Komisija: Alina Velykienė pažeidė įstatymą

Politika, Svarbu

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pavedimu sudaryta Klaipėdos miesto tarybos  komisija, nagrinėjanti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesį, visgi nusprendė, kad ji pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Dėl tokių išvadų vienbalsiai pasisakė visi pirmadienio rytą vykusiame posėdyje dalyvavę nariai – jame nebuvo tik Rusų aljanso atstovės Tatjanos Fedotovos.

A. Velykienė „Atvirai Klaipėdai” sakė galinti tik apgailestauti dėl tokių išvadų ir teigė prašysianti, kad pati VTEK atliktų tyrimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Atrado pažeidimų

Anoniminiame skunde VTEK teigiama, kad A. Velykienė gali pažeisti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes turi akcijų bendrovėje „Sinergijos projektai“, teikiančioje pastatų „pridavimo“ paslaugas. Esą ji daro poveikį Savivaldybės Urbanistinės plėtros departamentui, kurio specialistams tenka dalyvauti pastatų „pridavimo“ komisijose.

Priešpaskutiniame posėdyje buvo kalbama apie tai, kad buvo tik vienas atvejis, kai A. Velykienė, būdama vaiko priežiūros atostogose, bendravo dėl namo, kuriame gyvena „pridavimo” su Savivaldybės administracijos atstovu. Tad dėl to pažeidimo nebuvo įžvelgta.

Visgi jau rengiant galutines išvadas komisija konstatavo, kad nors šiuo atveju A. Velykienei buvo suteiktos vaiko priežiūros atostogos ji esą vis tiek turėjo valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens statusą ir jai turėjo būti taikomi minėtojo įstatymo reikalavimai, numatantys, kad asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, negali atstovauti privačioms grupėms ar asmenims ir ginti jų interesų valstybės ar savivaldybių institucijose, išskyrus atvejus, kai jis veikia kaip atstovas pagal įstatymą. Kadangi A. Velykienė pagal įgaliojimą atstovavo ir kaimynę, buvo konstatuota, jog ji padarė pažeidimą.

Kaip pažeidimas buvo įvardintas ir faktas, kad A. Velykienės privačių interesų deklaracijoje nebuvo nurodyta, jog jos sutuoktinis tebėra UAB „Sinergijos projektai“ vadovas bei tai, kad ji buvo nurodžiusi, jog jau baigėsi terminas, kai ji buvo šios įmonės akcininkė.

Konstatuota ir tai, kad A. Velykienė veikia nuolatinio galimo interesų konflikto sąlygomis, nes kontroliuoja  Urbanistinės plėtros departamento veiklą.  Todėl rekomenduota Klaipėdos miesto tarybai pavesti šias funkcijas vykdyti kitam Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui.

Komisiją sudarė Artūras Šulcas, Vaida Žvikienė, Rimantas Didžiokas, Jonas Sąlyga, Tatjana Fedotova, Lilija Petraitienė ir Nina Puteikienė. Visi jie, išskyrus paskutiniame posėdyje nedalyvavusią T. Fedotovą, pirmadienį ryte pasirašė po išvadomis Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip pažeidimas įvardinta ir tai, kad A. Velykienė savo „Facebook“ profilyje yra patalpinusi informaciją apie UAB „Sinergijos projektai“ veiklą, vykdytus darbus, rekomenduojama rinktis šią bendrovę. Esą iš informacijos turinio galima spręsti, jog pati A. Velykienė atliko tam tikrus darbus veikdama UAB „Sinergijos projektai“ vardu, nors kartu nurodo savo dabartines pareigas.

„Šia viešai A. Velykienės skelbiama informacija formuojamas įspūdis, kad A. Velykienė vykdo veiklą abiejose juridiniuose asmenyse – kaip administracijos direktoriaus pavaduotoja Klaipėdos miesto savivaldybėje, kurioje ji turi viešą interesą, ir kaip UAB „Sinergijos projektai“, kuri yra jos privatus interesas, atstovė, todėl kyla pagrįstų abejonių kurį interesą – viešą ar privatų – A. Velykienė atstovauja”, – rašoma išvadose.

Svarstant šias išvadas komisijos narė Vaida Žvikienė dar abejojo, kad jų dalis dėl „Facebook” paskyros yra labiau interpretacijos ir subjektyvesnis vertinimas.

„Jei būtų tik Velykinės profilis, aš dar suprasčiau, bet ten yra nurodomos ir jos pareigos”, – argumentavo komisijos narys, vicemeras Artūras Šulcas.

„Čia tas pat jei sveikatos apsaugos ministras reklamuotų kokius nors vaistus ar net kuriamus savo žmonos”, – teigė komisijos pirmininkė Nina Puteikienė.

Po tokio trumpos diskusijos komisija vienbalsiai pritarė išvadoms bei jas pasirašė. Posėdyje nedalyvavo tik T. Fedotova.

„Buvo žiauriai neskani užduotis. Daugiau tokioje veikloje dalyvauti nenorėsiu”, – baigusis posėdžiui sakė V. Žvikienė.

Komisijos išvadas dar turės patvirtinti miesto Tarybą, o vėliau ir VTEK.

Prašys kito tyrimo

A. Velykienė „Atvirai Klaipėdai” sakė galinti tik apgailestauti dėl tokių išvadų ir teigė prašysianti, kad pati VTEK atliktų tyrimą.

Jei taip pat kilo abejonių dėl to, kaip komisija traktavo jos statusą vaiko priežiūros atostogų metu.

„VTEK interneto puslapyje, dažniausiai užduodamų klausimų rubrikoje yra prašyta, kad tėvystės/motinystės atostogų metu privačių interesų deklaruoti nereikia. Deklaruojantis asmuo savo privačių interesų deklaraciją privalo pateikti per 30 kalendorinių dienų nuo grįžimo į darbą dienos”, – sakė ji.

A. Velykienė taip pat sakė jau ištaisiusi tyrimo metu pastebėtas klaidas viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje. VTEK puslapyje nurodoma, kad tai padaryta lapkričio 22 d.

10 Comments

  1. Lazda turi du galus

    Visada gryžta…

    Reply
    • Lazda

      Velykiene ar pati nera buvusi Etikos komisijos pirmininke?

  2. Anonimas

    Tai jau dabar politikai teismus rengia? Nebereik nei teismo?

    Reply
    • Vilnius

      O kas ką nuteisė? Vilnaius VTEK pavedė ištirti. Tas ir padaryta.

  3. Pagarba portalui

    Puiku, pasirodo, komisija jau nebe komos būsenoje! O kaip mušėsi į krūtinę ponia Alina:” Nekalta aš, nekalta, tik dorulė be jokio asmeninio intereso”…

    Reply
    • Teisė

      Tokių „ekspertų” politikų, galimai nusiteikusių priešiškai prieš konkurentę (kandidatę į tarybos narius), nuomonė, toli gražu dar nereiškia, kad p. Velykienė yra kalta. Galutinį sprendimą dėl to, ar padarytas pažeidimas priima VTEK. Tai pat galima kreiptis į teismą dėl neteisingų išvadų ir šmeižto, tada gaus visi komisijos „teisėjai” atsakyti asmeniškai, jei jų priimti sprendimai bus neteisingi.

  4. Klaipedskas

    Dar prieš 4 dienas ta pati komisija pasakė kad Velykienė jokių pažeidimų nepadarė 🙂 Negana to, pasakė kad jie daro ne teisines, o politines išvadas. Dabar matai staiga apsigalvojo ir net nusprendė kad kažkas pažeidė įstatymą. Politiniai žaidimėliai

    Reply
    • Klp

      Kažkas labai nori vadinti politiniais žaidimėliais. Nekurkit pasakų. Yra arba pažeidė įstatymus arba ne. Va ir visa kūryba.

  5. sfggga

    Šaunuoliai komisijos nariai. Ačiū, kad nepasidavėte spaudimui ir priėmėte teisingą sprendimą ir vadovaujatės savo sąžine.

    Reply
    • Klausimas

      O kas čia jau taip spaudė?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This