Unikalią trispalvę padovanos Lietuvai

Kultūra, Svarbu

Artūras Maslak
2018-10-11

Komentarų: 1

Lietuvių kilmės amerikietis Henris Gaidis, kurio dėka nuo šių metų vasario Lietuvos jūrų muziejuje eksponuojama unikali trispalvė – vienintelio tarpukario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava – žada ne tik ją, bet ir visą savo kolekciją padovanoti Lietuvai.

Lietuvos jūrų muziejuje ketvirtadienį lankęsis H. Gaidis džiaugėsi dideliu jam rodomu dėmesiu.

Buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas Henris Gaidis su laivo „Prezidentas Smetona” kapitonu Povilu Labanausku susipažino lankydamasis knygos „Lietuvių tautos istorija“ autoriaus, JAV lietuvių visuomenės veikėjo Konstantino Rudamino Jurgėlos namuose. Artūro Maslak nuotr.

Žinia, muziejuje dabar eksponuojama trispalvė yra galbūt net vienintelė tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, neatitekusi sovietams. 1940 m. liepos pabaigoje laive „Prezidentas Smetona“, tuomet jau pervadintame „Pirmūnu“, pradėjus šeimininkauti sovietinei įgulai, trys jo karininkai – laivo vadas Povilas Labanauskas, Vytautas Kuizinas ir Ričardas Bernardas Nakas – nedidele karinėms jūrų pajėgoms priklausiusia jachta išplaukė iš Šventosios uosto į Klaipėdą, kur buvo internuoti. Su savimi jie pasiėmė ir laivo trispalvę. Muziejaus istoriko Romualdo Adomavičiaus nuomone, pasiimtoji vėliava, ko gero, buvo atsarginė. Tokio tipo trispalvės buvo pagrindinės ir keltos tuomet, kai laivas būdavo prisišvartavęs prie kranto.

Buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas H. Gaidis pasakojo, kad su P. Labanausku susipažino lankydamasis knygos „Lietuvių tautos istorija“ (1948 m.) autoriaus, JAV lietuvių visuomenės veikėjo Konstantino Rudamino Jurgėlos namuose, kur nuolat vykdavo skaityti šios knygos ir klausytis pačio autoriaus pasakojimų. Čia gyveno ir P. Labanauskas, kurį jam pristatė namo šeimininkas.

Jaunajam H. Gaidžiui buvo labai  įdomu išgirsti apie Lietuvą iš karinio laivo kapitono. Taip jiedu ir susipažino. Vėliau P. Labanauskas su seserimi išsikraustė, paliko visą savo sukauptą kolekciją ir iš Lietuvos atsivežtus daiktus H. Gaidžio garaže.

Kartą H. Gaidis, žvalgydamasis ginklų parodoje, pamatė prekiautoją, turėjusį trispalvę, gulėjusią medinėje dėžėje, po stalu. Jis įtarė, kad tai gali būti jo bičiulio laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava. Tačiau jau buvo išleidęs didžiąją dalį pinigų kitiems pirkiniams. Jis paklausė kainos ir greitai sėdo į automobilį bei nurūko pasiimti pinigų. Tačiau grįžus vėliava jau buvo parduota. Trejus metus H. Gaidis nieko nenutuokė apie jos likimą, kol jo draugas, lankydamasis ginklų parodoje, sužinojo, kad ją turi vokiškų ir nacistinių daiktų kolekcininkas.

H. Gaidis sakė nežinantis, kodėl P. Labanauskas neteko šios vėliavos.

„Tai jau mano šeštasis vizitas Lietuvoje, pirmą kartą čia lankiausi 1992-aisiais. Lietuva, mums, Amerikos lietuviams atrodė kaip Kamelotas (karalystė iš legendų apie karalių Artūrą – autor. past.). Mes jos nematėme, negalėjome paliesti. Mums atrodė, kad jūs geriausi žmonės pasaulyje. Kad jūs turite gražiausias moteris, geriausią maistą pasaulyje. Atrodė, kad tai – rojus žemėje. Pirmą kartą čia atvykęs pastebėjau, kad visi namai buvo geltoni. Dabar čia pilna spalvų”, – sakė buvęs FTB agentas.

Henri Gaidis. Artūro Maslak nuotr.

Planuojama, kad visa H. Gaidžio kolekcija pasieks Lietuvą kitų metų spalį. Joje yra ir specialiai P. Labanauskui Amerikoje pagamintas kardas su vyčiu, jo medaliai, ženkliukai, uniforma, šaunamieji ginklai su Gediminaičių stulpų ženklu ir kt. H. Gaidis norėtų, kad jo kolekcija, taip pat ir „Prezidento Smetonos” vėliava, būtų eksponuojama vienoje vietoje, o ne išmėtyta po įvairius muziejus. Kolekciją jis žada tiesiog padovanoti, vienintelis pageidavimas – kad prie eksponatų būtų parašytas jo vardas. Ko gero, ji atiteks Lietuvos nacionaliniam muziejui.

1 Comment

  1. Vytas

    Labai puiki žinia. Ačiū.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This