Šeimos reikalai – svarbiau nei aplinkos tarša

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienį uostamiestyje, Atgimimo aikštėje surengtas mitingas „Prieš vaikų atiminėjimą“ sutraukė kelis kartus daugiau žmonių nei šeštadienį toje pačioje vietoje vykusi protesto akcija  „Už klaipėdiečių teisę į sveiką ir švarią gyvenamąją aplinką“.

Gerokai daugiau buvo surinkta žmonių parašų po kreipimusi į Lietuvos prezidentę dėl atitinkamų įstatymo pataisų – skirstantis žmonėms lapuose iš abiejų pusių buvo apie 900 parašų. Pasak mitingo iniciatorės Olesios Šcerbinos, ji šiuos parašus per artimiausias dienas nuneš patvirtinti teisininkei.

Moteris „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad mintis organizuoti tokį mitingą buvo kilusi ne vienam žmogui iš jos aplinkos, tačiau būtent ji ryžosi nueiti į Savivaldybę ir paprašyti leidimo tokiam renginiui. Ji taip padarė lapkričio 7-ąją, o leidimą gavo jau kitą dieną. O vėliau jau prisijungė ir panorusieji viešinti informaciją apie tokį mitingą.

Mitingo metu aktyviai pasisakinėjo ne tik paprasti klaipėdiečiai, bet ir politikai – miesto Tarybos nariai Viačeslavas Titovas, Nina Puteikienė, Lilija Petraitienė, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius. Kalbėjęs Seimo narys Naglis Puteikis tikino jaučiąs kaltę, kad kartu vieningai su likusiais parlamentarais balsavo už tokias įstatymo pataisas ir žadėjo per dvi savaites pateikti kitas pataisas.

KREIPIMOSI Į PREZIDENTĘ TEKSTAS

Klaipėdos miesto bendruomenės nariai ir Klaipėdos miesto gyventojai, susirinkę šiandien, 2018 metų lapkričio 18 d., mitinge Atgimimo aikštėje. esame labai susirūpinę dėl padaugėjusių vaikų atėmimo iš tėvų atvejų.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 – 39 straipsniuose įtvirtinta nuostata, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę bei teikia šeimai paramą. Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją prezidentas atstovauja valstybei bei daro visa, kas jam pavesta Konstitucijos ir įstatymų.

Kreipiamės į jus dėl 2018 m. liepos 1 d. įsigaliojusio Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo naujosios redakcijos. Pareiškiame, kad minėtas įstatymas visiškai neatitinka žmonių lūkesčių, turi daug spragų ir jame visiškai nenumatytas to įstatymo vykdymo kontroles mechanizmas.

Ypatingą nerimą kelia sekantys klausimai:

Minėtas įstatymas visiškai neskatina valstybę teikti socialinės rizikos šeimoms kompleksinės pagalbos: pedagoginę (auklėjimo), socialinę, medicininę, psichologinę bei materialinę. Priešingai, šis įstatymas įtvirtino supaprastintą kelią atimti vaikų iš šeimos, atskirti jį nuo mamos ir tėčio, ir perduoti vaikų svetimiems žmonėms  – globėjams, kurie tuo metu turės turtinę naudų. Neaišku, nuo ko bus daugiau naudos vaikui, ar nenukentės nuo to vaikas, ar netaps preke.

Mes reikalaujame inicijuoti įstatymo sekančius pakeitimus ir papildymus.

1. Įtvirtinti įstatyme, kad vaiko paėmimas yra kraštutinė priemonė, taikoma, kai išnaudotos visos kompleksinės pagalbos tėvams galimybes ir vaikui išlieka grėsmė.

2. Įteisinti pagal įstatymų paimto iš tėvų ar kitų vaiko atstovų pagal įstatymų privalomų perdavimų artimiems giminaičiams.

3. Įteisinti privalomą psichologo dalyvavimų visuose vaiko paėmimo stadijose.

4. Įtvirtinti įstatyme profesinius reikalavimus visiems asmenims, pretenduojantiems dalyvauti vaikų paėmimo procedūrose bei tolimesniame auklėjime. įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos kriterijus šiems asmenims.

5. Nustatyti vaiko paėmimo proceso kontrolę (monitoringų) ir nustatyti atsakomybę už įstatymo pažeidimą.

6. Leidimo paimti vaikų klausimų nagrinėti teisme ne rašytinio, o tik žodinio proceso būdu, privalomai dalyvaujant vaiko tėvų ar globėjų pagal įstatymą advokatui. 

Manto Bučnio ir Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”57891,57892,57893,57894,57895,57896,57897,57898,57899,57900,57901,57902,57903,57904,57905,57906,57907,57908,57909,57910,57913,57914,57915,57916,57917,57918,57919,57920,57921,57922,57923,57924,57926,57927,57928,57929,57930,57931,57932,57933,57934,57936,57935,57937,57938″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

6 Comments

  1. Virginija

    Buvau mitinge ir sutikau nemažai žmonių, kurie prieš penkis metus dalino lankstinukus, kreipėsi į įvairias valdžios institucijas, kad juvenalinės teisės Lietuvoje nebūtų arba kitaip nebūtų priimti šeimų ardymo įstatymai. Mantuko reforma neatsirado per vieną dieną. Ji buvo ruošiama ilgai ir nesėkmingai. Šakalienė panaudojo psichologinį smurtą, t.y išvedžiojimus po Mantuko nužudymo. Ar tai „pamesti ANTI”?Manau, kad visiems, kuriems rusai puola, kai pamato V. Titovo veidą, tiktų spręsti realias problemas, sukurtas valdžios. Ignoravimas piliečių reikalavimų, tolygus valstybės pamatų griovimui. Spręskite problemą, stabdykite absurdišką įstatymą, jo poįstatyminius aktus, o ne žiūrėkite koks atėjo politikas į renginį.

    Reply
  2. Mitinguotoja

    Labai panašiai žmonių buvo susirinkę ir per šeštadienio mitingą dėl oro taršos. Visur nušvietė, kad apie 200, o realiai buvo apie 300 žmonių.

    Reply
    • Logika

      Jei panašiai žmonių, tai iš kur pas šio mitingo organizatorius 900 parašų?

  3. Pilietė

    Kodėl nėra punkto apie baudą už melagingą skundą ir anoniminio skundo panaikinimą??

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Matytame kreipimosi tekste buvo su ranka prirašytas tekstas: „Anonimo viešas paskelbimas, pateikiant įrodymus”. Kadangi neaišku, kada ir kas tai parašė, tai šito punkto ir neskelbėme, bet jis matyti vienoje iš nuotraukų.

  4. Lina

    Dėve dėve, buvo Miškai, dabar Vaikai – opios temos lietuviams. Ir Titovas priesaky (taskus renka ir Puteikis), ir apskritai, pastaruoju metu-lietuviams lengva „pamest ANTI” ir greit dezinformuojasi info srautas; visuomene susikirsinusi, vienas skandalas glaisto/slepia kita, manipuliuojama visuomenes emocijomis…gaila ir tuo paciu liudna…jokio kritinio mastymo, tuscios neracionalios emocijos. Amen

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This