Antrusyk pučiamas balionas

Nuomonės

Rytas Staselis
2018-11-19

Komentarų: 0

Kolegos primena, kad dabartinių valdančiųjų Seime kadencija maždaug šiomis dienomis įpusėjo. Sakyčiau – dar tik įpusėjo, o jau skaidriausias ministras pirmininkas, prieš dvejus metus žadėjęs naują politinę kultūrą, spjauna į Seimo opoziciją, kada yra kviečiamas ant kilimėlio pasiaiškinti dėl savo Vyriausybės kanceliarijos ir visos Vyriausybės sprendimų.

Nestabilią p. Skvernelio emocinę būseną liudija ir praėjusiąją savaitę jo algomis nepatenkintiems mokytojams skirtas pasąmonės srautas apie tai, kad mėgautis laisvalaikiu už 1000 Eur tikėtis neverta.

Ta proga prisimenu dabar jau įprastai visais klausimais valdančiųjų kartojamą užkeikimą, esą tokios politikos (suprask, teisingos) nebuvo per 27 atkurtos valstybės metus. Va štai šito – kad premjeras pasiūlytų Seimo opozicijai papūsti jam į uodegą per 27-erius metus lietuviškoje politikoje – aš tikrai neprisimenu. Šalies vyriausybėms vadovavo įvairūs žmonės: ryškūs ir pilkesni, protingi ir nelabai, tačiau neprisimenu nė vieno, kuris taip akivaizdžiai spjautų į politikos kultūrą.

Bendravimas su opozicija nėra didžiausia politinio gyvenimo svajonė. Ji priekabi, labai dažnai smulkmeniška, rėksminga. Bet jeigu premjerui savo laiku akademijoje kas nors būtų paskaitęs paskaitą apie demokratiją (gal ir skaitė, bet jis akivaizdžiai neprisimena), p. Skvernelis bendravimo su opozicija neišvengiamumą priimtų besąlygiškai. Bent jau kaip žanro reikalavimą. Gal su humoru. Nes žinotų, kad elgdamasis priešingai kuria požiaurį precedentą. Kad po jo spjūvio teisę jį pakartoti manys turį kiti ministrai (šioje vietoje viltys, kad švietimo ir mokslo ministrė galėtų kultūringiau bendrauti su streikuojančiais mokytojais, miršta nė neužgimusios) ir net Vyriausybės kanceliarijos klerkai.

Po spjūvio premjeras aiškina nesiruošiąs dalyvauti opozicijos, kuri į prezidento rinkimus stumia tris savo kandidatus, siūlomoje darbotvarkėje (todėl esą opozicijos tikslas jį kuo labiau murkdyti mėšle). Griaudėjimas pasinėrus į vandenį, kaip sakydavo buvęs generalinės prokuratūros ypatingai svarbių bylų tardytojas, vėliau advokatas Algimantas Astaška.

Pirmoji mintis, kuri šauna į galvą šia tema – p. Skvernelis į politines problemas reaguoja vis dažniau emocingai. Sakyčiau, net piktai. Todėl, manding, galėtume įtarti, kad jis pavargęs nuo kasdienybės, kurią turi.

Politika – sudėtingesnis reikalas už sveikinimus kontrabandininkus šaudantiems pasieniečiams. Jis nėra lyderis. O kadangi jis – joks lyderis, tai dabartinė politinė konfigūracija verčia jį susitaikyti ir priimti ištiestą koalicinės paramos ranką iš žmogaus, kuriam vos prieš keletą mėnesių ragino užčiaupti burną.

Nestabilią p. Skvernelio emocinę būseną liudija ir praėjusiąją savaitę jo algomis nepatenkintiems mokytojams skirtas pasąmonės srautas apie tai, kad mėgautis laisvalaikiu už 1000 Eur tikėtis neverta.

Atrodo, žmOgau, tu, žmOgau (raidės padidintos mano – R.S.,), prieš kažką pasakydamas, pagalvok! Jeigu premjeras suvis nieko neišmanytų apie mokytojų darbą, tai būtų tik pusė bėdos. Tačiau šios emocijos primena kažkokį socialinį kerštą klasiniams priešams prisiminus, kaip per sviestą Vyriausybė ir Seimo dauguma pernai padidino teisėsaugos pareigūnų algas.

Žinoma, viešieji finansai nėra maišas be dugno. Įmanytum, užverstum auksu iš tos bedugnės visus ir save. Kaip Graikijoj arba Italijoj. Todėl reikia rinktis tarp tų, kurie socialiai artimi, ir tų, kurie šiuo požiūriu, matyt, turi būti užriby, nes per daug protingesnių knygų skaito.

Aš nežinau, ar p. Skverneliui kada nors ateina į galvą klausimas, kokius atsiminimus apie save jis paliks šalies istorijoje. Iš jo elgesio atrodo, kad nedažnai. Nors kartais jo politinis stilius sakyte sako, kad jam patinka atrodyti svarbiausiu žmogumi valstybėje, net perimant S. Daukanto aikštei būdingų manierų.

Tačiau jeigu apie tai jis bent retkarčiais susapnuoja, būtų verta prisiminti, kad įpusėjus kadenciją svarbiausioje vyriausybės rūmų kėdėje viltis laimingos kortos politinės dramos epilogui nėra protinga. O kol kas…

Aš nuoširdžiai tikiu liudijimais, kad mūsų premjeras 2016-ųjų pabaigoje gavęs valdžią nuoširdžiai vylėsi daug ką pakeisti iš esmės. Tačiau planus, svajones ir viltis, atrodo, esmingai koregavo tas faktas, kad prieš 2016-ųjų rinkimus p. Skvernelis dirbo Ramūno Karbauskio štabu kartu su keliais kitais žmonėmis pasamdytas už 65 tūkst. Eur. Neturiu kito paaiškinimo. Todėl kartais tarsi matome antrusyk pučiamą guminį balionėlį, kuris – nors tu ką nori daryk, bet yra gerokai pavytęs.

Šiuo požiūriu net kai kurie Valstiečių ir žalių sąjungos nariai, nekalbant apie fizinę negalią turintį Justą Džiugelį, turi daugiau valios, parako ir tvirtesnį stuburą.

Paradoksalu, tačiau, regis, visi p. Karbauskio ligi šiol patvarkyti bendražygiai, išskyrus, aišku, Gretą Kildišienę, apie p. Skvernelį buvo pabrėžtinai pagarbios nuomonės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This