Konservatoriai kandidatų sąrašą tvirtino emocingai

Politika, Svarbu

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Klaipėdos miesto skyrių sueiga pirmadienio vakarą patvirtino galutinį šios partijos lyderių aprobuotą kandidatų į uostamiesčio Tarybą sąrašą.

Posėdžio metu netrūko aistrų dėl dabartinio miesto Tarybos nario Tomo Meškinio „pažeminimo”. Visgi sueiga, turėjusi tik teisę sąrašą patvirtinti arba ne, bet ne koreguoti, balsų dauguma jam pritarė. Sąrašo vedliu tapo verslininkas Aidas Kaveckis, nes į meres kandidatuojančiai Agnei Bilotaitei būti tik Tarybos nare, anot partijos prezidiumo nario Jurgio Razmos, būtų „per didelė auka”.

Beje, sąraše nebeliko prieš tai net į 4 vietą išreitinguotos Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, verslininko Alvydo Butkaus, kurį taip pat savo komandoje norėjo matyti A. Bilotaitė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Taikosi į liberalų ir N. Puteikienės rinkėjus

Sueigoje dalyvavęs Jurgis Razma kreipdamasis į klaipėdiečius konservatorius tikino, kad būsimi rinkimai žada geresnę perspektyvą nei anksčiau „ypač Klaipėdoje”.

„Mes privalome išnaudoti tą situaciją ir pavykus susigrąžinti pozicijas, nes kartu su liberalais pretenduojame į tą patį rinkėją. Tai persiduotų visam Žemaitijos regionui. Kokios politinės tradicijos kuriamos čia, juos ir persiduoda. Puteikienės komitetas taip pat pretenduoja į tą patį rinkėją, reikia atidžiai sekti. Uždavinys yra ir iš jų, ir iš liberalų paimti kuo daugiau rinkėjų. Nebūkit kuklūs, imkit daug ir drąsiai, kad po ilgos pertraukos išgirstume, jog Tėvynės Sąjungos sąrašas yra pirmoje vietoje. Jei nebūtų liberalai susiskaidę, sakyčiau, kad būtų nelengva, bet dabar privalote gauti daugiau balsų nei Grubliausko ir Simono Gentvilo sąrašai atskirai”, – dėstė J. Razma.

Tuo metu vienas iš klaipėdiečių konservatorių sakė, kad dabar partinė drausmė yra tragiška, nes rinkimuose esą dalyvauja per mažai pačios TS-LKD narių.

„Reikia balsuoti aktyviau, taip, kaip visada daro rusai”, – sakė jis.

Sąrašo korekcijos sukėlė aistras

Susirinkimui pirmininkavęs TS-LKD partijos Klaipėdos miesto skyrių sueigos pirmininkas Arūnas Barbšys teigė, kad kandidatė į merus galėjo iki dviejų pakeitimų padaryti kiekviename sueigos sudaryto kandidatų reitingo penketuke. Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis taip pat turėjo teisę daryti pakeitimus. A. Barbšys pabrėžė, kad toks po tokių korekcijų suformuotas sąrašas jau nebegali būti taisomas.

„Tokios teisės mums nėra suteikta”, – sakė jis.

Pristatydamas šį sąrašą J. Razma teigė, kad partijoje „yra daug vidinės demokratijos, bet yra ir papildomų teisių tiems, kuriems tenka galutinė atsakomybė už rezultatus”.

” Agnei būtų per didelė auka būti tik Tarybos nare, tad kandidatuoja tik į merus”, – teigė Jurgis Razma. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Aš manau, kad čia yra balansas. Partijos pirmininkas ir kandidatė į merus ta teise šiek tiek pasinaudojo. Pas jus yra išskirtinė situacija. Agnei būtų per didelė auka būti tik Tarybos nare, tad kandidatuoja tik į merus, nes pagal įstatymą išrinkus Seimo nariui privalu būtų tapti Tarybos nariu. Pirmu buvo Rimantas Didžiokas, bet jis nepanoro tos lyderystės ir, kaip suprantu, ją pasiūlė Aidui Kaveckiui. Arūnas Barbšys liko antras, tad neturėtų jausti nuskriaustas. Buvo tariamasi plačiau, nebuvo taip, kad sustumdė, ir Arūnas dalyvavo pasitarimuose, nors gal ir ne viskam pritarė. Buvo stengtasi į priekį pastūmėti jaunus, naujus žmones. Jei jie būtų likę toliau, būtų sudėtinga tikėtis, kad rinkėjai juos pastebės ir išreitinguos. Sąrašo pirmam dešimtuke atsirado pakankamai daug jaunų žmonių, bet Didžiokui likus dešimtam, o Kavaliauskui 11 vietoje, jaunimui nebus taip paprasta juos aplenkti per tikrąjį reitingavimą. Tai geras solidarumo gestas. Kviesčiau geranoriškai priimti tą galutinį produktą, ne su priešiškumu, o pasidžiaugti, kad pavyko pakviesti naujų žmonių ir iš verslo bendruomenės. Parodėme, kad esame atvira bendruomenė. Tikiuosi, kad neįklimpsim į gilias, supriešinančias diskusijas”, – kalbėjo J. Razma.

Po pirminio reitingavimo pirmoje sąrašo vietoje buvęs R. Didžiokas tikino pasinaudojęs „savo teise paprašyti, kad sąraše būtų nukeltas toliau”.

„Labai džiaugiuosi, kad atsižvelgė. Prašiau toliau, bet vėliau sutikau, kad būčiau toje vietoje, kur ir esu. Aš matau mūsų tarpe užaugusių jaunų politikų ir labai noriu, kad jie turėtų šansą sudalyvauti ir laimėti šituos rinkimus. Esu tikras, kad taip ir bus. Reikia pasiekti daug geresnį rezultatą nei per Seimo rinkimus. Turime paneigti tą įsisenėjusią nuostatą, kad konservatoriams trūksta lyderių. Turime jauną partijos pirmininką, patikrintą, išbandytą lyderę, kandidatę į merus. Ji tikrai turi šansų laimėti šiuos rinkimus. Mes – atvira ir drąsi partija, nes lyderiu ryžomės pakviesti žmogų iš verslo. Ne kiekvienas verslininkas ryžtųsi aukoti savo laiką Klaipėdos ir klaipėdiečių reikalams. Visi kiti, kurie yra dešimtuke, yra nuostabūs, užgrūdinti mūsų partiečiai”, – teigė R. Didžiokas.

Prieš balsavimą pasisakiusi A. Bilotaitė tikino tikrai suprantanti nuogąstavimus, kad sąrašo pirmoje vietoje yra ne partijos narys.

„Partijos pirmininko pozicija yra tokia, kad šie rinkimai mums labai svarbūs. Yra unikalaus istorinis šansas maksimaliai gerai pasirodyti. Aidas Kaveckis – tai žmogus, už kurį kalba jo darbai. Visi žino „Meridianą”, „Friedricho pasažą”. Tai žmogus, kuris dirba versle, skyrė savo pinigus, kad mūsų miestas būtų gražesnis. Aš noriu, kad Klaipėda atrodytų kaip „Friedricho pasažas”. Šis žmogus moka dirbti ir tai yra įrodęs”, – agitavo partiečius A. Bilotaitė.

Pats A. Kaveckis teigė, kad jei gyvenime būtų siekęs tik reklamos, „būtų buvę kiek kitaip”.

„Tikrai esu geras ūkininkas, žinau, ko reikia miestui”, – tikino Aidas Kaveckis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Aš noriu, kad mano darbai kalbėtų už mane patį. Eidamas kartu su jumis daug nuveiksiu, daug padėsiu jūsų partijai. Pasieksiu labai aukštų rezultatų. Guldau savo galvą – ateinu labai rimtai nusiteikęs. Tėvynės Sąjunga turės daugumą, aš padarysiu viską, kad taip įvyktų. Aš esu paprastas verslininkas, gimęs čia ir užaugęs, myliu savo miestą ir man ne vis vien, kai matau, kas dedasi dabar savivaldybėje. Noriu, kad Klaipėda būtų miestas numeris vienas. Ačiū, kad priėmėte mane į savo šeimą”, – teigė pats A. Kaveckis.

„Kodėl Meškinis iš 3 į 8 vietą perkeltas? Kiek jis dirba, širdies atiduoda. Kodėl?” – baigus šiuos pasisakymus paklausė viena partietė.

„Dirbu paprastiems žmonėms, ne verslininkams. Turėjom Odebrecht, Usonį, ar jie kovojo už miestiečius? Reiškia, aš ne partijos interesus atstovauju. Jūsų partija atstovauja verslo interesus, o ne miestiečius. Aš jaučiuosi pažemintas ir įžeistas. Čia valdoma demokratija”, – pats iš vietos emocingai ėmė kalbėti T. Meškinis.

Tomas Meškinis (stovi) buvo priverstas nuryti karčią partiečių piliulę. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Gerbiu Tomą, bet reikia džiaugtis, kad ateina Kaveckis. Aš jo žinau darbus. Nepavydėkime – nepadarome patys, leiskime padaryti kitiems”, – reagavo vienas solidaus amžiaus konservatorius.

„Negalima sakyti, kad verslininkai blogis. Ar mes socialdemokratai, ar socialistai kokie?” – reagavo ir A. Barbšys.

„Tai ką, visi miestiečiai socialistai?” –  atšovė jam T. Meškinis.

Įsilingavus tokiai audringai diskusijai, A. Barbšys pasiūlė ją nutraukti ir inicijavo balsavimą dėl tokio siūlymo. Jį palaikė 30 partiečių, už diskusijos tęsimą pasisakė 17.

Ką pakeitė?

Pakoreguoto kandidatų sąrašo pirmame dešimtuke septyni iš dešimties pačios A. Bilotaitės anksčiau išskirtų partiečių.

Po pirminio partiečių reitingavimo čia nebuvo Arūno Baublio, Aušriaus Poviliūno. O Andrius Dobrianskis buvo kilsteltas iš 8 į 3 vietą, Andrius Petraitis – iš 9 į 5. Dovaldas Kušlikis buvo perkeltas iš 33 į 12, o Linas Liekis iš 15 į 11.

Galutinis sąrašas, už kurį balsavo 34, prieš buvo 17, o susilaikė 2 sueigos dalyviai atrodo taip (skliausteliuose pirminio partijos sueigos reitingavimo vieta):

1. (nebuvo) Aidas Kaveckis

2. (2) Arūnas Barbšys

3.  (8) Andrius Dobranskis

4. (5) Kazys Bagdonas

5. (9)Andrius Petraitis

6. (12)Arūnas Baublys

7.  (7) Justina Kunickaitė

8. (3) Tomas Meškinis

9. (19) Aušrius Poviliūnas

10. (1) Rimantas Didžiokas

11.  (6) Laisvūnas Kavaliauskas

12. (33) Dovaldas Kušlikis

13. (24) Rimantas Pelakauskas

14.  (10) Viktorija Lukšienė

15. (11) Linas Liekis

16. (16) Rimalda Liesytė

17. (41) Ieva Lukauskaitė

18. (17) Vytautas Pranciškus Mickus

19. (13) Vytautas Lupeika

20. (27) Paulius Martinkėnas

21. (15) Daiva Gelžinienė

22. (18) Vytautas Gabrėnas

23. (20) Sigitas Kudarauskas

24. (47) Mantas Mickevičius

25. (21) Robertas Rezgevičius

26. (22) Darius Baleika

27. (23) Vytautas Pangonis

28. (25) Alfirdas Bumblys

29. (28) Antanas Sugintas

30. (29) Antanas Stanevičius

31. (30) Gediminas Juodkūnaitis

32. (31). Dainius Guzevičius

33. (32) Svajūnas Jašinskas

34. (33) Augustinas Rauktys

35. (35) Darius Juotkus

36. (36) Vilius Jurkus

37. (38)Mantas Bytautas

38. (39) Vaida Vasiliauskaitė

39. (40) Kęstutis Videikis

40. (43) Antanas Staniulis

41. (44) Onutė Pučinskienė

42. (45) Alicija Vasiliauskienė

43. (48) Eugenijus Milkontas

44. (49) Kristina Mockevičienė

45. (50) Rytis Gerlikas

46. (51) Antanas Mačiulskis

Olga Žalienė rinkimuose nedalyvaus

Po balavimo R. Didžiokas pareiškė nemanantis, kad šis sąrašas „turi didelę reikšmę, nes spręs rinkėjai”.

„Susitelkim, prašau ir Tomą užmiršti tas asmenines ambicijas”, – sakė jis.

Tuo metu V. Lupeika replikavo, kad „dažnas rinkėjas neskaito sąrašo”,  o tik balsuoja už jį.

„Tai nebuvo vieno ar kelių žmonių sąrašo formavimas, labai aktyviai dalyvavo partijos pirmininkas. Ačiū už šio sąrašo palaikymą, esame ryžtingai nusiteikę. Prieš keturis metus pasakiau, kad Klaipėda – kaip stovintis vanduo. Niekas nepasikeitė, tik kvapas atsirado – užterštas, dvokiantis vanduo. Konkrečius darbus gali dirbti tik stipri komanda, tikiu, kad su ja nugalėsime. Prašau visų pagalbos, susitelkimo”, – po balsavimo sakė A. Bilotaitė.

„Ateiname rimtai dirbti, o ne juokauti. Stipri komanda yra svarbiausia. Mes ateiname su labai aiškiais planais, didžiuliais planais, ne kartą apie tai galvojau ir svajojau, tai žinau, kaip tą padaryti. Tikrai esu geras ūkininkas, žinau, ko reikia miestui. Sujungus mūsų dviejų ir komandos jėgas padarysime labai daug”,  – teigė A. Kaveckis.

„Mes privalome laimėti šiuos rinkimus – turėti daugumą ir merę Agnė Bilotaitę. Kviečiu visus nepaisant nuoskaudų visiems susijungti”, – ragino ir A. Barbšys.

Tuo metu aktorius Rimantas Pelakauskas teigė, kad dabar TS-LKD „tampa Lietuvos partija”.

„Ateina nebūtinai partiniai, toks mūsų ir tikslas dirbti Lietuvai. Turime tik džiaugtis, nuoskaudos praeis, o rinkėjas viską sustatys į vietas”, – sakė jis.

„Neinu, nedalyvauju nei viename sąraše, nors pasiūlymų buvo labai daug”, – sakė Olga Žalienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klaipėdai skiriame didelį dėmesį, nes jaučiame, jog klaipėdiečiai yra ištroškę atsinaujinimo ir profesionalaus, atsakingo požiūrio į jų lūkesčius. Agnė Bilotaitė tai gali padaryti, todėl pradėjo burti labai stiprią komandą, kurioje matome daug jaunimo ir mieste gerbiamų asmenybių, tikrų savo sričių profesionalų. Džiaugiuosi, kad prie komandos prisijungė Aidas Kaveckis, kurio kaip mecenato ir atsakingo verslininko darbai Klaipėdoje yra labai gerai žinomi. Agnės ir Aido duetą drįsčiau pavadinti rinkimine koalicija, nauja jėga, kuri į mūsų sąrašą atneša daugiau dešiniųjų spalvų, nes ne paslaptis, jog Aidas anksčiau buvo liberalių jėgų rėmėjas. Kartu tai rodo, kad mes gebame būti plačios dešinės jėga visoje Lietuvoje“, – TS-LKD pranešime spaudai cituojamas partijos pirmininkas G. Landsbergis.

Tačiau TS-LKD sąraše nebus Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, kuri po pirmojo reitingavimo buvo ketvirtoje vietoje, taip pat ir A. Bilotaitės „favoritų sąraše”.

„Tiesiog tada buvo toks preliminarus reitingavimas, aš dar nebuvau davusi sutikimo. Matyt, norėjo pasitikrinti. Paskui aš galutinai apsisprendžiau, kad neinu, nedalyvauju nei viename sąraše, nors pasiūlymų buvo labai daug”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė Olga Žalienė.

Sąraše neliko ir AB Kruizinių laivų terminalas vadovo Alvydo Butkaus, kuris taip pat buvo tarp A. Bilotaitės išskirtų asmenų, o po pirminio reitingavimo užėmė 14 vietą. Su juo „Atvirai Klaipėdai” susisiekti nepavyko.

„Kaip supratau, žmonės pasvarstė, galbūt buvo tam tikrų aplinkybių, įtakojusių jų pakeistą nuomonę. Manau, kad čia galėjo suveikti ir politiniai dalykai, užimamos tam tikros pozicijos. Čia jų sprendimas, nors prieš tai buvo sutikę prisijungti ir po to, kai jau viskas pajudėjo, galbūt pasikeitė jų asmeninės aplinkybės ar kažkokie kiti faktoriai suveikė, kurie įtakojo apsisprendimą. Aišku, labai gaila”, – šiuos pokyčius komentavo A. Bilotaitė.

11 Comments

  1. Pritariu

    Pritariu Rinkėjui. Kaip šitaip? Galvojau protinga ta Bilotaitė ir visad prijaučiau konservatoriams. Nusivyliau. Drabstymasis purvais išminties ir diplomatijos neduoda.

    Reply
  2. Vytautas L.

    Prašytume neapkalbinėti žmonių,kad neva ,,Barbšys ar Lupeika ką tai laužo ,o ne kuria”. Tamsta, Pauliau, kad rimčiau, galėtumėt nors pasidomėt tel.nr. 34 36 05.

    Reply
  3. varguoliai amžiuje

    Na, pabalsuočiau gal tik už Aidą Kaveckį, ir už dorai, įtemptai dirbantį Tomą Meškinį. Dėl pastarojo labai skaudu… Nepelnytai neįvertintas. Bet, kai nebalsuoju už konservatorius- tai man vienodai. Girkitės iki nusipezėjimo, gausi, t maksim- tris vietas.

    Reply
  4. Klaipedskas

    „Prieš keturis metus pasakiau, kad Klaipėda – kaip stovintis vanduo. Niekas nepasikeitė, tik kvapas atsirado”. BILOTAITE tavo bėda ir yra kad tu prieš rinkimus kažką pasakai ir po to dingsti keturiems metams iki kitų rinkimų 🙂

    Reply
    • etika

      Puiku. Neatneši, Agne, geresnių kvepalų, nes tu toli nuo Klaipėdos. Iš kur tokie žeminantys palyginimai tarp savų partiečių.

  5. Nojus

    Pataisykite. Ne Kavaliasukui, o Kavaliauskui. Gal žmogus paskaitys, nemaloniai nuteiksit 🙂

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū, kad pastebėjote ir parašėte – pataisiau.

  6. Rokas

    Paziuresim ir pamatysim kaip jiems seksis, bent jau yra normali alternatyva susikompromitavusiems ir susiskaldziusiems liberalams.

    Reply
  7. Anonimas

    Atrodo, kažkoks pensininkų būrelis. Valdomas pagal senus kompartijos metodus… Partiniai gali balsuoti kiek nori ir kaip nori, o centrinis komitetas sudėlioja kaip naudinga jam. Įsirašo žinomus klaipėdiečius į sąrašą, reitinguoja juos, o jie net sutikimo nebuvo davę, jog kandidatuos 😀 Partija iš 53 žmonių ims valdžią 😀 Grįžkit į realybę

    Reply
    • Paulius

      Tai balsuok už jaunus. Už Bilotaitę – merę, už verslininką, kad miestas pagražėtu kaip ,,Frydriko pasažas” ir dar išsirink… Nebebalsuok už Barbšį, Lupeiką, kurie tik laužo, o nekuria. Klaipėdai reikia permainų, supuvusius liberalus išgrųsti lauk.

    • Rinkėjas

      Nors esu konservatorių rinkėjas, mero rinkimuose už A. Bilotaitę tikrai nebalsuosiu. Nes jos visos kalbos negatyvios, miestą pavadino smirdinčia bala. Nėra jokio pozityvo, miesto vizijos. Tik negatyvi kritika. Kažin, ar tapusi mere galėtų nuveikti ką nors geresnio nei dabartinis meras. Tuo nuoširdžiai abejoju, nes vadovauti miestui reikia išminties, diplomatijos, sutarimo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This