Vidutinis mokytojų atlyginimas padidėjo daugiau nei 100 eurų

Švietimas

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, jog perėjus prie etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, jų vidutinė alga šiais mokslo metais padidėjo daugiau kaip 110 eurų, arba beveik 14 proc., palyginti su pernai metais, ir siekia 934 Eur neatskaičius mokesčių.

Pranešama, kad atlyginimai augo 70 proc. mokytojų.

Esą atlyginimų augimas fiksuojamas tiek mieste, tiek kaime. Skirtingose savivaldybėse bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų atlyginimai didėjo nuo 5 proc. iki 31 proc. Kauno ir Vilniaus mokytojams atlyginimai padidėjo 16 proc., Klaipėdos – 11 proc., o štai  Rietavo savivaldybėje – net 25 proc.

Teigiama, kad analizei naudojami rugsėjo mėnesio atlyginimų duomenys, didelė dalis savivaldybių lėšas perskirstė jau po pirmojo atlyginimo išmokėjimo, todėl situacija ateinančiais mėnesiais turėtų tik gerėti.

Žadama nuo 2019 m. rugsėjo, antruoju etatinio įvedimo etapu, skirti papildomų lėšų papildomoms mokytojų darbo valandoms apmokėti, vidutinis atlyginimų augimas tada esą bus dar tolygesnis.

„Vienas pagrindinių etatinio apmokėjimo tikslų – socialiai teisingesnis darbo apmokėjimas, orientuotas į mokinių pasiekimų atskirties mažinimą. Etatiniu apmokėjimu taip pat siekiama sukurti patrauklesnes sąlygas jauniems specialistams įsidarbinti mokykloje ir gauti adekvatų atlygį. Šuo etapu svarbu subalansuoti mokytojų krūvius. Dabar atidžiai stebime situaciją Lietuvos mokyklose, yra sudaryta etatinio koordinavimo darbo grupė, kuri analizuoja visus gaunamus duomenis bei formuluoja pasiūlymus, kaip galima visą šią sistemą tobulinti. Nuo kito rugsėjo mokyklų laukia antrasis etatinio įvedimo etapas, tad iki jo turime patobulinti šią sistemą, kad ji veiktų sklandžiau“, – pranešime spaudai cituojama  švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį, nuo rugsėjo mokytojų atlyginimų fondas pasipildė 17,4 mln. eurų. Iš viso iki 2020 m. mokytojų algoms valstybė numačiusi skirti 95 mln. eurų ir tai leis jų atlyginimus vidutiniškai padidinti 20 proc.

Vidutinis mokytojų atlyginimas 2016 metais buvo 783 eurai, 2017 metais – 822 eurai, 2018 metais – 934 eurai.

 

1 Comment

  1. Susinervinusi

    Taip, atlyginimas man padidėjo apie 20%, o darbo apimtis padidėjo apie 60 %. Taigi, realiai mano atlyginimas sumažėjo… Kodėl apie tai niekas nekalba?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pradinių klasių mokytojai gilinosi į gamtos mokslų ir visuomeninio ugdymo turinio naujoves

Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro pradinio ugdymo programos mokytojų metodinės tarybos ir Prano Mašioto progimnazijos mokytojų iniciatyva Klaipėdos ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Lietuvos bankas: vartotojų perkamoji galia stiprės, bet įmonių galimybės ir toliau taip sparčiai didinti darbo užmokestį senka

Anot Lietuvos banko, daugiau nei dvejus metus sąstingio kaustomai šalies ekonomikai šiemet gyvybės įpūs sparčiau už kainas didėjantis darbo užmokestis, ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Atlyginimai Klaipėdos LEZ įmonėse – 400 Eur didesni nei regione

Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) investuotojų įmonėse prieš metus sudarė 2084 Eur ir 26 proc. pranoko ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This