Smiltynėje atgims istorinis pastatas

Miestas, Svarbu

Jei vaikščiodami Smiltynės paplūdimiu šalia gelbėjimo stoties ant kopos išvysite besidarbuojančius statybininkus – nesubėkite kreiptis į atsakingas institucijas dėl gamtos niokojimo: čia jau pradedamas atkurti buvęs vienas gražiausių prieškario pajūrio pastatų, vadinamoji Strandhalle, kurioje buvo įsikūręs restoranas ir maudyklės. Užtat senosios Smiltynės smuklės likimas kol kas lieka neaiškus.

Prieškariu Smiltynėje stovėjusi Strandfalle bus atstatyta privačių asmenų lėšomis. bildarchiv-ostpreussen.de nuotr.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorės Aušros Feser, Strandhalle vietoje tyrimus atliekantys archeologai šį trečiadienį atkasė tikslius šio istorinio kopose stovėjusio pastato pamatų kampus.

„Visos prielaidos šio pastato atstatymui yra, mes tuo labai labai džiaugiamės”, –  ketvirtadienį susitikusi su Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovais ir specialistais sakė A. Feser, pridūrusi, kad „Smiltynei šis pastatas suteiks ypatingos prabangos ir elegancijos”. Buvęs restoranas bus atstatytas privačių asmenų lėšomis.

Kartu Klaipėdos valdininkams direktorė priminė ir vieną artėjančią svarbią datą, susijusią su kitu kažkada Smiltynėje stovėjusiu istoriniu pastatu: 2025 metais sukaks 500 metų nuo vadinamosios senosios Smiltynės smuklės (Sandkrug) pastatymo. A. Feser manymu, jau dabar ir KNNP, ir Klaipėdos savivaldybei reiktų dėti visas pastangas, kad iki minėtos datos ši smuklė irgi būtų atstatyta.

Visgi prasidėjus diskusijai paaiškėjo, jog trukdžių tam yra nemažai, o svarbiausias iš jų – kad kalnas, ant kurio stovėjo smuklė, patenka į valstybinio miško teritoriją, nors pats kalnas mišku šiandien ir nėra apaugęs. O Miškų įstatymas labai griežtai reglamentuoja bet kokias statybas valstybei priklausančiuose miškuose.

Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė informavo, kad ankstesni bandymai paversti Smuklės kalną želdynais, kuriems nėra keliami tokie griežti reikalavimai, kaip valstybiniam miškui, buvo nesėkmingi. Juoba kad šioje vietoje pagal 2002 metų Smiltynės detalųjį planą yra suformuotas komercinės paskirties sklypas.

„Šitas detalusis planas kaip tik ir užkerta kelią pervesti į želdinius, nes ne želdiniai, o komercinės paskirties sklypas yra suformuotas”, – sakė R. Gružienė.

Kol kas Smiltynėje atstatyti Senąją smuklę trukdo griežti Miškų įstatymo reikalavimai.

Po neilgų diskusijų ir pastebėjimų, jog Smiltynėje bet kokią veiklą reglamentuojantys įstatymai prieštarauja vienas kitam, o Vilniaus valdininkai tradiciškai nekreipia dėmesio į klaipėdiečių prašymus, nuspręsta ir Savivaldybės administracijai, ir KNNP raštu kreiptis į Aplinkos ministeriją dėl atitinkamų poįstatyminių aktų pakeitimų.

Pasitarime dalyvavęs vicemeras Artūras Šulcas, itin skeptiškai vertinantis Vilniaus valdininkijos reakcijas į įvairius regionų atstovų raštus ir prašymus, neatmetė galimybės, jei tai nepadės, kreiptis ir į tarptautines organizacijas, pvz., UNESCO.

Susitikime taip pat buvo informuota apie Savivaldybės pastangas Smiltynės mišką paversti miško parku: jau baigta rengti Smiltynės kurorto statusui gauti reikalinga galimybių studija, kurioje be kitų pakeitimų numatytas ir miško parko suformavimas.

Priminsime, kad Klaipėdos savivaldybės siekiui Smiltynę paversti kurortine zona kol kas priešinasi Aplinkos ministerija, nesutinkanti, kad Smiltynė būtų išbraukta iš KNNP teritorijos.

Archeologų Smiltynės kopose rasti Strandhalle pėdsakai. Romo Jarockio nuotr.

7 Comments

  1. Šatas

    Finalas bus kaip įprasta: pastatys, po to lieps nugriauti, nes kas nors kokį nors ne tokį popieriuką bus rašęs ar pasirašęs. Neringoje protas negalioja.

    Reply
  2. ezys

    kas jus per zmones? Tokia puiki naujiena, o jus vis tiek bambat 🙁

    Reply
  3. Marius

    Galėtų atgimti seni Smiltynės pastatai, žinoma, kad jie būtų prieinami visuomenei.

    Reply
  4. Pačios

    Fezer dukra turi kelias valgyklas, gal ir tiesą sako. Manau STT viską stebi, tik laiko klausimas

    Reply
  5. Kolkas

    Jokio konkurso privatiems atkurejams nebuvo

    Reply
  6. Skaidrius

    „Buvęs restoranas bus atstatytas privačių asmenų lėšomis.”
    kur ir kada buvo (ar bus) konkursas ar kitokia procedūra tiems privatiesiems atrinkti?

    Reply
    • Memelender

      Konkursas – kas duos didesnį voką

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dienovidžio skvere po 20 metų atgimė plėtros planai

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį nepritarė mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų dovanojamą ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This