Taršos matavimas – „kompresas nabašnykui”?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį vienbalsiai palaimino specialistų ir Savivaldybės administracijos siūlymą įvairius taršos parametrus matuoti ir tose vietose, kur iki šiol tai nebuvo daroma. O keturiuose matavimo taškuose bus padidintas tiriamų parametrų skaičius (dėl pietinės miesto dalies smarvės). Nors ir pritardami tokiai iniciatyvai kai kurie politikai neslėpė skepsio.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirminiame sprendimo projekte buvo numatyta, kad nauji taršos matavimo taškai būtų Švyturio g. tarp 10-12 gyvenamųjų namų, Verslo gatvėje ir Šienpjovių g. 25. Tyrimai mobilia laboratorija, esant pranešimams apie taršą, būtų vykdomi Melnragėje, prie gyvenamojo namo Molo g. 2 (arčiausiai AB „Klaipėdos nafta“) ir prie Sportininkų g. 44 namo.

Reaguodami į tai seniūnaičiai buvo pateikę miesto valdžiai prašymą, jog atsirastų dar vienas taršos matavimo taškas – P. Lideikio g. ant tilto arba po juo, nes čia dažnai jaučiamas nemalonus lakiųjų organinių junginių kvapas. Savo pageidavimus buvo išsakę ir politikai.

Pasak Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės, pageidavimus apsvarsčiusi iš Klaipėdos universiteto mokslininkų ir kontroliuojančių institucijų susidedanti darbo grupė nusprendė pasiūlyti taršą matuoti Kopgalyje, o Smeltėje – triukšmą, nes šis rajonas jau yra apsuptas trimis oro taršos matavimo taškais.

„Tie pakeitimai yra kosmetiniai, nes monitoringas tik bėga iš paskos, bėga spaudžiamas valdžios. Mes turime pradėti kalbėti apie uždarus sunkiojo transporto koridorius, tik tada galime kalbėti apie taršos mažinimą”, – dėstė Nina Puteikienė.

„Dabar kontrolės nėra jokios, miestas skęsta dulkėse. Tos stotelės yra gerai, bet tai tik kompresas nabašnykui, nes kol savivalda neperims svertų, jos nieko nepadės. Tol mes bėgsime traukiniui iš paskos ir dusime. Kokių naujų taršos šaltinių atsirado. „Klaipėdos energija” pradėjo kūrenti medienos atliekas, transporto srautai sureguliuoti taip, kad naudingi uostui. Manyčiau, kad reikėtų per Savivaldybių asociaciją miesto Tarybai inicijuoti teisės aktų pakeitimus”, – teigė Valdemaras Anužis.

Tuo metu konservatorius Tomas Meškinis, asociacijos „Vitės bendruomenė” pirmininkas, teigė, kad ateityje šioje miesto dalyje reikėtų įrengti stacionarias taršos matavimo stoteles, nes dabar esą mobilių įrenginių duomenis bus galima tiesiog klastoti krovos įmonėms sustabdant darbus.

1 Comment

  1. Virginija

    baisu, kai tarša viršija normas, tačiau tai konstatuoja stotelės ir tuo viskas baigiasi. Transporto koridoriai einantys į uostą turi būti perkelti už miesto

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This