Skandalą sukėlė patys pediatrai?

Svarbu, Sveikata

Viešojoje erdvėje eskaluojama tema, neva Lietuvoje žadama atsisakyti vaikų ligų gydytojų paslaugų, o vaikus gydyti turės šeimos gydytojai, yra tik žurnalistų prarytas jaukas, kurį jiems pamėtėjo patys pediatrai.

Taip teigė vienas iš penktadienį Klaipėdoje vykusio Seimo sveikatos reikalų komiteto išvažiuojamojo posėdžio dalyvių, Seimo vicepirmininkei Irenai Degutienei ėmus piktintis, kad dabartinė valdžia pirminėje sveikatos priežiūros grandyje ketina atsisakyti vaikų ligų gydytojų. Tačiau iš „Atvirai Klaipėdai” atsiųsto Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atsakymo galima suprasti, kad šie gandai nėra iš piršto laužti ir kad palaipsniui pediatrų pirminėje grandyje visgi bus atsisakyta.

northshore.org nuotr.

Pasitarimo dalyvio teigimu, planų atsisakyti pediatrų esą SAM neturi ir projektų ar teisės aktų pakeitimų šioje srityje rengiama nėra. Jis teigė asmeniškai išsiaiškinęs, kad šią antį paskleidė patys vaikų gydytojai, norėdami atkreipti dėmesį į savo problemas, o šias melagingas žinias pasigavo žiniasklaida. „Niekas pediatrų nežada atsisakyti, tokių planų nėra”, – sakė Sveikatos reikalų komiteto išvažiuojamojo posėdžio dalyvis.

„Atviros Klaipėdos” pakalbinta Klaipėdos sveikatos priežiūros centro (buv. 3-osios poliklinikos) vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Angelė Ruzgienė iš dalies patvirtino šią informaciją.

„Ne, iki šios dienos jokio oficialaus rašto iš ministerijos dėl to nesame gavę, bent aš tokio rašto nemačiau”, –  „Atviros Klaipėdos” žurnalistei sakė ji. Medikės teigimu, apie tai tik kalbama, o atsisakyti pediatrų, jos teigimu, būtų nedovanotina klaida.

Paklausta, iš kur tos kalbos atėjo, A. Ruzgienė teigė: „Matomai iš žiniasklaidos, bet tai yra mano asmeninė nuomonė”.

Kartu ji iš dalies patvirtino kitos medikės minėtame posėdyje iškeltą jaunų šeimos gydytojų trūkumo problemą, kuri tiesiogiai siejasi su jiems neva norimomis perduoti pediatrų funkcijomis. A. Ruzgienės teigimu, pas juos per pastaruosius keletą metų jaunų šeimų gydytojų dirbti irgi neatėjo, tačiau esą kituose centruose jų yra.

„Bet nedaug. Šeimos gydytojo darbas yra labai sunkus ir jie (jauni medikai – aut pst.) matomai nelabai nori rinktis”, – sakė Sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja.

Išvažiuojamajame posėdyje dalyvavęs Valstybinės ligonių kasos direktorius Viačeslavas Zaksas teigė, jog jaunų šeimos gydytojų trūkumo problema esanti aktuali ir Vakarų Europos šalyse – jauni gydytojai kažkodėl nesirenka šios specializacijos. Kolegos Austrijoje, kurioje jis neseniai viešėjo, patvirtino, kad ir pas juos šeimos gydytojais irgi dirba daugiausia garbaus amžiaus medikai, o jauniems specialistams šeimos gydytojo darbas neatrodo patrauklus ir jų šalyje labai trūksta. Be to, ir pas juos šeimos gydytojų algos yra mažesnės už kitų sričių medikų. „Nors kur kas didesnės už mūsų šeimos gydytojų”, – pridūrė V. Zaksas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atsakymas

Sveikatos apsaugos ministerija nori atkreipti dėmesį, kad dabartinė SAM vadovybė nepriėmė jokių sprendimų, kurie užkirstų kelią šiuo metu poliklinikose dirbantiems vaikų ligų gydytojams ir toliau dirbti. Neabejojame, kad šiuo metu pirminėje grandyje dirbantys vaikų ligų gydytojai yra puikūs specialistai, kurie myli vaikus ir mokėsi būtent šios specialybės, tad gali suteikti kuo puikiausias paslaugas. Vis tik jau nuo Nepriklausomybės atgavimo buvo pasirinkta tokia kryptis, kad būtent šeimos gydytojas turėtų rūpintis visų žmonių pirmine asmens sveikatos priežiūra.

Tad medikus rengiančios aukštosios mokyklos jau daugelį metų šeimos gydytojus ruošia taip, kad būtų pasirengę pasirūpinti tiek vaikais, tiek suaugusiais. Taip pat šeimos gydytojų profilis yra kur kas platesnis, tačiau kartu su kitų specialistų komanda dirbantys vaikų ligų gydytojai taip pat gali rūpintis mažaisiais pacientais. Tad žmonės turi teisę pasirinkti, pas kokį gydytoją nori priregistruoti vaiką – pas šeimos gydytoją, ar vaikų ligų gydytoją, dirbantį komandoje su kitais medikais.

Pritariame, kad vaikų ligų gydytojai puikiai išmano, kaip reikia gydyti pačius mažiausius visuomenės narius, būtent todėl yra einama ta linkme, kad šie specialistai turėtų teikti antrinio ir tretinio lygio paslaugas. Tai yra specializuotos paslaugos, kurios teikiamos, pavyzdžiui, ligoninėse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Kam dabar rūpi vaikų sveikata?

Ne kartą tenka stebėti spaudoje ir ne tik ginčus: ar reikia vaikų gydytojų pirminėje sveikatos priežiūros grandyje, ar nereikia. Ir ...
2018-10-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This