Nieko nėra amžino: pasikeitė Klaipėdos futbolo vadovas

Sportas

Po ilgiau nei dešimtmečio pasikeitė Klaipėdos miesto ir apskrities futbolo federacijos (KLFF) vadovas – šiame poste lig šiol labai buvęs Romualdas Jonaitis užleido vietą Rimantui Žvingilui.

R. Žvingilas. LFF nuotr.

KLFF skelbia, kad pirmadienį vakare įvykusiame Visuotiniame narių susirinkime R. Žvingilas prezidentu buvo išrinktas surinkęs 9 balsus, 8 gavo buvęs federacijos vadovas R. Jonaitis, kuris šiame poste buvo nuo 2006 metų.

Šis pasikeitimas turi ir simbolinę reikšmę, mat iki šiol kai kurie miesto futbolo bendruomenės nariai, tarp jų ir R. Žvingilas, dėl prastos šios sporto šakos būklės ir pasiekimų kaltino būtent federacijos vadovybę.

Taigi, dabar bus galima įsitikinti, ar tikrai problema buvo vadovo poste.

KLFF prezidento kadencija trunka 4 metus.

Pirmadienį susirinkime taip pat buvo išrinkti ir nauji KLFF valdybos nariai – Kęstutis Ivaškevičius, Vidas Burba, Rimantas Mikalauskas ir Vladimiras Gerasimovas.

45 metų R. Žvingilas – buvęs profesionalus futbolininkas. Lietuvos rinktinės sudėtyje (1995-2001 m.) puolėjas yra sužaidęs 25 rungtynes ir įmušęs 3 įvarčius. Per savo karjerą R. Žvingilas rungtyniavo gimtosios Klaipėdos „Sirijaus“, „Aro“ ir „Atlanto“ komandose, taip pat žaidė Šiaulių „Karedoje“, „FBK Kaunas“ ekipose bei atstovavo užsienio klubams – „KRC Harelbeke“ (Belgija), Maskvos „Torpedo“ ir Sankt Peterburgo „Dinamo“ (abu Rusija), Karagandos „Šachter“ (Kazachstanas).

2013-2017 m. R. Žvingilas dirbo Klaipėdos „Atlanto“ trenerio asistentu.

2018 metų liepos 17 d. R. Žvingilo išplatintas atviras laiškas:

Atviras laiškas Klaipėdos apskrities futbolo bendruomenei

Sveiki, gerbiami futbolo klubų atstovai, treneriai, žaidėjai, visi prijaučiantys futbolui, visi, kuriems ne visvien Klaipėdos apskrities futbolo likimas.

Paskutinius kelerius metus stebiu situaciją Klaipėdos apskrities futbole, bendrauju su įvairiais futbolo bendruomenės atstovais, kartu diskutuojame apie dabartinę Klaipėdos futbolo padėtį. Nuomonės įvairios, bet beveik visi kalba, kad Klaipėdos futbolas yra dugne, kad reikia kažką daryti, nes žmonės, kurie dešimtmečiais vadovavo Klaipėdos apskrities futbolui privedė jį iki visiško dugno. Visi tai mato, tik ne jie patys. Todėl gavęs pasiūlymą jungtis prie Klaipėdos apskrities futbolo atgimimo – sutikau prisidėti. Matau, kaip buriasi žinomi, daug prisidėję prie futbolo judėjimo mūsų regiono žmonės, kuriasi rimta komanda, todėl daug negalvojau.

Mes visi matome, kad futbolas Klaipėdoje degraduoja, tačiau dažniausiai stebime tai iš šalies, laukdami, kad gal ateis gelbėtojas ir grąžins mūsų mylimą sporto šaką į sportą numeris vienas. Aš ir mano komanda kviečiame Jus nebūti abejingiems, atmerkti akis ir kartu pradėti garsiai kalbėti, kas mums rūpi, ko mums trūksta ir kuo mes galime prisidėti kuriant Klaipėdos apskrities futbolo atgimimą.

Pradėjus bendrauti su futbolo klubų, federacijos narių atstovais, matome keletą ryškių problemų, kurių mieganti Klaipėdos futbolo federacijos valdyba niekada nesprendė ir greičiausiai jau nebespręs. Visi žinome, kaip susitvarko reikalus federacijos vadovai, kai iškyla jiems per aštrus klausimas ar povojus būti neperrinktam. Stebėjome nelegalius, uždarus valdybos posėdžius, kurie draudžiami įstatuose, matėme prieš rinkimus, taip pat pažeidžiant įstatus, sparčiai priimamus fiktyvius federacijos narius reikalingus balsavimui. Galime patikinti, kad šį kartą tokie viražai Klaipėdos apskrities futbolo federacijos prezidentui Romualdui Jonaičiui nelabai pavyks. Mūsų komandoje dirba ne vienas teisininkas, kuris stebi visus KLFF veiksmus.

Tuo pačiu norėtumėme įspėti KLFF valdybos narius, kad prieš priimdami neteisėtus, neaiškius veiksmus, kiekvienas valdybos narys neša juridinę atsakomybę, o pažeidus įstatymus ar priimtus įstatus, gali tekti bylinėtis teisme.

Šiuo atviru laišku aš ir mano komanda norime pradėti diskusiją, kaip mes visi galėtumėme padėti merdėjančiam Klaipėdos apskrities futbolui. Mums svarbi kiekvieno nuomonė. Stengsiuosi visus išklausyti, priimti patarimus, pasiūlymus ir kartu su jumis sudarius planą pradėti rimtai dirbti. Šis laiškas visa ko pradžia. Išklausysime kiekvieną ir kartu spręsime įsisenėjusias problemas. Šiuo metu matome kelias problemas ir jų sprendimo būdus.

1. Miesto pirmenybės. Turime tikrai puikią Klaipėdos miesto pirmenybių istoriją, kuri tęsiasi nuo tarybinių laikų. Ne ką ir pasistūmėjome. Pirmenybės organizuojamos padrikai, komandos žaidžia tik tam, kad žaistų. Paskutiniais metais, matomai, kad mažiau reikėtų vargti, visos komandos suplaktos į vieną lygą ir dažnai, dėl ne vienodų komandų lygio, stebime didelio skirtumo rezultatus, dažnas traumas, turnyras pasidarė neįdomus. Lygą organizuoja ir dirba joje vienas žmogus. Gal tai gerai taupymo sumetimais, bet mūsų nuomonė tokioms, visapusiškai svarbioms pirmenybėms turi būti skirtas didesnis federacijos dėmesys.

Mūsų siūlymai. Miesto pirmenybių komandas suskirstyti pagal pajėgumus. Miesto lyga turi turėti generalinį remėją. Kalbame su verslininkais, kurie pasiruošę pirkti reklamą mainais už lygos rėmimą, prizinių fondų steigimą. Ne paslaptis, miesto pirmenybėse dažnos traumos. Turime draudimo kompanijų pasiūlymus apdrausti visus žaidėjus, taip pat mainais už jų produkcijos viešinimą. Mūsų nuomone, federacijos atstovas organizuojantis pirmenybes dirba gerai, tačiau jam reikalinga pagalba. Į lygos administravimą norime pritraukti daugiau jaunimo. Turime daug jaunų žmonių, studentų, kurie norėtų įgauti patirties, praktikos sporto administravime, lygos viešinime, populiarinime. Miesto pirmenybės turi būtį įdomios, atviros ir žinomos.

Aikščių problemos. Komandoms, norinčioms pasiekti aukštesnius tikslus, nėra kur treniruotis. Nagrinėjome šią problemą ir matome sprendimą. Didžiąją, centrinio stadiono laiko dalį užima Klaipėdos futbolo mokyklos treniruotės. Tai gana keista, nes mokykla turi savo stadioną, taip pat jiems prisikirti du stadionai prie gimnazijų. Bendravome su Klaipėdos sporto bazių centro, miesto savivaldybės atstovais. Matome sprendimų būdus. Žinome, kad Klaipėdos futbolo mokykla, naudodamiesi senu prioritetu, tiesiog rezervuoja laikus stadione. Ne kartą stebėjome, kad rezervavus laikus, aikštės buvo tuščios. Manau šią problemą išspręsime. Mūsų tikslas, kad kiekviena Klaipėdos miesto pirmenybių komanda, turėtų nemokamas valandas treniruotis, tame stadione, kur jie žaidžia varžybas.

2. Jaunimo futbolas. Ką nuveikė KLFF šiuo klausimu? Greičiausiai nieko. Nes federacijos darbai jaunimo klausimu pasibaigia ties pseudo parama Klaipėdos futbolo mokyklai. Kuri net nėra KLFF narys. KLFF prezidentas yra Atlanto generalinio direktoriaus žmogus. O Atlantui reikia jaunimo. Tai mūsų nuomone ir yra svarbiausias federacijos darbas. Klaipėdoje pagaliau atsirado privati, vaikų futbolo mokykla – Kęstučio Ivaškevičiaus įsteigta KFA futbolo akademija. Tai puiki atsvara biudžetinei futbolo mokyklai.

Klaipediečiams atsirado pasirinkimo galimybė. Bendrauju su privačios akademijos atstovais, žinau jų bėdas ir planus. Vadovai džiaugiasi sparčiai didėjančiu futbolą lankančių vaikų skaičiumi, tačiau turi problemų su sporto bazėmis, aikštėmis. Išklausius juos, matome sprendimus. Senai bendrauju su Klaipėdos savivaldybės politikais ir valdininkais. Esu valdančiosios partijos narys. Dažnai vienas iš pirmųjų sužinau savivaldybės planus. Stengiuosi, kad planai kuo dažniau būtų susiję su futbolu. Žinau apie atnaujinamus stadionus Klaipėdos mieste.

Turime sudelioję visų esamų ir būsimų futbolo bazių, salių sąrašą, jų galimybes. Sėsime kartu ir spręsime, kaip optimaliai paskirstyti vaikų treniruočių laikus ir bazes, kad treniruotis galėtų visi be išimties. Taip pat manome, kad privačios mokymo įstaigos, pasiryžusios dirbti su vaikais, turi gauti apčiuopiamą savivaldybes ir federacijos paramą.

3. Aukšto meistriškumo klubai. Tai didelė bėda Klaipėdos mieste. Smagu, kad du apskrities klubai Gargždų Banga ir Palangos Palanga garsina mūsų apskritį. Kai iš miesto klubo Atlantas girdime tik apie intrigas, neatsiskaitymus su žaidėjais, treneriais, administarcijos darbuotojais.

Mano nuomone, turime kuo greičiau spręsti šia problemą, kol Klaipėdos mieste neišnyko ilgametis vyrų futbolo klubas Atlantas. Klubas ne be KLFF prezidento pagalbos nuvarytas į dugną. Pagrindinei komandai už skolas neleidžiama registruoti naujų žaidėjų. Dublerių komanda metama iš antros lygos, moterų komanda nesukurta, jaunimo ugdymo nėra. Tai bendras klubo ir Romualdo Jonaičio darbelių rezultatas.

Ne paslaptis, kad nei vienas Klaipėdos verslininkas, miesto savivaldybė neberems šių veikėjų projektų. Čia sprendimų toli ieškoti nereikia. Miesto valdžia ne kartą minėjo, kad Atlantas paramą gaus. Su sąlyga, kad paramos prašys ne dabartinė Klaipėdos federacijos valdžia. Tą patį kalba ir verslininkai. Įdomu stebėti, kaip federacijos prezidentas š.m. gegužės mėnesį atsiribojęs nuo Atlanto desperatiškai laksto po miestą prašydamas nors kažkiek pinigų Atlanto klubui. Mūsų manymu, tai reikėjo daryti anksčiau.

Dabar jau per vėlu. Mūsų nuomone, KLFF turėtų rodyti didesni dėmesį Palangos Palanga ir Gargždų Bangos klubams. Dėmesys turi būti nuolatinis, o ne pažadai per rinkimus nupirkti vartus ar kamuolių. Taip pat manau, kad turėtu būti sukurta trijų mūsų apskrities aukšto meistriškumo klubų bendravimo platforma. KLFF turi nuolat bendrauti tarp šių klubų, ieškant bendrų problemų ir jų sprendimų.

4. Jūsų siūlymai ir problemos. Išklausysime visas jūsų problemas, kartu ieškosime sprendimų. Lauksime jūsų siūlymų ir įžvalgų.

Pagarbiai – Rimantas Žvingilas

Kur gyvena Klaipėdos futbolas?

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto šventėje – 300 dalyvių ir gerų emocijų pliūpsnis

Per 300 dalyvių, daugybė įvairių sportinių rungčių, per kraštus besiliejančios emocijos, komandinis susitelkimas ir bendrystė. Tokiais akcentais ketvirtadienį Klaipėdos lengvosios ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos universitetas pasirašė sutartį su FC „Barcelona“: rengs vaikų futbolo trenerius

Klaipėdos universitete (KU) nuo šių metų rugsėjo pradedami rengti vaikų futbolo treneriai. Jų studijų pagrindu taps vieno garsiausių pasaulio futbolo ...
2023-05-31
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos liberalai išreitingavo savo kandidatus

Prieš ketvirtį amžiaus į Klaipėdos politikos Olimpą pirmą kartą užkopę liberalai pasitvirtino kandidatų į uostamiesčio tarybą sąrašą, su kuriuo bandys ...
2022-11-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This