Klaipėdos architektūros, kaip tikrojo miesto veido, gaivinimą. O kol kas reikia stabdyti virsmus po kurių viskas bus prarasta negryžtamai. Ačiū entuziastams.

  7. Mintys

    Man tai gražu ir labai originalu. Nė vienas kitas miestas neturi tokios aikštės! O tam tikrai visuomenės daliai, nuolat panirusiai į negatyvias mintis jokios naujovės nepatinka ir nepatiks, nėra čia ko stebėtis….

    Reply
  8. To stepas

    Net straipsnio neskaitet, jei klausiat kokie atsikisimai – ten apsvietimas grindinyje imituojantis zvaigzdynu issidestyma.

    Reply
  9. Stepas

    Kas ten ant tos dangos per išsikišimai? Ar jie netrukdys tėvams su vežimėliu ar neįgaliesiems ratukuose judėti šioje aikštėje? Juoda danga? Kur jūs matėt pagrindinę miesto aikštę su juoda danga.. Spėju šį projektą liberalai nori greičiau prastumti, nes bus pastatyta požėminė automobilių stovėjimo aikštelė. Nesuprantu kodėl miesto valdžia viską daro prieš pačio miestiečio valią..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This